Τον ύπνο τον αγαπάμε. Ή μάλλον τον λατρεύουμε. Κι όποιος πει το αντίθετο, να του καεί το ρούτερ.

Τί γίνεται, όμως, όταν σε τσακώνει ο Μορφέας σε όχι και τόσο κατάλληλα μέρη;

Επειδή έχω αϋπνίες, αντί για προβατάκια, θα σας απαριθμήσω τα δέκα πλέον ακατάλληλα μέρη για να πάρετε έναν υπνάκο. Πριν ξεκινήσω, όμως, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. (Ή μήπως όχι;)

Ας αρχίσουμε, λοιπόν.
Στο νούμερο 10 φιγουράρει η Βουλή.
Ναι, το έχουμε δει πολλές φορές. Σε πολλές φωτογραφίες αλλά και βίντεο πιάστηκαν στα πράσα βουλευτές να κοιμούνται την πλέον (α)κατάλληλη στιγμή. Κουράζονται οι άνθρωποι, τί νομίζετε; Άσε που είναι έξτρα βαρετές οι συζητήσεις που γίνονται εκεί μέσα. Ποιος νοιάζεται τώρα για το τι θα γίνει στη χώρα; Ρίξε έναν υπνάκο καλύτερα. Άσε που, μεταξύ μας, τα έδρανα είναι πάρα πολύ βολικά. Πώς να αντισταθείς;


Νούμερο 9: Εξετάσεις
Είτε πανελλήνιες είτε σε σχολή. Εξετάσεις να ‘ναι και μας κάνουν.
Δίνεις εξετάσεις και δεν έχεις κοιμηθεί όλο το βράδυ γιατί διάβαζες ή δε σ’ ένοιαζε να περάσεις και βγήκες. Είτε ξενυχτισμένος, λοιπόν, είτε άυπνος λόγω άγχους, κάθεσαι στο θρανίο και ξαφνικά τα μάτια σου κλείνουν. Δεν αντέχεις να κρατηθείς όρθιος και λυγίζεις. Δε σε ξυπνάει κανείς μέχρι να είναι πολύ αργά. Φυσικά παραδίδεις λευκή κόλλα. Οπότε, καλό... Σεπτέμβριο.

Νούμερο 8: Σε γνώρισα στο ΙΚΑ, στην ουρά μπροστά μου σ’ είχα.

Εντάξει. Όσοι έχετε βρεθεί στο ΙΚΑ για κάποια δουλειά γνωρίζετε πολύ καλά πως πρέπει να πας πρωί-πρωί εκεί. Χαράματα, αξημέρωτα, ρε παιδί μου. Πριν ανοίξει καν, για σιγουριά.
Στήνεσαι με την τσίμπλα στο μάτι έξω από το υποκατάστημα, με στόχο να κάνεις τη δουλειά την ίδια μέρα και να μη χρειαστεί να πας και την επόμενη και να χάνεις εκ νέου τον ύπνο σου. Είσαι στο ΙΚΑ, λοιπόν, έχουν σηκωθεί τα ρολά, παίρνεις νουμεράκι και περιμένεις. Και περιμένεις... και περιμένεις.
Κι εκεί που περιμένεις και κάθεσαι στην καρεκλίτσα που βρήκες, αφού πήγες αχάραγα, σε παίρνει ο ύπνος. Χάνεις τη σειρά σου, γίνεσαι ξεφτίλα και στους διπλανούς. Σε ξυπνάει ένας υπάλληλος να σου πει πως σχολάει και να φύγεις και εσύ, σκουπίζεις το... σαλάκι και φεύγειε. Άστα, βράστα. Αύριο πάλι.
Νούμερο 7:Γήπεδο.

Δεν έχει σημασία αν είναι γήπεδο μπάσκετ ή βόλεϊ, παιδικό ή επαγγελματικό. Κάθεσαι στο καρεκλάκι και είσαι κομμάτια. Ήθελες, όμως, να δεις τον αγώνα σώνει και ντε και γι’ αυτό κουβαλήθηκες μέχρι εκεί. Παρακολουθείς με αγωνία αλλά ο αγώνας αρχίζει να μην έχει νόημα, άσε που οι θεατές είναι λιγοστοί. Αρχίζεις να νυστάζεις, νυστάζεις λίγο ακόμη, ρίχνεις και δυο-τρία χασμουρητά και τσουπ, σε παίρνει ο ύπνος. Σε σκουντάει ο φίλος σου, τίποτα εσύ. Ξυπνάς αφού τελειώσει το ματς ή σε κανένα γκοοοοολλλλ τρομαγμένος. Γυρίζεις σπίτι και βλέπεις το ριπλέι στην τηλεόραση.


Νούμερο 6: Κλαμπ.

Άνθρωποι είμαστε, είπαμε αγαπάμε τον ύπνο, αλλά και κανά πουσουκού να μη βγεις να ξεσκάσεις;
Δουλεύεις, όμως ή είχες μάθημα το πρωί και λογικό είναι να νυστάξεις κάποια στιγμή. Ειδικά στα κλαμπ που είσαι και όρθιος συνέχεια. Μιλάς, χορεύει,ς πας από εδώ, πας από εκεί. Τρεις ώρες μετά λογικό κι επόμενο να είσαι κατάκοπος. Τσεκάρεις γύρω γύρω, βρίσκεις τρεις καρέκλες. Αλληλούια! Πας σιγά σιγά, ενημερώνεις και τους φίλους και κάθεστε με βάρδιες. Οι φίλες/οι σε κάποια φάση ξεχνιούνται, αράζεις στην καρέκλα και εκεί που αράζεις... κοιμάσαι. Σε ξυπνάνε για να φύγετε, αφού σ’  έβγαλαν και φωτογραφίες. Δεν χάνονται αυτές οι στιγμές.

