Υπάρχουν λόγοι που εξελισσόμαστε σε ό,τι είναι αυτό που ήμαστε τώρα. Ο κάθε χρόνος που περνά αφήνει παρακαταθήκη μια ιστορία, κι όλες στοιβάζονται με τον καιρό και ανασυνθέτονται σε εμπειρίες. Και έτσι ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μια κινητή εγκυκλοπαίδεια, μια αστείρευτη πηγή ιστοριών και γνώσης σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του για τον κόσμο.

Κάθε άνθρωπος χτίζει το χαρακτήρα του από τα ερεθίσματα με τα οποία μεγαλώνει. Κι αυτός ο χαρακτήρας δεν έχει στάση παθητική και ουδέτερη. Από ένα σημείο κι έπειτα, αντανακλά τα ερεθίσματα αυτά πίσω στον κόσμο ως αντιδράσεις. Και κάπως έτσι και από τις πράξεις αυτές μπορεί και ξετυλίγεται πίσω στην κοινωνία η ανάδραση στην επιρροή της.

Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται με κακία, και ίσως και να μη γίνεται ποτέ κανένας άνθρωπος κακός. Κι αυτό διότι το καλό και το κακό είναι έννοιες ανθρώπινες και κατασκευασμένες, εξελιγμένες πάνω στη βάση νόμων κοινωνικών και ηθικών που με τον χρόνο αλλάζουν, υποκειμενικές. Και ποιος μπορεί να κρίνει αντικειμενικά τι είναι κακό και τι καλό όταν ακόμα και τα σημεία αναφοράς τους δε μένουν ποτέ στάσιμα; 

Για κάθε άνθρωπο, κάθε επιλογή είναι δικαιολογήσιμη απ' την προσωπική σκοπιά του και κάθε πράξη αντίθετη στην κοσμοθεωρία του κατακριτέα. Στο τέλος της ημέρας, οι πράξεις μας δεν θα χωρίζονται με αυτού του είδους το κριτήριο. Η κρίση του καλού και του κακού είναι δογματική και δε βοηθάει στη λύση του προβλήματος. Να κατηγοριοποιηθούν μονάχα ίσως μπορούν ως συνειδητές ή ασυνείδητες, ηθελημένες ή εξαναγκαστικές.

Κι ύστερα νέες ερωτήσεις, νέα νήματα ανοίγονται από τη νέα διάκριση. Πως ποιος μπορεί με ακρίβεια να πει τι έχουμε συνειδητά επιλέξει και ποια απόφαση είναι βγαλμένη απ' την ελεύθερή μας βούληση;

Πως είμαστε τα αποτελέσματα των ερεθίσματών μας, ο χαρακτήρας μας και οι ενέργειές μας αποτελούν τις άμυνες στις εμπειρίες μας. Ακόμα κι αν η σκέψη μας δουλεύει στο ρυθμό της, κι αν κάνει όνειρα κι αν έχει αξίες κι ιδεώδη, οι πράξεις μας περιορίζονται μονάχα σε αντιδράσεις κι άμυνες στη δύναμη της κοινωνίας. Και έτσι πάντα θα διαφέρει, η σκέψη μας από την πράξη μας, όσο κι αν προσπαθεί κανείς να τις συγκλίνει.

Αν δε, ανακατέψουμε στη συνταγή κι άλλους ανθρώπους και τους αφήσουμε να προσπαθούν να βγάλουν άκρη μεταξύ τους, εάν τους βάλουμε μπροστά σε μια κατάσταση, εκατό ανθρώπους, και παρακολουθήσουμε και αναλύσουμε τις αντιδράσεις τους, θα ανακαλύψουμε απ' τον καθένα εκατό σύμπαντα παράλληλα που δε χρειάζεται να ψάξουμε στα άστρα για να βρούμε.

Πως είμαστε ο καθένας μας μια ειδική, μοναδική και ιδιαίτερη αναδίπλωση του κόσμου, μία διαφορετική πτυχή και εξιστόρηση της ιστορίας του. Καθένας μας ξεχωριστός και ανεξάρτητος, καθένας μας μία αυτοδύναμη πηγή γνώσης και ανάλυσης, μια άποψη διαφορετική από την προσωπική μας εκλογίκευση του κόσμου. Αντανακλούμε στις σκληρές μας γωνίες τις ποικίλες αποχρώσεις του.

Γι αυτό ας μην ψάχνουμε μόνο στα αόριστα, αν θέλουμε να μάθουμε κάτι καινούριο. Ας ψάξουμε στους διπλανούς μας, ας ανοίξουμε τα αυτιά μας στις ιστορίες που καταπιέζουν μέσα τους και καίγονται να μοιραστούν, ας μοιραστούμε τις ερμηνείες μας για τον κόσμο και ας τους αφήσουμε να επηρεάσουν τις απόψεις μας, γιατί δεν είναι καμιά άποψη πιο αντικειμενική και δυνατή απ' την άλλη, παρά μονάχα αυτή που έχει λάβει υπόψιν τις υπόλοιπες.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.