Ο Βασίλης Πάλλης, γνωστός και ως Δαίδαλος, είναι ερμηνευτής, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός. Έχει γράψει πολλά τραγούδια διαφόρων ειδών με σαφή κλίση προς τις μπαλάντες και το έντεχνο, τα οποία ερμηνεύει συνήθως ο ίδιος. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με πολλούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, γνωστά και μη, όπως o Θάνος Καλλίρης και το συγκρότημα «Τρίτη Εποχή». 

Επίσης, έχει γράψει πολλά σατιρικά τραγούδια με καυστικό χιούμορ, με τα οποία εκφράζεται σε σχέση με διάφορες πτυχές της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, όπως  το «Run Time Erro» το οποίο έχει σημειώσει τεράστια διαδικτυακή επιτυχία και με το οποίο παρατηρεί τον έρωτα και τη λαϊκή καψούρα του απλού μέσου Έλληνα αλλά μέσα από το πρίσμα της τεχνολογικής μόδας της σύγχρονης εποχής. Στην πραγματική ζωή, επαγγέλλεται προγραμματιστής εφαρμογών Η/Υ.

Εσύ και το πιάνο. Διηγήσου το πώς μπήκε στη ζωή σου.

Μια μέρα περνούσα κάτω από ένα μπαλκόνι στο οποίο ανέβαζαν ένα πιάνο. Κόπηκε ο ιμάντας και έπεσε πάνω μου. Μόλις βγήκα από το νοσοκομείο το θεώρησα σημάδι από το Θεό και εκεί ξεκίνησαν όλα! Οk, πέραν της πλακίτσας, στη Δ’ Δημοτικού είδα για πρώτη φορά ένα συμμαθητή μου που μάθαινε πιάνο. Άκουσα τι έπαιζε και όταν τελείωσε κάθισα στο πιάνο και χωρίς να ξέρω ούτε μία νότα, με το αυτί μου έπαιξα τη μελωδία. Εκεί ο πατέρας μου και η μάνα μου τρελάθηκαν, θεώρησαν πως είμαι ο νέος Μπετόβεν, κάλεσαν δημοσιογράφους και με έγραψαν στο πιάνο. Πού να ήξεραν βέβαια ότι η συνέχεια δε θα ήταν η ίδια με του Μπετόβεν...

Ποιες θεωρείς, αν μπορείς να ξεχωρίσεις, τις πιο αξιομνημόνευτές σου συνεργασίες;

Αδιαμφισβήτητα, θεωρώ ως την πιο αξιομνημόνευτη συνεργασία μου εκείνη με το Θάνο Καλλίρη το 2004 όπου με εμπιστεύεται να συμμετάσχω στο δίσκο του «Για χάρη σου μπορώ» με δικά μου τραγούδια σε μουσική και στίχο, αλλά και με φωνητικά στα υπόλοιπα του δίσκου. Από ‘κει και πέρα νομίζω ότι όλες οι συνεργασίες που έχω κάνει τόσο με ελληνικά συγκροτήματα όσο και με ευφάνταστους και δημιουργικούς στιχουργούς είναι για μένα το ίδιο αξιομνημόνευτες.

Θα πειραματιζόσουν με ξένη μουσική και στίχο;

Σαφώς θα το έκανα και μάλιστα το έχω ήδη κάνει, έχω κυκλοφορήσει πάνω από 15 τραγούδια τα οποία έχουν ξένο στίχο δικό μου όπως το «I’ m dying here» το οποίο μπορείς να ακούσεις στη μουσική μου σελίδα στο Facebook και στο κανάλι μου στο Υoutube.

Μουσική ή Πληροφορική; Τι θα διάλεγες αν έπρεπε να επιλέξεις μόνο ένα δρόμο;

Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση καθώς και τα δύο αποτελούν τα ανελέητα πάθη της ζωής μου. Νομίζω όμως πως θα με κέρδιζε η μουσική αλλά με πολύ μικρό ποσοστό διαφοράς και με ηρεμιστικά χάπια για να ξεχνάω την πληροφορική.

