H Ρίτα Αντωνοπούλου έχει χτίσει μια πλούσια καριέρα που απαρτίζεται από πλήθος συνεργασιών με καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς. Και διανύει ένα γεμάτο εμπειρίες ταξίδι στον χώρο της μουσικής. Έχει συνεργαστεί με τους: Μίμη Πλέσσα, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Κούτρα, Αλέξανδρο Μυράτ, Θάνο Μικρούτσικο, Μανώλη Μητσιά, Οδυσσέα Ιωάννου, με τους Υπόγεια Ρεύματα, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Περικλή Κανάρη, Μάνο Ελευθερίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Κώστα Μακεδόνα, Νίκο Ζούδιαρη, Διονύση Τσακνή, Θέμη Καραμουρατίδη κ.α.

Το καλοκαίρι του 2012, έλαβε μέρος στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» ως κορυφαία του χορού μαζί με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα και Στέλιο Μάινα και πολλούς ακόμα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Τέλος Νοεμβρίου, κυκλοφορεί η τέταρτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, με τίτλο «Ζωή μου μην αργείς», σε στίχους και μουσική του Γιώργου Ανδρέου, από την Μικρή Άρκτο. Στο cd συμμετέχουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Στην εργασία αυτή συνυπάρχουν η κοινωνική ματιά με το ιδιωτικό βλέμμα του δημιουργού, ο οποίος υπογράφει όλους τους στίχους του δίσκου. Τραγούδια όπως το «Έχεις πού να πας», «Ζωή μου μην αργείς» (αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο), «Μονάχα η αγάπη», «Δουλειά αγκαλιά» περιέχουν  έντονο πολιτικοκοινωνικό στίγμα, ενώ συγχρόνως σε τραγούδια όπως η «Μάνα», «Το μόνο που σου ζήτησα» συνομιλούν  η προσωπική περιπέτεια με το μεταμοντέρνο αστικό τοπίο.


Πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος όπου έχει συνεργαστεί με τόσο σπουδαίους και καταξιωμένους ανθρώπους;

Ευλογημένη νιώθω και τυχερή. Κάθε φορά που με εμπιστεύεται κάποιος δημιουργός νιώθω ότι με περιμένει ένα καινούριο ταξίδι.

Περιγράψτε μου μια εμπειρία, ή μια συνεργασία, ένα ερέθισμα, που υποστηρίζετε ότι ήταν καταλυτικός παράγοντας, για την πορεία της καριέρας σας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη δεύτερη φορά που συνάντησα τον Θάνο Μικρούτσικο για πρόβα και όσο του έλεγα ότι έχω δώσει στον εαυτό μου μια διορία δύο ετών, για να κάνω κάτι με το τραγούδι που τόσο αγαπώ· κι ότι αν δεν τα καταφέρω θα επιστρέψω σε κάποια πρωινή εργασία, εκείνος με διέκοψε και μου είπε: Αυτό δε θα το ξαναπείς. Είσαι γεννημένη τραγουδίστρια.

Αυτό που έδωσε μια τέτοια σιγουριά και δύναμη που το πίστεψα και ήξερα ότι αυτό θα κάνω και δε θα κάνω πίσω.

Με τι κριτήρια, κάνετε την επιλογή των τραγουδιών σας; Τι πρέπει να έχει ένας στίχος ή μία σύνθεση για να σας αγγίξει και θα θελήσετε να ερμηνεύσετε πάνω σε αυτό;

Πρέπει να μου μιλήσει ο στίχος πρώτα. Πρέπει να με φανταστώ να λέω αυτά τα λόγια και να νιώσω ότι μπορώ να τα αποδώσω…ότι με ενδιαφέρει να τα ζήσω με τον ερμηνευτικό μου τρόπο για να καταφέρω να τα μεταφέρω και σε όποιον τα ακούσει από μένα. Αν και η μουσική χτυπήσει ευαίσθητη χορδή, τότε είμαι ευτυχής… αυτό συνέβη πάρα πολύ στην καινούρια δουλειά με τον Γιώργο Ανδρέου.

Υπάρχει κάποιο δικό σας τραγούδι, ή κάποιου άλλου καλλιτέχνη, που αισθάνεστε ότι δεν το ερμηνεύετε απλά, αλλά «βγαίνει μέσα από την ψυχή σας»;

Κατά διαστήματα είναι και κάποιο άλλο. Τώρα πια τη θέση αυτή έχει καταλάβει η « Μάνα»…

Ποιά συνεργασία σας θεωρείτε ότι έχει καταγραφεί  ως ορόσημο της καριέρας σας;

