H καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους με Σύνδρομο Down είναι μια περίπλοκη υπόθεση, καθ’ ότι δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν ρουτίνες και θυμηθούν ακολουθίες πράξεων που εμείς τις θεωρούμε δεδομένες. Είτε πρόκειται για χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, πληρωμή στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, είτε ακόμη και για να μην καθυστερούν στα ραντεβού τους, θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστούν βοήθεια, ιδίως όταν έρθουν αντιμέτωποι με δυσκολίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. τριετές project POSEIDON (PersOnalized Smart Environments to increase Inclusion of people with DOwN’s syndrome), θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2016. Σκοπός του είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ούτως ώστε να βοηθήσει τα άτομα με Σύνδρομο Down να αποκτήσουν το μέγιστο δυνατό ποσοστό ανεξαρτησίας στην καθημερινή ζωή τους, περισσότερη αυτονομία στο σπίτι, τη δουλειά, τον ελεύθερο χρόνο, καθώς επίσης και να αυξήσουν τις ευκαιρίες τους για κοινωνικοποίηση.

Στα πλαίσια του project χρησιμοποιούνται smartphones και tablets για τα οποία αναπτύσσονται οι αντίστοιχες εφαρμογές, λογισμικό εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και διαδραστικοί πίνακες.

Ο Knut Melhuus, ένας νεαρός Νορβηγός με Σύνδρομο Down, θα είναι ένας από τους χρήστες που θα χρησιμοποιήσουν πιλοτικά μερικές από τις εφαρμογές του POSEIDON. Ομολογεί πως είναι λίγο παθιασμένος με την τεχνολογία, ως κάτοχος ενός tablet, ενός προσωπικού υπολογιστή και ενός smartphone, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά για να ανταλλάσσει μηνύματα με τον κοινωνικό του περίγυρο. 

«Η τεχνολογία είναι εκπληκτικά χρήσιμη», δηλώνει ενθουσιασμένος. «Χρησιμοποιώ το ημερολόγιο για θυμάμαι σημαντικά ραντεβού και γενέθλια. Μπορώ επίσης να δω τι πρέπει να κάνω, όπως να υπενθυμίσω κάτι στη μαμά ή να στείλω μηνύματα σε περιπτώσεις γενεθλίων. Συμμετέχω επίσης σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Snapchat».

Μία από τις εφαρμογές της πλατφόρμας του POSEIDON είναι ένα διαδραστικό ημερολόγιο, που εμφανίζει τα καθήκοντα κάθε μέρας με απλουστευμένο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει βοηθητικές πηγές για τη διεκπαιρέωσή τους, όπως το σχολικό πρόγραμμα, τον καιρό της ημέρας ή βίντεο με οδηγίες. Σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία για παράδειγμα, εμφανίζει στο χρήστη μια λίστα με τα βιβλία που πρέπει να πάρει μαζί, τα ρούχα που μπορεί να φορέσει και το αν θα πρέπει να πάρει ομπρέλα ή όχι. 

«Θέλουμε να δώσουμε στα άτομα με Σύνδρομο Down επιπλέον υποστήριξη από ότι προσφέρουν από μόνα τους τα smartphones και τα tablets», υποστηρίζει o Νορβηγός συντονιστής του project, Terje Grimstad. «Πολλοί πάσχοντες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες των έξυπνων συσκευών, οπότε τους βοηθάμε με το να τις προσαρμόζουμε στις δυνατότητές τους». 

Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί χρησιμοποιούν μια προσέγγιση επικεντρωμένη στις ανάγκες των χρηστών. Βασίζονται στις ανάγκες 20 ατόμων με Σύνδρομο Down, των οικογενειών τους αλλά και τρίτων παρόχων εκπαίδευσης και περίθαλψης. Οι πρώτοι τύποι εφαρμογών που αναπτύχθηκαν αφορούν προσανατολισμό με εικόνες ή μέσω εικονικής πραγματικότητας και διαχείριση μικρών χρηματικών ποσών, όταν οι χρήστες καλούνται να προβούν σε συναλλαγές.

Παρόλα αυτά, η δυσκολίαστην ανάπτυξη των συγκεκριμένων εφαρμογών έγκειται στο ότι δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες τις ίδιες απαιτήσεις από αυτές. Στόχος των ερευνητών είναι να αποδώσουν ικανοποιητικό επίπεδο τροποποίησης σε κάθε εφαρμογή, αλλά και προσαρμογή στα δεδομένα κάθε χώρας, όπως συνάλλαγμα και μονάδες μέτρησης.

Η πιλοτική φάση του project θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τα μέσα του 2015, ενώ οι πρώτες εφαρμογές αναμένεται να κυκλοφορήσουν ευρέως από τις αρχές του 2016.

Πηγές: 
Περιοδικό «research.eu»
http://www.poseidon-project.org/

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.