Όταν κανονίζεις να βγεις με παρέα, όταν θες να κάνεις μια μεγάλη βόλτα ή όταν θέλεις να ανακαλύψεις ένα καινούργιο μαγαζί, τότε υπάρχει μία πρόταση εξόδου που δεν θα ακουστεί από κανέναν. Το καφέ, η μπυραρία, το τσιπουράδικο ή η ταβέρνα, η οποία δε θα αναφερθεί από κανέναν σας είναι ένα μέρος πολύ πιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο από τα υπόλοιπα όμως το κρατάτε για άλλες στιγμές. Και ο λόγος είναι πως πρόκειται για το στέκι σας!

Στο στέκι πας τις άλλες ώρες, τις παράξενες! Όταν θες να δεις την παρέα τη σωστή, τη δεμένη και δε θα σκάσεις για το ποιος κάθεται στο διπλανό τραπέζι. Μπορεί να σε πάρει τηλέφωνο ο κολλητός και ενώ η ώρα είναι περασμένη, φοράς ήδη πιτζάμες και πολύ πιθανόν έχεις ήδη κουκουλωθεί σαν τη κάμπια με τη κουβέρτα ως το λαιμό, μόνο με την ατάκα: «Λέμε να πάμε στο γνωστό, θα κατέβεις;» να έχεις ήδη ξεκουκουλωθεί και ξεβουλιάξει από τον καναπέ σου! Και αυτό επειδή δε θέλεις και πολλή ώρα για να ετοιμαστείς μιας και δε χρειάζεται να ντυθείς λατέρνα για να πατεκαι δεν έχεις και καμιά ιδιαίτερη αγωνία και αμηχανία για το ποιους θα συναντήσεις.

Άλλωστε, πριν πας μπορείς ήδη να μαντέψεις δυο-τρεις παρέες που θα κάθονται στα γύρω τραπέζια. Βλέπεις οι φάτσες αυτές σου είναι γνώριμες πλέον. Τα πρόσωπα αυτά σου είναι οικεία διότι τους έχεις δει χίλιες δυο φορές να κάθονται σε διπλανά τραπέζια ή ακόμη να έχουν πιάσει το τραπέζι με το καναπεδάκι το οποίο –κλασικά– εσύ και η παρέα σου είχατε βάλει στο μάτι πριν ακόμη φτάσετε εκεί. Το ακόμη χειρότερο είναι πως υπάρχουν πολλεεες πιθανότητες αυτά τα πρόσωπα να σου είναι οικεία μιας και τους πρόσεξες να χαζογελάνε τότε που εσύ με την παρέα σου είχατε πιει και ένα ποτηράκι παραπάνω και το ρεζίλεμα ήταν εύκολη υπόθεση για εσάς! Όμως δε σε νοιάζει αν σε θυμούνται για το περπάτημα αλά ζεμπεκιά ή για τότε που από το πολύ σπρώξιμο από τα γέλια η φίλη σου σχεδόν βρέθηκε στο πάτωμα, και ξέρεις γιατί δε σε νοιάζει; Γιατί εκεί είναι το στέκι σου και φυσικά ο,τι θέλεις κάνεις, αφού τα καλύτερα παρεΐστικα ξεφτιλίκια μόνο εκεί θα μπορούσαν να είχαν γίνει!

Στα στέκια σ' αρέσουν και για έναν ακόμη λόγο, επειδή έχεις μάθει μέχρι και το όνομα του μπάρμαν ή της σερβιτόρας και ίσως και το ωράριο εργασίας τους και επίσης πολύ πιθανό να ξέρεις καμιά δυο ιστορίες για αυτούς χωρίς καν αυτοί να το ξέρουν. Όμως αυτή η σερβιτόρα είναι που έχει αποστηθίσει την παραγγελία σας απ’ έξω και αυτό σε κάνει περήφανο, γιατί όταν αφήσει τα ποτήρια θα ξέρει σε ποιον ανήκει το καθένα. Καθώς φαίνεται όταν είστε στο στέκι μάλλον είστε προβλέψιμοι!

Και το γνωρίζετε αυτό. Δεν πάτε για να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, αλλά ξέρετε καλά ποια είναι τα καλύτερα του μαγαζιού, αφού αυτή τους η γεύση σας έχει γίνει η καθημερινή συνήθεια, κάτι σαν ένα μυστικό για όλη την παρέα.

Βέβαια, το προτιμάτε και για έναν ακόμη λόγο, γιατί η παρέα σας εκεί φτιάχνει τη δική της μοναδική ιστορία, είναι η γιάφκα για τις ιδέες σας και η αίθουσα συνεδριάσεων για τις συζητήσεις σας! Οι τοίχοι του έχουν ακούσει πολλά! Οι αναμνήσεις εκεί μέσα είναι πολλές και αρκετές είναι οι φορές που  αυτές σας τραβούν από το μυαλό για να πάτε πάλι εκεί, εκεί που υπάρχει πάντα ένα κομμάτι του εαυτού σας. Άλλωστε σε όποια ψυχολογική κατάσταση να βρισκόταν το παρεάκι τελικά εκεί καταληξατε. Εκεί λύθηκαν προβλήματα, σοβαρά και μη, και εκεί δημιουργήθηκαν άλλα. Όσες διαφορετικές ιστορίες και να ζήσατε σε κάθε σας όμορφη έξοδο πάντα υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, το σκηνικό ήταν ίδιο! Και το σκηνικό θα είναι και πάλι ίδιο μιας και στέκι δεν αλλάζεις εύκολα!

Με τον ίδιο τρόπο που διαφέρουν οι παρέες διαφέρουν και τα στέκια τους. Έτσι, για κάποιους μπορεί να είναι ένα μικρό καφέ χωμένο στο στενάκι, για άλλους μια κλασική μπυραρία, για κάποιους ένα κρασάδικο, οπού το τελευταίο που σε ενδιαφέρει είναι η όχι και τόσο ανανεωμένη wine list του ή ακόμη και ένα μικρό τσιπουράδικο για τους πιο παραδοσιακούς τύπους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε παρέα που σέβεται τα μέλη της οφείλει να έχει το δικό της στέκι επειδή αυτό θα της προσφέρει πολλά περισσότερα από κάποιο πρωτοκλασάτο ή in μαγαζί.

Μήπως άραγε σου μπήκε η ιδέα; Τότε μην το σκέφτεσαι περισσότερο, πάρε τηλέφωνο την παρέα και πρότεινε να πάτε για καφέ -μην τους πεις πού, αυτοί ξέρουν!!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.