Νούμερο 5: Κομμωτήριο.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο γυναικείο φύλο γιατί και οι άντρες πάνε στην κομμώτρια, αλλά δεν κάνουν κι αρμένικη βίζιτα.

Πας, λοιπόν, κομμωτήριο μετά από δουλειά. Είπες να πας να φτιάξεις το μαλλί, να κάνεις και μάσκα να τελειώνεις, και μετά ν’ αράξεις σπίτι. Κουρεύεσαι κι έρχεται κι η ώρα της μάσκας. Σε βάζει ο η κομμώτρια στην καρεκλίτσα ημιξαπλωμένη στον νιπτήρα και χαλαρώνεις. Σου βάζει και την μάσκα, είναι και μια πολύ χαλαρωτική διαδικασία όσο να πεις, και σου βγαίνει όλη η κούραση μαζεμένη. Κοιμάσαι. Όταν τελειώνει η διαδικασία της μάσκας ευγενέστατα σε ξυπνάνε διότι έχει και άλλη πελατεία το μαγαζί, μανταμίτσα.

Νούμερο 4: Μια σχολική παιδική παράσταση
Πρωινά τα θεατρικά των παιδιών και στο ζήτησε το ξαδερφάκι σου που χατίρι δεν του χαλάς παρότι είχες ξενυχτήσει. Φτάνετε στο θέατρο, πάει το ξαδερφάκι με τους υπόλοιπους συμμαθητές του, εσύ κάθεσαι πίσω και δίχως παρέα. Βολικές οι καρεκλίτσες του θεάτρου και σε συνδυασμό με το ξενύχτι, τσουπ, να ‘σου κι ο Μορφέας! Καταλήγεις να ξυπνάς με τον πρωταγωνιστή του έργου να ίπταται από πάνω σου, γιατί μέσα στην ατυχία σου η παράσταση είναι διαδραστική. Γεια σου Πίτερ Παν.

Νούμερο 3: Σινεμά ο παράδεισος

Είσαι σε μια παράσταση με φίλους. Βολεύεστε, αρχίζει η  ταινία, τρως ποπ κορν και κολλάς στην οθόνη. Τελειώνουν τα ποπ κορν ή έχεις λυσσάξει απ’ το αλάτι κι έτσι σταματάς το μασούλημα. Τί το ‘θελες;
Η ταινία εξελίσσεται σε ένα γλυκό νανούρισμα και κοιμάσαι. Σκοτάδι, θα μου πεις, κλάιν μάιν, ο μόνος θα είσαι; Έλα μου, όμως, που ξεκινάς και.. ροχαλίζεις. Ναι, ναι, ροχαλίζεις και μάλιστα ακούγεσαι ντόλμπι σαράουντ. Σε ξυπνάει ο φίλος σου και σου φωνάζει, μέσα στα πνιχτά γέλια του.

Νούμερο 2: Μπουζούκια.

Ναι, καλά ακούσατε, και στο πρώτο τραπέζι πίστα, μπορείς να κοιμηθείς.
Σε ένα μπουζουκτσίδικο κάθεται μια παρέα για να το γλεντήσει. Ένας εκ των φίλων δουλεύει πολύ πρωινές ώρες. Το πρόγραμμα έχει αρχίσει και περνάνε όλοι ζάχαρη. Καθώς συνεχίζεται η βραδιά, το πρόγραμμα και γίνεται πια προβλέψιμο. Ο πολύ πρωινός φίλος, λοιπόν, κοιμάται πάνω στο τραπέζι καθώς οι άλλοι χορεύουν στην πίστα. Ξυπνάει από την αφιέρωση του καλλιτέχνη στον υπναρά του πρώτου τραπεζιού.

Νούμερο 1: Παγκάκι.
Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Ήσουν βόλτα με φίλους. Ανεβαίνετε σπίτι με τα πόδια όλοι μαζί. Σε κάποια φάση ένας/μία εκ της παρέας λέει να πας μαζί του/της να μιλήσετε για κάτι θέλει να σου πει. Πας όλο περιέργεια και δεν έχεις καταλάβει πόσο νυστάζεις. Καθώς εξελίσσεται η κουβέντα τα μάτια σου κλείνουν αυτόματα και το σώμα σου δε σε κρατάει πια. Κοιμήθηκες για λίγα δευτερόλεπτα στο παγκάκι. Στο άβολο παγκάκι! Το χειρότερο δεν είναι, όμως, αυτό. Το πλάσμα απέναντί σου ήθελε να σου κάνει μια μίνι ερωτική εξομολόγηση κι έτυχε να μην καταλάβει ότι κοιμήθηκες και ξύπνησες από καθαρή τύχη εκεί που σου εξέφραζε τα συναισθήματα του και σε πλησίαζε να σε φιλήσει. Γεμάτος άγχος πετάγεσαι, προσπαθείς να το σώσεις, αλλά δε σώζεται...

Συμπέρασμα; Κοιμηθείτε καλά για να μην γίνετε θέμα και θέαμα. Καληνύχτες!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.