Κάθε μέρα συναντάμε τόσους ανθρώπους και με αρκετούς από αυτούς λέμε μόνο τα τυπικά. Όμως μέσα στη μέρα, συναντάμε και αυτούς που δε τους αξίζουν μόνο τα τυπικά και το θέμα είναι: με αυτούς επικοινωνούμε πραγματικά;

Δε λέω, κάποιες φορές η σωστή επικοινωνία είναι πολλά παραπάνω από το διάλογο και μερικές φορές μια ολοκληρωμένη επικοινωνία δε χρειάζεται καν λέξεις, αλλά για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο επικοινωνίας οφείλεις αρχικά να μάθεις να μιλάς και να εξωτερικεύεις τις σκέψεις σου! Μοιάζει σημείο αντικρουόμενο, το γεγονός ότι ζούμε σε μια κοινωνία που  από τη μία όλοι μιλούν πολύ αλλά σκέφτονται λίγο και από την άλλη, όσοι σκέφτονται τελικά δε μιλάνε!

Μια σωστή επικοινωνία και γενικότερα η έκφραση συναισθημάτων, απόψεων, ιδεών και προβληματισμών έχει σίγουρα οφέλη και για τους δύο συνομιλητές. Για τον ακροατή είναι ευεργετική για δύο βασικούς λόγους αλλά και για πολλούς περισσότερους.

Μιλώντας σε κάποιον για το τι αισθάνεσαι, τον κάνεις να αισθανθεί ξεχωριστός, αφού σε αυτόν εμπιστεύτηκες λόγια από αυτά που δε λέγονται εύκολα. Άλλωστε όλοι μας μπορούμε να μιλάμε για ώρες και για χίλια δυο θέματα, αλλά πάντοτε αφήνουμε χωμένα στο κεφάλι μας αυτά που νιώθουμε και αυτά που μας καίνε. Είναι και αυτά όπως οι φόβοι μας, πιστεύουμε πως αν τα αποτυπώσουμε σε λέξεις θα θεριέψουν. Αν λοιπόν, έχουμε διαλέξει το σωστό άτομο για να βγάλουμε κάποια βαθιά ριζωμένη σκέψη από το κεφάλι μας, τότε το άτομο αυτό ξέρει πόσο σημαντικό είναι για εμάς και για ποιο λόγο διαλέξαμε αυτό για να ξεθάψουμε αυτές τις σκέψεις.

Βέβαια, ένας ακόμη καλός λόγος για να εκφραζόμαστε σε κάποιον είναι γιατί οι σιωπές φέρνουν παρεξηγήσεις. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως οι γύρω μας δεν έχουν μαντικές ικανότητες και δεν οφείλουν να ψυχανεμίζονται τι κρύβεται πίσω από τις σιωπές ή ακόμη χειρότερα πίσω από τυπικές μας απαντήσεις. Μη ξεχνάς πως αν απαιτείς ιδιότητες Κάλχα από τους γύρω σου θα απαιτήσουν το ίδιο και αυτοί από εσένα.

Περά από όλα αυτά όμως, οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να μιλάμε είναι πέρα για πέρα εγωιστικοί και αυτό δεν είναι καθόλου κακό!

Εσύ είσαι αυτός που θα νιώσει ανακούφιση και παρηγοριά αν βγάλει από μέσα του ό,τι του τρώει τα σωθικά. Σκέψου πόσο πιο ήσυχη θα είναι η νύχτα σου αν αντί να ξαγρυπνάς και να σκέφτεσαι τι σε προβληματίζει, αποφασίσεις να εμπιστευτείς και να μιλήσεις σε κάποιον δικό σου άνθρωπο. Σκέψου ακόμα, πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια δεύτερη γνώμη, διότι πάντα δυο μυαλά είναι καλύτερα από ένα!

Ό,τι κρατάμε μέσα μας σαπίζει! Οπότε, εκτός από προβληματισμούς αξίζει να εκφράζεις και τα συναισθήματα σου. Να τα λες γιατί τα νιώθεις. Να τα λες γιατί κάποιοι αξίζουν να τα ακούσουν και ίσως να έχουν τόσο ανάγκη να τα ακούσουν.

Κάποιες φορές στις διαπροσωπικές μας σχέσεις έχουμε και άλλα που δε λέμε. Είναι αυτά που μας πονάνε ή που μας ενοχλούν, είναι τα παραπονάκια μας από τους άλλους. Προφανώς δεν προτείνω ατελείωτη γκρίνια που σταματημό δεν έχει, αλλά πιστεύω πως όταν κάτι μας ενοχλεί οφείλουμε να το συζητήσουμε γιατί μόνο έτσι υπάρχουν πιθανότητες να λυθεί. Αν το αφήσουμε να καίει ως σπίθα μέσα μας τότε το πιθανότερο είναι αυτή η σπίθα να φουντώσει σαν πυρκαγιά σε ένα ξαφνικό ξέσπασμα. Διότι όπως και να το κάνουμε, τίποτα δεν μένει στο κεφάλι μας για πάντα και σίγουρα κάποτε θα βρει το χώρο να ξεφύγει, για αυτό είναι σημαντικό κάθε σπίθα να κατασβηστεί νωρίς με έναν διάλογο.

Και τέλος, πρέπει να μιλάμε όχι μόνο για να διώξουμε λέξεις από μέσα μας αλλά και για να γνωρίσουμε τις σκέψεις του συνομιλητή μας. Αν νοιάζεσαι για κάποιον οφείλεις να συζητάς και για τα δικά του προβλήματα και αφού φερθείς ως καλός ακροατής να δώσεις και εσύ με τη σειρά σου τις δικές σου συμβουλές και απόψεις για τα όσα άκουσες. Όπως και  να έχει, μόνο μέσα από γόνιμους διαλόγους και εποικοδομητικές συζητήσεις χτίζονται και διατηρούνται αυθεντικές οι διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η συζήτηση έχει ένα τρόπο δικό της μαγικό να μας παρασύρει αν και οι πιο ωραίες συζητήσεις συνήθως ξεκινούν δειλά και με δισταγμό…

Όλα τα παραπάνω βέβαια, έχουν σημασία αν  έχεις κάτι σημαντικό να πεις γιατί αλλιώς δεν έχεις λόγο να ενοχλείς τις λέξεις! Θυμήσου όμως ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη από όμορφες κουβέντες και συζητήσεις μιας και η αληθινή επικοινωνία σπανίζει. Στη τελική, δεν είναι και μαλαματένια τα λόγια σου να τα κρατάς σε μαντήλι… άστα να πετάξουν! 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.