Με ποιον/ους καλλιτέχνες που δεν είναι πια εν ζωή, θα ήθελες να συνεργαστείς;

Θα ήθελα σαν τρελός να συνεργαστώ με τον αείμνηστο Μάνο Ξυδούς. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε γνωριστεί και έχουμε γράψει και μαζί κάποια πράγματα στο studio, αλλά ποτέ δε συνεργαστήκαμε έτσι όπως το ήθελα εγώ. Όταν ακούω το «Εσύ εκεί» με πιάνουν τα κλάματα.

Πιστεύεις πως η μουσική μπορεί να παίξει ρόλο στην παρότρυνση των ανθρώπων για δράση απέναντι σε συγκεκριμένα φαινόμενα; (όπως για παράδειγμα τα απαγορευμένα τραγούδια της περιόδου της δικτατορίας)

Ναι το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να μιλάει κατευθείαν μέσα στην ψυχή των ανθρώπων, διαπερνώντας τις όποιες άμυνες έχουν, απευθυνόμενη κυρίως στο υποσυνείδητο. Επειδή, λοιπόν, το πιστεύω πολύ αυτό που με ρωτάς, έχω γράψει πάμπολλα τραγούδια τα οποία καταγγέλλουν διάφορες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές με σκοπό να αντιδράσει ο κόσμος όπως το τραγούδι «Ταξίδι στο Φως» που είχα γράψει πάνω στη στεναχώρια μου για το χαμό του μικρού Άλεξ της Βέροιας. Καλώς ή κακώς δεν είμαι τόσο γνωστός ώστε να ακουστούν παντού αυτά τα τραγούδια, αλλά το έκανα με αυτό το σκοπό. Το θετικό (αν μπορούμε να βρούμε κάποιο θετικό σε αυτήν την τραγωδία) είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι το άκουσε η μητέρα του Άλεξ η Νατέλα και επικοινώνησε μαζί μου και αυτό με ανακούφισε πολύ και με τίμησε ιδιαίτερα.

Η ερώτηση που χρόνια ονειρευόμουν, μαζί και όλη η κοινότητα των πληροφορικάριων στην Ελλάδα. Η ιστορία του “Run time erro” και κυρίως η έμπνευση του στίχου.

Πολύ καλή η ερώτησή σου, μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη. Πλάκα κάνω. Κατ’ αρχήν, για να απαντήσω στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να σου πω ότι το επάγγελμα που κάνω για τα προς το ζην είναι προγραμματιστής Η/Υ. Έτσι, λοιπόν, το «Run Time Erro» γεννήθηκε τη στιγμή έντονης συναισθηματικής φόρτισης κατά τη διάρκεια ανάπτυξης ενός προγράμματος στην εταιρεία την οποία δούλευα και το οποίο χτύπαγε από παντού, δεν έτρεχε σωστά και εμφάνιζε πολλαπλά σφάλματα. Έπρεπε να το παραδώσω την επόμενη ημέρα και απλά δεν είχα καμμία ιδέα για το που ήταν το αρχικό σφάλμα ώστε να αρχίσω να διορθώνω τον κώδικα. Εκεί, σκεφτόμενος την έννοια του run time error το οποίο εμφανιζόταν στην οθόνη μου συχνά πυκνά και την καρδιά μου να πάλλεται σαν τρελή από το άγχος του επερχόμενου deadline μου έρχεται το «βαράει η καρδιά μου τρελά run time error» (αρχικά με το r στο error). Άρχισα να το σκέφτομαι για σατιρικό στιχάκι και είπα ας το πάω σε ερωτικό πόνο μετά τεχνολογικής εκφράσεως (!) και εφόσον δημιουργήθηκε ο πρώτος στίχος του refrain “Αν μ’ αγαπάς δεν ξέρω”, για λόγους ρίμας έπρεπε να αφαιρεθεί το r από το τέλος (τεχνική σκυλάδικου στίχου).

