Το 2014, στο Βαθύ Σάμου, διοργανώθηκε συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στο τρέχον σύστημα υγείας. Μετά το θάνατο ενός τριαντατετράχρονου λόγω της μη έγκαιρης διακομιδής του στο νοσοκομείο εξ’ αιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων, συμπολίτες του συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου και ξάπλωσαν, λερωμένοι με εικονικό αίμα, ως ένδειξη αγανάκτησης στο αποσαρθρωμένο σύστημα υγείας, ιδίως σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Με λύπη πληροφορούμαι, ότι, ακόμα και σήμερα, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Διακομιδές λαμβάνουν χώρα με οτιδήποτε οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους, ακόμα και σε καρότσα αγροτικού.  Έχοντας υπάρξει μάρτυρας παρόμοιου περιστατικού όταν ένα παιδί λιποθύμησε στο λιμάνι Καρλοβάσου και το ασθενοφόρο έπρεπε να έρθει από το Βαθύ, δύο πράγματα με εξέπληξαν. Πέραν της μη δικαιολογημένης παρουσίας του ασθενοφόρου -σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων-, η αναίδεια των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ. Πράγμα που μέχρι κάποιο σημείο δικαιολογείται, λόγω του επαναλαμβανόμενου μοτίβου και της επίρριψης ευθυνών για πράγματα τα οποία οι ίδιοι δε μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στη Σάμο, που αριθμεί και 30.000 κατοίκους, αλλά σε πολλά ακόμα νησιά, ενώ συνοδεύεται και από έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ιατρικός εξοπλισμός, όπως αξονικοί τομογράφοι, μηχανήματα ακτίνων Χ παραμένει σε αχρηστία, κλειδωμένος σε δωμάτια – αποθήκες, στη μνήμη των περιόδων των παχέων αγελάδων, της «ανάπτυξης» και της «αλλαγής» και του «εκσυγχρονισμού».

Παρ’ όλα αυτά, τα έσοδα των βο(υ)λευτών και των προσκείμενων σε αυτούς εταιρειών, ουδέποτε μειώθηκαν. Τα σπίτια συνέχισαν να στολίζονται με πανάκριβα κουρτινόξυλα και τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν αν δεν είναι πάνω από 2000 κυβικά, αφορολόγητα και ενίοτε με πλαστές πινακίδες. Μεγάλη η χάρη σας, αλλά με τη μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου, μεμονωμένου οχήματος που προορίζεται για ασθενοφόρο να κυμαίνεται από 7.000 – 9.000 ευρώ (τιμή λιανικής πώλησης, συνήθως πιο ακριβή από το κόστος μονάδας μιας δημοπρασίας), εξοπλίζεις δύο νησιά και πληρώνεις και τον οδηγό για ένα χρόνο, με –τι έκπληξη-, την τιμή να ανέρχεται στην αξία του υπερπολιτελούς αυτοκινήτου του κυρίου Βενιζέλου, γύρω στις 750.000 αν δεν απατώμαι. «Λαϊκισμός», θα απαντήσουν πολλοί. Χρειάζεται, όταν απέναντί μας έχουμε την απόλυτη γελοιότητα.

Η υγεία, όπως και άλλοι δημόσιοι τομείς, νοσούν. Η εξυγίανση θα επέλθει πρωταρχικά με πάταξη της διαφθοράς, του χρηματισμού (φακελάκια), των εξευτελιστικών δημοπρασιών και όχι με τα ψίχουλα -μπροστά στα υπερογκα ποσά που διακινούνται- που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για τη βασική εξέταση και την περαιτέρω περίθαλψή τους. Καλή η μάχη με τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια, όμως η προσοχή πρέπει να είναι ταυτόχρονα στραμμένη και στα ενδότερα προβλήματα. Εναλλακτικές λύσεις και λιγότερο απαιτητικές σε κόστος, πάντα θα υπάρχουν.

Ας ελπίσουμε σταδιακά προς το καλύτερο, που θα φανεί όταν οι εξαγγελίες γίνουν πράξεις.

Είδηση και φωτογραφίες:
http://my-samos.blogspot.pt/2014/11/binteo.html

Portal πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων μεταφορών:
http://www.mascus.gr/%CE%91%CF%83%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B1/+/Search.html

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.