Περί facebook κι άλλων δαιμόνων ο λόγος σήμερα κυρίες και κύριοι. Έχω βαρεθεί να ακούω γι’ αυτό το κακό που μας βρήκε με το φατσοβιβλίο  –Θου Κύριε, φυλακί τω στoματί μου- το οποίο μας παρακολουθεί μανιωδώς, βγάζει τα πάντα μας στη φόρα, μας αποξενώνει και μας αφήνει μονάχα με εικονικές φιλίες και μηδέν κοινωνικές επαφές.

Σας έχω νέα. Αυτά τα πράματα δεν είναι του σατανά και δεν έχει καμιά καούρα ο Μαρκ ο Ζούκερμπεργκ στο μακρινό Αμέρικα ν’ ασχοληθεί με το τσατ του Μήτσου και της Μαρίκας, που συζητούν αναμφίβολα τα μυστικά του κράτους.

Το facebook, όπως και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς προς όφελός σου, αν έχεις την απαραίτητη νοημοσύνη. Μόνος σου αποφασίζεις πόσο θα εκτεθείς, τι είσαι διατεθειμένος να δείξεις στους πολλούς και με ποιο τρόπο θα το παρουσιάσεις. Και για να στο κάνω πιο κατανοητό, το facebook είναι σαν ένα μαχαίρι. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κόψεις ψωμί ή για να κόψεις τις φλέβες σου. Your choice.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, το facebook έχει πολλές χρησιμότητες και λειτουργίες αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μπορείς για παράδειγμα να βρεις παλιούς σου συμμαθητές και γνωστούς που έχεις να δεις χρόνια. Έχω πάρα πολλούς γνωστούς και φίλους οι οποίοι έχουν κανονίσει reunions και ξαναβρέθηκαν μετά από χρόνια μέσω του φατσοβιβλίου. Απείρως ευκολότερη η πληκτρολόγηση ενός ονόματος κι ενός επιθέτου από τηλέφωνα που αλλάζουν ή χάνονται.

Μέσω του fb ξεκινούν ερωτικά ειδύλλια. Εντάξει, είναι σχετικά σπάνιο αυτό αλλά συμβαίνει. Και συνήθως τα ειδύλλια που ξεκινούν από chat και δεν έχουν ξεκάθαρο προορισμό το one night stand καταλήγουν σε κάτι πιο σοβαρό. Πώς; Λόγω επικοινωνίας.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, και η διαδικτυακή επικοινωνία είναι κάποιου είδους επαφή. Πιο ψυχρή μεν, κι όχι τόσο διαπροσωπική όσο ένας καφές ή ένα ποτό, αλλά είναι κάποια επικοινωνία. Όταν λοιπόν τσατάρεις με τον άλλον εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο είναι πολύ λογικό να μάθεις πέντε πράγματα για την καθημερινότητά του, τις συνήθειές του και τον τρόπο που σκέφτεται κι αντιδρά. Χτίζεις μια βάση επικοινωνιακή, πάνω στην οποία μπορείς να στηριχθείς αργότερα και να σου δώσει πάτημα για συναισθηματικό δέσιμο. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό ότι η επικοινωνία είναι από τα μεγαλύτερα αφροδισιακά.

Το fb αποτελεί ταχύτατο μέσο ενημέρωσης και ανεύρεσης αρθρών με βάση τα ενδιαφέροντά σου. Μπορείς να βρεις από τις ειδήσεις όλου του κόσμου μέχρι το δελτίο καιρού. Ειδικά τις μέρες που χιονίζει, πέραν των άρθρωνν, μετράς και στάτους περιγραφικής ανάλυσης των καιρικών συνθηκών από γειτόνους και γειτόνισσες. Ανάλογα με τις ασχολίες σου μπορείς να βρεις πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες επιστημονικού, λογοτεχνικού και αθλητικού περιεχομένου.

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο. Μέσω αυτού του ιντερνετικού διαβόλου που συχνά καταδικάζεις, αρνούμενος να ψαχτείς και να τον γνωρίσεις, μπορείς να προωθήσεις την επιχείρησή σου, να έχεις ένα δωρεάν μέσο διαφήμισης, να δουν το μικρομάγαζό σου πέντε άνθρωποι παραπάνω βρε αδερφέ. Ειδικά στις μέρες που η διαφήμιση κοστίζει κι είναι τόσο σημαντική, υπάρχει ένας τρόπος να γνωστοποιήσεις την επιχείρησή σου χωρίς κόστος, και δεν το εκμεταλλεύεσαι.

Είναι πολύ λογικό να φοβάσαι ό,τι δεν καταλαβαίνεις. Συνέβαινε πάντα και θα συμβαίνει εις τους αιώνες των αιώνων. Αντί λοιπόν να καταριέσαι και να φοβάσαι μια μηχανή που φτιάχτηκε για να τη χειρίζεσαι εσύ, προσπάθησε να ενημερωθείς για τους κινδύνους που εγκυμονούνται και πώς μπορείς να προφυλαχθείς.

Αν μη τι άλλο, θα μάθεις να τσατάρεις.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.