Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χθες, θα ‘θελα λοιπόν να μιλήσουμε για τον έρωτα και τους αριθμούς του.

Θα ξεκινήσουμε με το προφανές, που είναι η ημερομηνία του Αγίου Βαλεντίνου. Οι μύθοι πολλοί, αλλά ο βασικός θέλει έναν πρωτοχριστιανικό Ρωμαίο ιερέα με το όνομα Βαλεντίνος να διώκεται για την πίστη του. Σε ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, γνωρίζει και ερωτεύεται την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακα του Αστέριου, την όμορφη Ιουλία. Στις 14 Φεβρουαρίου έγινε η εκτέλεση του, όμως την προηγούμενη νύχτα μέσα από την προσευχή του αλλά και τον απαράμιλλο έρωτα του, ο Βαλεντίνος θαυματουργά θεράπευσε την Ιουλία βρισκόμενος στο κελί του. Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να την ξαναδεί όμως, για αυτό και λίγο πριν τον πάρει ο δήμιος της έγραψε ένα γράμμα που της κατέθετε την αγάπη του και τον έρωτα του, στο οποίο υπέγραφε ως «ο Βαλεντίνος σου» . Έτσι καθιερώθηκε η ημερομηνία, συνδέθηκε με τις εξομολογήσεις και τα γράμματα αγάπης, και τα υπόλοιπα στοιχεία ήρθαν στην συνέχεια.

Μένοντας στο θέμα του χρόνου, βρίσκουμε ένα ακόμα μαγικό νούμερο – τον αριθμό τρία. Τόσα είναι τα λεπτά που κατά μέσο όρο χρειάζεται ο εγκέφαλος σου για να αποφασίσει αν σου αρέσει κάποιος ή όχι. Φυσικά πάντα μπορεί να αλλάξει γνώμη, αλλά αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο οπότε προσοχή στις πρώτες εντυπώσεις!

Στο ίδιο μοτίβο, δεν θα έπρεπε κανείς να ξεχνάει και την χρυσή αναλογία 50-40-10. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, όταν φλερτάρουμε με κάποιον η επικοινωνία μας στηρίζεται κατά 50% στην γλώσσα του σώματος και κατά 40% στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουμε την ομιλία μας, Μόνο ένα 10% εξαρτάται από το τι ακριβώς θα πούμε, οπότε την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να πλησιάσετε κάποιον ή κάποια που σας αρέσει, μην αγχώνεστε για το τι λέξεις θα χρησιμοποιήσετε, αρκεί να είστε χαλαροί και άνετοι. Αν σε κάποιους αυτό βγαίνει φυσικά, στους περισσότερους δυστυχώς έρχεται μόνο με την εξάσκηση και με αρκετές χυλόπιτες. Δεν πειράζει! Δείτε το σαν μελλοντική επένδυση που θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε τον έρωτα της ζωής σας.

Αλήθεια, έχετε ερωτευθεί ποτέ; Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, αρκεί να μην είστε από εκείνους που ερωτεύονται συχνά, γιατί θα έχετε πρόβλημα στο μέλλον. Ο έρωτας μεταφράζεται βιοχημικά στις ουσίες που προκαλούν αυτό το συναίσθημα: αδρεναλίνη, κορτιζόλη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη. Κάποια στιγμή όμως, ο εγκέφαλος αποκτάει μεγαλύτερες αντοχές στις ουσίες αυτές, και δεν ερωτεύεται πλέον το ίδιο εύκολα. Σύμφωνα με μελέτες ο αριθμός αυτός βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους δύο και τους εφτά μεγάλους έρωτες.

