Το διαδίκτυο είναι ένα αχανές μέσο πληροφόρησης, ένας χείμαρρος δεδομένων εκ των οποίων συχνά δεν ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι. Το αποτέλεσμα; Χαλασμένο τηλέφωνο. Πληροφορίες που είναι λάθος, όμως τις ακούμε ξανά και ξανά. Πάμε να δούμε μερικές μαζί! 

Δε χρειάζονται χρόνια ολόκληρα μέχρι να χωνέψεις μια τσίχλα. Αυτό το έλεγαν οι μαμάδες στα παιδάκια για να μην την καταπίνουν. Αν και όντως είναι κακή ιδέα, στις περισσότερες περιπτώσεις αποβάλλεται χωρίς μπελάδες

Το σινικό τείχος δεν είναι η μοναδική ανθρώπινη κατασκευή που φαίνεται από το διάστημα. Για την ακρίβεια, λίγο έξω από την γήινη ατμόσφαιρα είναι μεν ορατό, όπως και πολλά άλλα πράγματα όπως αεροδρόμια και πόλεις, αλλά από το φεγγάρι δεν φαίνεται καν.

Οι ενήλικοι δε σταματούν να ανανεώνουν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Απλά μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός που γίνεται αυτό σε σχέση με τα παιδικά χρόνια

Τα ζώα δεν μπορούν να προβλέψουν τις φυσικές καταστροφές. Απλά μερικές φορές μπορούν να αντιληφθούν το φαινόμενο πριν γίνει αντιληπτό από τους ανθρώπους λόγω των διαφορετικών αισθήσεων τους.

Οι γάτες δεν προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους. Προσγειώνονται τις περισσότερες φορές, αλλά σε περιπτώσεις μικρού ύψους και κακής θέσης της γάτας, τα αποτελέσματα είναι μάλλον δυσάρεστα για τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Στο διάστημα δεν υπάρχει έλλειψη βαρύτητας. Η βαρύτητα είναι παντού. Ναι μεν η δύναμη της μειώνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση (τεχνικά, το τετράγωνο της απόστασης), αλλά ποτέ δεν μηδενίζεται. Οι αστροναύτες δείχνουν να βρίσκονται σε συνθήκες «μηδενικής βαρύτητας» επειδή συμπεριφέρονται σαν δορυφόροι: κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, όχι κάθετα προς αυτόν.

Επίσης στο διάστημα δεν υπάρχει το λεγόμενο «απόλυτο κενό». Υπάρχει κενό αέρα, αλλά υπάρχουν και ένα σωρό σωματίδια που κάνουν βόλτες ανέμελα ανάμεσα στα ουράνια σώματα.

Το bonzaikitten δεν ήταν πραγματικό website. Ξέρω πως όλοι λάβατε κατά καιρούς emails που μιλούσαν για «ένα φρικιαστικό site στο οποίο μεγαλώνουν γάτες κλεισμένες σε βαζάκια», αλλά στην πραγματικότητα ήταν ψεύτικες φωτογραφίες. Επρόκειτο για ένα πείραμα κάποιων φοιτητών με σκοπό να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν οτιδήποτε μπορεί να σοκάρει, όσο ενάντια στην κοινή λογική και αν είναι.

Ο Κολόμβος δεν ήθελε να αποδείξει ότι η γη είναι στρογγυλή. Για την ακρίβεια, η μορφωμένη τάξη το ήξερε από την εποχή των Ελλήνων κλασσικών φιλοσόφων. Ήθελε απλώς να βρει ένα οικονομικά επικερδές πέρασμα προς την Ινδία, για αυτό και μπόρεσε να χρηματοδοτήσει το ταξίδι του.

Δε χρησιμοποιούμε μόνο το δέκα τοις εκατό του εγκεφάλου μας, απλά αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο έχουμε συνειδητό έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και αν είχαμε μεγαλύτερο έλεγχο, δεν είχαμε ούτε υπερδυνάμεις ούτε θα ήμασταν πιο έξυπνοι, απλά θα είχαμε περισσότερα πράγματα στο μυαλό μας.

Οι μαύρες τρύπες δεν έχουν την τάση να ρουφάνε τα πάντα, τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο πριν. Όταν ένα αστέρι γίνει μαύρη τρύπα, η βαρύτητα του δεν μεγαλώνει

Δεν υπάρχει ζώο που να μην κάνει ηχώ, ούτε καν η πάπια

Δεν εξελιχτήκαμε από τους πιθήκους (θα ήταν παράξενο κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι υπάρχουν ΑΚΟΜΑ πίθηκοι! Εκτός και αν υποθέσει κανείς ότι και η εξέλιξη θέλει το βύσμα της). Απλά έχουμε έναν κοινό πρόγονο ο οποίος χρονολογείται περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.

Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στη φράση «ο κεραυνός δεν χτυπάει στο ίδιο σημείο δύο φορές». Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορεί να χτυπήσει μέχρι και 100 φορές το χρόνο, ενώ το Empire State Building «φωτίζεται» κατά μέσο όρο 30 φορές ετησίως.

Ο ταύρος δεν τσαντίζεται όταν δει κόκκινο. Όλα τα βοοειδή δεν βλέπουν ούτε το κόκκινο ούτε το πράσινο (όπως εγώ!). Ο ταύρος νευριάζει γιατί ήταν αλυσοδεμένος σα σαλάμι, εκατό αγροίκοι φωνάζουν και πετάνε πράγματα και ένας παράξενος τύπος με κοντό σακάκι και καλσόν του κουνάει μια πετσέτα μες στα μούτρα.

SOS δεν σημαίνει «save our souls». Δε σημαίνει τίποτα. Έχει επιλεχτεί σαν διεθνές σήμα κινδύνου γιατί είναι εύκολο να το επαναλαμβάνεις συνέχεια (τελεία τελεία τελεία γραμμή γραμμή γραμμή τελεία τελεία τελεία γραμμή γραμμή γραμμή τελεία τελεία τελεία γραμμή γραμμή γραμμή τελεία τελεία τελεία γραμμή γραμμή γραμμή ...κτλ).
 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.