Εκεί κατάλαβα ότι ξεκινάει κάτι το οποίο αν το δουλέψω καλά θα έχει πολύ πλάκα (τα πιο πετυχημένα τραγούδια μου έχουν ξεκινήσει για πλάκα, θα πρέπει να το κοιτάξω κάποια στιγμή αυτό) και θα πρέπει βέβαια να είναι λαϊκοσκυλάδικο ώστε να αντικατοπτρίσει την καψούρα του μέσου Έλληνα μέσα όμως από το πρίσμα των τεχνολογικών όρων που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας πληροφορικάριος, όρων που λίγο ή πολύ εκείνη την εποχή άρχισαν να γίνονται γνωστοί και στο ευρύ κοινό. Τελειώνοντας το στίχο την ίδια μέρα την ώρα της δουλειάς (δε με απέλυσαν ευτυχώς) τον έστειλα στους συναδέλφους μου για να γελάσουμε (περνάγαμε πάντα καλά εκεί και μας έβγαινε πάντα κάτι δημιουργικό). Μετά από 2 ώρες  μου έρχεται ένα email από Καρδίτσα, από ένα φίλο που είχα εκεί με το στίχο μέσα λέγοντας «Ρε φίλε, μου ήρθε αυτό από το διευθυντή μου που μέσα έχει στίχο δικό σου και έχει γίνει της κακομοίρας στην εταιρεία με αυτό!». Έ, εκεί πια κατάλαβα ότι πάμε για επιτυχία και έγραψα και τη μουσική. Μετά από 1 ή 2 χρόνια ένας φίλος στο Youtube έφτιαξε ένα πολύ πετυχημένο video clip για το κομμάτι το οποίο το απογείωσε (έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 200.000 views) και το έκανε ευρύτερα γνωστό. Παρεμπιπτόντως, επειδή και εσύ και οι αναγνώστες μας θα έχετε μεγάλη αγωνία (...), το project το παρέδωσα στην ώρα του χωρίς σφάλματα!

Μελλοντικά σχέδια; Τραγούδια στα σκαριά ή εμφανίσεις;

Πέρασα μία μεγάλη περίοδο αποχής από το τραγούδι λόγω κάποιων συγκυριών που δε μου επέτρεψαν να ασχοληθώ με αυτό όσο ήθελα. Πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να αναγγείλω ότι αυτή η περίοδος τελείωσε και ξεκινάω δυναμικά τη συγγραφή νέων τραγουδιών, ήδη έχω στα σκαριά 3 τραγούδια που τα δουλεύω και πιστεύω ότι θα τα βγάλω σύντομα. Επίσης είμαι ανοιχτός σε νέες συνεργασίες, πάντα διαβάζω τους στίχους που μου στέλνουν διάφοροι στιχουργοί και αν κάτι μου κάνει κλικ γίνεται τραγούδι. Για εμφανίσεις δεν έχω κανονίσει κάτι ακόμα αλλά είμαι ανοιχτός ακόμα και σε αυτό αν έχω κάποια καλή πρόταση.

Τέλος, πες μας εσύ ό,τι θέλεις, για οποιοδήποτε θέμα.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά, καθώς και το mindthetrap για την τιμή που μου κάνατε να με προσκαλέσετε σε συνέντευξη και να πω ότι την απόλαυσα πραγματικά. Έπειτα από αυτό, θα ήθελα να τονίσω κάτι για το τέλος. Όντας πατέρας δύο πανέμορφων, πανέξυπνων, ταλαντούχων και ευαίσθητων αγοριών (πήραν τα πάντα από τη μητέρα τους) με πονάει αφάνταστα στην ψυχή η έκταση που έχει πάρει η ενδοσχολική βία και θα ήθελα να πω με όλη μου τη φωνή ότι θα πρέπει ο κόσμος να αντιδράσει έντονα και να κόψει από τη ρίζα αυτό το ελεεινό φαινόμενο. Τώρα που η έννοια του «bullying» είναι ζεστή και έχει πάρει εκτενή δημοσιότητα, τώρα θα πρέπει να αντιδράσουμε όλοι και να την εξαφανίσουμε από όλα τα λεξικά και τους χάρτες της γης. Παιδιά, μιλήστε για τα προβλήματά σας στους γονείς και τους δασκάλους σας, παρακαλώ, είναι εκεί για να σας βοηθήσουν!

Mπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια του Βασίλη στη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/pages/Vassilis-Pallis-Music-Page/25562958650 ,όπως επίσης και στο Υοutube: https://www.youtube.com/channel/UC3Bb8xu0jNbfTcbN_jMnwEw, με περισσότερο υλικό και συμμετοχές φίλων και όχι μόνο μουσικών.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.