Μερικές φορές βέβαια, παρόλο που μπορεί να υπάρχει μεγάλος έρωτας, υπάρχουν άλλες συνθήκες που δυσκολεύουν τα πράγματα. Όπως η απόσταση. Σύμφωνα με το Δρ. Guldner του Κέντρου Μελέτης Σχέσεων Εξ Αποστάσεως (ναι υπάρχει!), τα κατά μέσο όρο στατιστικά έχουν ως εξής:

Χιλιόμετρα που χωρίζουν το ζευγάρι:

200

Μέρες μαζί, ανά μήνα

1,5

Γράμματα που ανταλλάσσουν, ανά μήνα

3

Μέρες ανάμεσα στις τηλεφωνικές συνομιλίες

2,7

Σε πόσο διάστημα πιστεύουν ότι θα μπορούν να είναι μαζί;

14 μήνες


Ένα άρθρο για τους αριθμούς του έρωτα δεν θα ήταν πλήρες χωρίς το 69 φυσικά, το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας πολύ γνωστός και ερωτικός αριθμός καθώς εμφανισιακά θυμίζει μια αγαπημένη περίπτυξη. Μάλιστα ως λαός έχουμε ιδιαίτερη σύνδεση με τον αριθμό αυτό και το τι συμβολίζει, καθώς η παλαιότερη αναφορά σε αυτή τη στάση βρίσκεται στα μέρη μας, και συγκεκριμένα σε μια λάμπα λαδιού που βρίσκεται στο μουσείο του Ηρακλείου, στην Κρήτη.

Εξαιρετικά ερωτικοί αριθμοί όμως είναι και το ζευγάρι των 220 και 284, για έναν πολύ πιο διακριτικό και αξιοπρεπέστατο λόγο. Οι διαιρέτες του 220, οι αριθμοί δηλαδή με τους οποίους διαιρείται ακριβώς, είναι οι 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55 και 110, των οποίων το άθροισμα μας κάνει 284. Αντίστοιχα οι διαιρέτες του 284 είναι 1, 2, 4, 71 και 142 οι οποίοι αθροιστικά κάνουν 220! Αυτοί οι αριθμοί στα μαθηματικά ονομάζονται φίλοι αριθμοί, και το συγκεκριμένο ζεύγος είναι το πρώτο της σειράς τους, και είναι γνωστό σε εμάς από τα αρχαία χρόνια. Αυτό μάλιστα είχε προσδώσει στους δύο αυτούς αριθμούς μεταφυσικές ιδιότητες – ένα πολύ συνηθισμένο ξόρκι που έκαναν οι ερωτευμένοι νέοι μέχρι και τον μεσαίωνα ήταν να κόβουν ένα μήλο στα δύο και στο ένα κομμάτι να χαράζουν τον κάθε αριθμό σε κάθε κομμάτι. Κατόπιν αντάλλαζαν τα κομμάτια και τα έτρωγαν, για να έχουν πάντα μέσα τους ο ένας ένα κομμάτι του άλλου.

Και επειδή, ως λαός, στο τέλος πληρώνουμε την νύφη, 840 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν πέρσι οι Βρετανοί, σε σχέση με τα 480 που ξόδεψαν οι Βρετανίδες, σε δώρα για τους συντρόφους τους. Αυτοί που δεν ξόδεψαν βρέθηκαν αντιμέτωποι με κίνδυνο χωρισμού της τάξης του 53%, αλλά και αυτοί που ξόδεψαν βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξημένες απαιτήσεις, καθώς οι δημοσκοπήσεις της εφημερίδος Sunshine ανέδειξαν στις πρώτες θέσεις των γυναικείων Βαλεντίνικων επιθυμιών ταξίδια στο εξωτερικό, κοσμήματα και προϊόντα τεχνολογίας, με μόνο το 2% να έχει δηλώσει ως επιθυμητό δώρο τα πάλαι ποτέ αγαπημένα λουλούδια. Άραγε, αν ο Άγιος Βαλεντίνος ζούσε σήμερα και έβλεπε το πως στο όνομα του κινείται μια ολόκληρη βιομηχανία καταναλωτισμού, πως θα αντιδρούσε;
 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.