Σε κάθε κανόνα υπάρχει και μια εξαίρεση και σε κάθε μεγάλη κατηγορία επιλογών υπάρχουμε και εμείς οι ψυχανώμαλοι που αποτελούμε το 2% μιας κατηγορίας! Είμαστε εκείνοι που όταν ακούσουμε πως κάποιος συμφωνεί μαζί μας ενθουσιαζόμαστε και ξαφνιαζόμαστε συνάμα, μιας και δε μας συμβαίνει και πολύ συχνά να ταυτιζόμαστε. Κάπως έτσι γίνεται και όταν πρόκειται να μιλήσουμε για την αγαπημένη για εμάς εποχή του  χρόνου. Τα ζυγιάζουμε από εδώ, τα μετράμε από εκεί και τελικά παρόλη την αναποφασιστικότητα που μας διακατέχει βρίσκουμε να πούμε και κάτι καλό για την πιο παρεξηγημένη εποχή του χρόνου, το φθινόπωρο.

Ναι ρε, εμείς τη βρίσκουμε και με το φθινόπωρο, και σαφώς και γνωρίζουμε ότι είμαστε απλώς μια τόση δα μειονότητα, αλλά σκασίλα μας! Εκεί λοιπόν που οι άλλοι ονειρεύονται τα καλοκαίρια τους ή περιμένουν να έρθει το χειμωνιάτικο κρύο εμείς ευχαριστιόμαστε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Και σε ανύποπτο χρόνο έρχεται η στιγμή που όλοι οι φίλοι σου θα γκρινιάξουν για τη βροχή που τους μούσκεψε και εσύ μικρέ μου λάτρη του φθινοπώρου θα μπεις μέσα στο καφέ που συχνάζεις και με έναν ωραίο ενθουσιασμό θα αναφωνήσεις: τη όμορφη μέρα, άρχισε να ρίχνει τις πρώτες ψιχάλες του φθινοπώρου! Τότε δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που θα συμμεριστούν τη χαρά και τον ενθουσιασμό σου, μιας και βλέπετε κάποια πράγματα με τελείως διαφορετική σκοπιά. Και η αλήθεια είναι ότι το φθινόπωρο είναι τόσο παρεξηγημένο που τελικά η πλειοψηφία το βλέπει με κακό μάτι.

Όλοι οι μουρτζούφληδες θα αρχίσουν να σου πιπιλάνε το μυαλό με τη γκρίνια τους… για το πόσο μουντός είναι ο καιρός, για το πόσο κουραστικό είναι που πρέπει να κουβαλάνε ζακέτα και που πλέον δε ξέρουν με τι να βγουν από το σπίτι και πόσο σιχαίνονται που στα καλά καθούμενα βρέχει και μένουν χωρίς ομπρέλα και χίλια δυο άλλα ανούσια πράγματα που για εσένα δε σημαίνουν τίποτε.

Άλλωστε εκεί που αυτοί βλέπουν την εποχής της σήψης και της μούχλας εσύ βλέπεις κύκλους που κλείνουν. Και ναι, γουστάρεις τα κιτρινισμένα φύλλα των δέντρων και σου αρέσουν για τις άπειρες αποχρώσεις που μπορούν να πάρουν και για το ρομαντισμό που αποπνέουν. Σου αρέσει και εκείνο το φθινοπωρινό αεράκι που σου θυμίζει από τη μια πως έρχεται χειμώνας και από την άλλη φέρνει ακόμη μαζί του τις μυρωδιές του καλοκαιριού. Χαζεύεις ακόμη και τα σχέδια που κάνουν τα σύννεφα στον ουρανό όταν προμηνύουν τη βροχή που θα ξεσπάσει.

Είναι όμορφη μετάβαση το φθινόπωρο! Έχει ένα μοναδικό τρόπο να θυμίζει αρχή και τέλος. Και ξέρεις κάτι; Βρίσκω και κάτι άλλο στο οποίο σου μοιάζει πολύ και για αυτό να σου αρέσει τόσο. Έχει την κυκλοθυμία σου, εκεί που βγάζει τον ήλιο του ζεστό, μουδιάζει, αλλάζει γνώμες και μυαλά και φέρνει καταιγίδες. Είναι και αρκετά αλλόκοτο ή και απρόβλεπτο όπως είσαι και εσύ για αυτό και ταυτίζεσαι. Κρύβει ομορφιά, μα την κρατά κρυμμένη γιατί δεν του αρέσουν οι φαμφάρες του καλοκαιριού ούτε οι εντυπωσιασμοί του χειμώνα. Ίσως το φθινόπωρο να θέλει να είναι λίγοι οι θαυμαστές του γιατί έχει μάθει να μην ανοίγεται σε πολλούς.

Όσο για τις βροχές του, αυτές που κάποιοι μισούν, είμαστε και εμείς που τις αγαπάμε. Οι βροχές του φθινοπώρου κρύβουν μια λύτρωση, ίσως να ξεπλένουν από πάνω μας τη ραστώνη του καλοκαιριού και να μας προετοιμάζουν για την εγρήγορση του χειμώνα, μα ίσως και να υπάρχουν απλώς για να μας κάνουν να αισθανόμαστε μια ανεξήγητη μελαγχολία που φέρνει αρώματα από ζεστές κούπες καφέ να αχνίζουν! Όπως και να έχει το φθινόπωρο μας θυμίζει πως οφείλουμε να αλλάζουμε κάποιες συνήθειές μας. Μας φέρνει και πάλι στα χέρια την προτίμηση μας σε ζεστό καφέ και μας θυμίζει πόσο πολύ λατρεύαμε τα χουχουλιάρικα καφέ με την κόζι ατμόσφαιρα.

Τόσα και άλλα τόσα δε φτάνουν για να περιγράψουν πόσο βαθιά όμορφη είναι αυτή η εποχή. Είναι ρομαντική εποχή, σαν ένα ασπρόμαυρο ρομάντζο από παλιό φιλμάκι ή άτακτη σαν τα φύλλα που πέφτουν με τα πρώτα αεράκια.  Άλλωστε το φθινόπωρο είναι εκείνο που θα κάνει τις σκέψεις να αράξουν σε μαύρα σύννεφα του δειλινού και τα λόγια της βροχής του είναι εκείνα που θα σκουριάσουν και πάνω τους θα βλέπεις τα χρόνια να περνούν, και τότε θυμάσαι… του φθινοπώρου τα φιλιά!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.