«Εν απουσία μου επιτρέπω και να με δείρουν.»
-Σωκράτης.


Έτσι είχε δηλώσει ο γνωστός σε όλους μας Σωκράτης όταν είχε προβλήματα γιατί κάποιοι τον κατηγορούσαν πίσω από την πλάτη του.
Το πρόβλημα του γνωστού σε εμάς σήμερα ως «θάψιμο» υπήρχε ακόμα και από την εποχή  του  Σωκράτη. Πολύ σοφά  και πάρα πολύ καλά απάντησε ο φιλόσοφος μας, εσύ όμως που είσαι και πιο εκσυγχρονισμένος για ποιόν λόγο να έχεις κολλήσει σε αυτή τη νοοτροπία του να πρέπει να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι; Ποιος ο λόγος  να ορίζει αυτό το «τι θα πει ο κόσμος» την ζωή σου;

Θεωρείς  πως αν τα κάνεις  όλα όπως «ορίζει» ο κόσμος δε θα λέει πια;
Η ζωή είναι για να την ζεις και οι άνθρωποι είναι για να λένε.
Όλοι όσοι σχολιάζουν και κρίνουν, θα συνεχίσουν να το κάνουν ό,τι και αν κάνεις εσύ. Ακόμα και αν τα κάνεις όλα όπως «πρέπει» όλο και κάτι θα βρουν να πουν.

Δεν έχει σημασία αν έχεις δίκιο ή άδικο αν είσαι σωστός σε όλα ή όχι όποιος θέλει θα κάθεται και πλάθει ιστορίες για το γείτονα, την κουμπάρα, τη θεία, την κουνιάδα, την άγνωστη που έκανε το λάθος  και  περνάει κάτω από το μπαλκόνι. Δεν μπορείς να κάνεις σκοπό της ζωής σου να τους σταματήσεις.
Ο καθένας  είναι ελεύθερος να λέει την άποψή του και εσύ έχεις κάθε νόμιμο δικαίωμα να τη γράψεις στα παλιά σου τα παπούτσια και να τα φορέσεις και για μια βόλτα, έτσι για να «πατήσεις» τα λεγόμενά τους.

Δεν μπορείς να τα πηγαίνεις καλά με όλους ούτε να ασχολείσαι. Πόσο μάλλον να αλλάξεις  τον τρόπο που φέρεσαι ή ακόμα και τον τρόπο που σκέφτεσαι για να ταιριάζει με τον τρόπο των υπολοίπων. Δεν είναι κακό να διαφέρεις.

Ο Αϊνστάιν, ο Κολόμβος και άλλοι πολλοί σκέφτονταν διαφορετικά από ό,τι οι γύρω τους και τελικά αυτοί είχαν δίκιο, που ήταν «μειονότητα».  Αν το σκεφτείς και καλύτερα  αυτό το «όλος ο κόσμος»  δε στέκει γιατί κανένας ποτέ δε γνώρισε όλο τον κόσμο έναν έναν, πόσο μάλλον να τον ρωτήσει τι σκέφτεται για εσένα.

Ας πει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του από τη στιγμή που εσύ είσαι εντάξει με τον εαυτό σου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Στο κάτω-κάτω ό,τι λέγεται από πίσω σου, ίσως είναι εκεί γιατί εκεί είναι η θέση του.
Πίσω σου για να μην τους βλέπεις εσύ αλλά και για να σε βλέπουν να προχωράς μπροστά και το μόνο που να μπορούν να κάνουν, για να αποκτήσουν υπόσταση, είναι να σε σχολιάζουν. 

Στην τελική σε όποιον δεν αρέσει ο τρόπος σου ή εσύ, ας πάει στο καλό. 

Η ζωή είναι μικρή για να κάνεις εκπτώσεις στα θέλω σου για χάρη του όποιου κόσμου.


 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.