Φυσικά θα πω τη συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο. Είναι ο άνθρωπος που με πίστεψε πιο πολύ και από εμένα την ίδια και με σύστησε και δισκογραφικά στο κοινό με μια δουλειά καταπληκτική, το «Για φωνή και ορχήστρα», όπου μου εμπιστεύτηκε κάποια από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια και τα ηχογραφήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα και τον Αλέξανδρο Μυράτ. Ήταν πολύ σπουδαίο για μένα. Και φυσικά συνεργαζόμαστε τα τελευταία 8 χρόνια έχοντας εμφανιστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ποια η επαφή σας με τους συνεργάτες σας; Στην δουλειά σας είσαστε φιλική, ή οι σχέσεις σας είναι αυστηρά επαγγελματικές; Έχετε επισυνάψει κάποια δυνατή φιλία με κάποιον συνεργάτη σας, αν ναι, η φιλική σας σχέση βοήθησε στο να βγει καλύτερο αποτέλεσμα σε κάποια δουλειά σας;

Νομίζω ότι είμαι φιλική αν και αυτό θα έπρεπε να σας το επιβεβαιώσουν οι συνάδελφοί μου. Aυτό που με χαροποιεί είναι ότι κυκλοφορεί μια φήμη γύρω από το όνομά μου ότι είμαι καλό παιδί κι αυτό ξέρετε με τιμά. Έχω ανθρώπους στη δουλειά που με τιμούν με τη φιλία τους και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Δε χρειάζεται να αναφερθώ σε ονόματα. Ξέρουν οι ίδιοι.

Τι θα ήθελε να κάνει η Ρίτα Αντωνοπούλου στο τραγούδι, και δεν έχει καταφέρει να το κάνει;

Μια παράσταση μουσικοθεατρική που έχω στο μυαλό μου…και πάρα πάρα πολλά άλλα…απλά είπα το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό.

Αν θα θέλατε να πείτε ένα «ευχαριστώ» σε κάποιον συνεργάτης σας, ποιος θα ήταν αυτός;

Είναι πολλά τα ευχαριστώ…είναι προς όλους τους ανθρώπους που με έχουν εμπιστευτεί με τη δουλειά τους και με όσους έχουμε μοιραστεί το ίδιο πάθος για τη μουσική.

Τι σημαίνει η μουσική και το τραγούδι για εσάς;

Ανάσα…είναι ο τρόπος που εκφράζομαι, η δύναμή μου.

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Σπίτι με την κορούλα μου…είναι 4,5 χρόνων οπότε περνάω μαζί της όσο περισσότερο χρόνο μπορώ. Όταν έχω χρόνο για μένα συνήθως επιλέγω είτε την ξεκούραση ή να τον μοιραστώ με φίλους ή να δω κάποια ταινία ή θεατρική παράσταση.

Ο έρωτας, το τραγούδι και η ζωή.  Πως θα περιγράφατε αυτές τις τρείς λέξεις; Είτε ως σύνολο, είτε μεμονωμένες.

Είναι συνυφασμένες έννοιες για μένα. Ζω και ερωτεύομαι μέσα στο τραγούδι και μέσα από τον έρωτα ζω και τραγουδάω νομίζω καλύτερα! Αγαπώ τη ζωή μου.

Νέα δισκογραφική δουλειά, και το τραγούδι «Έχεις πού να πας» με δυνατό μήνυμα για την κοινωνία που ζούμε. Ποια η πρώτη σκέψη σας κατά την πρώτη επαφή με τους στίχους, και ποια η πρώτη σκέψη σας με την τελική μορφή του τραγουδιού.

Το τραγούδι το άκουσα τελειωμένο από τον Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο του μια μέρα. Μου είχε πει ότι είχε γράψει κάποιο καινούριο τραγούδι αλλά δε φανταζόμουν κάτι τέτοιο! Σοκαρίστηκα και ενθουσιάστηκα ταυτόχρονα. Το δοκιμάσαμε στο στούντιο επί τόπου και φάνηκε από την αρχή η δύναμή του.

Στίχοι από τη «Φυγή» του Γιώργου Σεφέρη,  όπου απαγγέλλετε «εμβόλιμα» μέσα σε μια έντονα συναισθηματική ερμηνεία, στο τραγούδι «Το μόνο που σου ζήτησα». Πως θα περιγράφατε αυτό το «πάντρεμα»;

Ο Γιώργος Ανδρέου αγαπά πολύ την ποίηση, άρα δε μου έκανε καθόλου εντύπωση η «ενσωμάτωση» αυτών των στίχων του Σεφέρη σε ένα τόσο απλό και συνάμα δυναμικό τραγούδι όπως είναι το «το μόνο που σου ζήτησα»…η απλή, ουσιαστική επαφή…αυτό είναι το θέμα και του τραγουδιού και των στίχων.

Ποιες οι προσεχείς εμφανίσεις, και τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Έχουμε ξεκινήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με μια πολύ δυνατή μουσική παράσταση που φέρνει πάνω στη σκηνή εμένα σαν ερμηνεύτρια, το Γιώργο στο πιάνο και τον εξαιρετικό Στέργιο Γαργάλα στο βιολί. Στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουμε 4 εμφανίσεις τώρα το Φλεβάρη, 6-7 και 13-14/2 στον Ιανό. Τις περιμένω πώς και πώς!


 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.