Όλοι μας ξέρουμε αυτόν τον γεροστριμένο Σκρουτζ του παραμυθιού, το πρόβλημα όμως είναι ότι τέτοιου τύπου... σκατοχαρακτήρες εμφανίζονται και μάλιστα σε αυξανόμενο βαθμό από χριστουγεννιάτικη περίοδο σε χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Δεν είναι δύσκολο να σκιαγραφήσεις αυτόν τον μίζερο άνθρωπο. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας παλιομουρτζούφλης γιατί, στην τελική, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις κάποιον που δεν του αρέσουν τα Χριστούγεννα;

Δεν κάνει φιλανθρωπίες και κάνει τα λεφτά του μασούρια, λες κι έχει να προικίσει είκοσι εγγόνες. Όχι γλυκέ μου, το χρήμα πρέπει να κινείται! Προφανώς και δε μιλάω για τον παρανοϊκό καταναλωτισμό των εορτών, τον οποίο σαφώς πρέπει να τον αποφύγουμε, αλλά μια φιλανθρωπία -όχι επειδή είναι γιορτές, αλλά επειδή είναι σημαντικό- κυρίως όταν υπάρχει χρήμα, δε βλάπτει ρε γέρο-Σκρουτζ.

Άλλο ένα κακό χαρακτηριστικό του, είναι η μιζέρια. Δε λέω, περνάει μόνος του τα Χριστούγεννα και δεν έχει κανέναν δικό του άνθρωπο, αλλά το θέμα είναι τι κάνει αυτός για αυτό; Άμα είσαι η γκρίνια η ίδια, ε τότε κανείς δε θέλει να σε κάνει παρέα βρε πουλάκι μου!

Τέλος, είναι δυνατόν να είσαι τέτοιος σκατοχαρακτήρας και να μην αλλάζεις ούτε τα Χριστούγεννα; Μα τα Χριστούγεννα; Την εποχή που με τόση γλύκα από τα μελομακάρονα στάζουν μέλι ακόμα και οι γεροπαράξενοι; Όμως ο γεροπαράξενος της δικής μας ιστορίας δε χαμπάριαζε τίποτα! Πώς είναι δυνατόν να μην σε αγγίζει ούτε η γλύκα του μελομακάρονου βρε άνθρωπέ μου;

Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τώρα το γεροπαράξενο και ας πάμε σε εσένα...

Εσύ; Πόσα κοινά έχεις εσύ με τον παλιογκρινιάρη; Ελπίζω όχι πολλά! Βασικά, ελπίζω κανένα! Για να μη γίνεις λοιπόν κι εσύ ένας τέτοιος γραφικός χαρακτήρας έχεις να κάνεις ένα πολύ απλό πραγματάκι: άσε το πνεύμα των Χριστουγέννων να σε παρασύρει!

Αρχικά, ξέρουμε πολύ καλά ότι -από όσο φαντάζομαι τουλάχιστον- δεν έχεις το κομπόδεμα του Σκρουτζ, οπότε και δε θα μπορούσες να δώσεις και τρελά λεφτά σε φιλανθρωπίες. Όμως, σε αυτό το θέμα υπάρχει λύση. Δεν χρειάζονται λεφτά μάτια μου αν θέλεις να βοηθήσεις, υπάρχουν χίλιοι δυο άλλοι τρόποι να φανείς χρήσιμος κι αν θέλεις πραγματικά να το κάνεις αρκεί μόνο να ψαχτείς λιγάκι.

Όσο για τη μιζέρια, ό,τι και να πω είναι λίγο. Μην μιζεριάζεις βρε μούχλα! Σύνελθε κινούμενη γκρίνια, «...it's the most wonderful time of the year!», πώς να το κάνουμε!

Δρόμοι στολισμένοι, φωτάκια και γιρλάντες παντού, χαρούμενα παιδάκια, καρουζέλ και παγοδρόμια, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, χοιρινό και γαλοπούλες, οικογενειακά τραπέζια και μικρά reunion με φίλους, ζεστά σπίτια και στολισμένα έλατα... και η λίστα της χαράς δεν έχει τελειωμό. Και από την άλλη εσύ με το ζόρι να λες καλημέρα; Απαράδεκτο!

Οπότε αντί να είσαι γκρινιάρης τέτοιες μέρες είναι προτιμότερο να μπεις στο πνεύμα. Πιάσε ένα μελομακάρονο στο ένα χέρι και έναν κουραμπιέ στο άλλο και ήρθε η ώρα να παρασυρθείς!

Τα Χριστούγεννα μας γλυκαίνουν όσο στριμένοι κι αν είμαστε και οφείλουμε να πιστέψουμε στο θαύμα των εορτών. Όλη η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια ατελείωτη γιορτή. Γιόρτασε λοιπόν!

Επίσης, άκρως σημαντικό είναι να αφήσεις τις αχαριστίες, σίγουρα όλοι μας θέλουμε πάντα κάτι παραπάνω από τη ζωή μας, αλλά μη ξεχνάς ότι σε κάποιους λείπουν τα απαραίτητα και οι απαραίτητοι για να κάνουν όμορφες τις γιορτές τους, οπότε εκτίμησε ότι έχεις, είναι προτιμότερο από το να ζητάς συνεχώς περισσότερα. Και μην ξεχνάς, ντύσου με το καλύτερό σου χαμόγελο και άσε τα προβλήματα πίσω στην πραγματικότητα. Τα Χριστούγεννα άλλωστε απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα, είναι ένα ατελείωτο παραμύθι!

Όπως και το παραμύθι με το γεροστριμένο, όπου μέχρι κι εκεί σε μια τόσο ανίατη περίπτωση το θαύμα των Χριστουγέννων έγινε και νομίζεις θα γλιτώσεις εσύ γατάκι;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.