Κάπου διάβασα πως ο αγαπημένος μας Ολλανδός πτυχιούχος χοιροτρόφος –Γερούν, για ‘σένανε χτυπάει η καμπάνα–, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί καλύτερα με φιλικές προς το θεσμό κυβερνήσεις. Αν αποδομήσουμε τον ισχυρισμό στα βασικά του στοιχεία, ένα κι ένα κάνουν δύο και ο κάπτεν Όμπβιους μας γνέφει στη γωνία. Ο φίλος είναι φίλος, ο εχθρός εχθρός, ο ουρανός μπλε και η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Αν και με τις μεσαιωνικές αντιλήψεις που επικρατούν στην Ευρώπη, σε λίγο βλέπω να μας υποχρεώσουν να πιστέψουμε το αντίθετο.

Αν πάμε όμως μια βόλτα μέχρι την πραγματικότητα, θα δούμε την αληθινή όψη αυτής της δήλωσης. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες θυμίζουν κάτι από κακούς ήρωες κινουμένων σχεδίων. Εκείνους τους γραφικούς τύπους που δολοπλοκούν ανελέητα με τους υποτακτικούς τους και κάνουν οφθαλμοφανείς κουτοπόνηρες ενέργειες διαφθοράς, για να διατηρήσουν με νύχια και με δόντια την πρωτοκαθεδρία τους.

Δυστυχώς ως λαοί επιτρέψαμε στην κακής ποιότητας δεξιά να πάρει τα ηνία. Ούτε καν φιλελεύθερα ρεύματα, που έχουν μια κάποια κοινωνική ευαισθησία να αχνοφαίνεται. Αλλά όχι! Εμείς θέλαμε φεουδάρχες. Τάξις και ηθική! Αυστηρότητα να βάλουμε μυαλό. Λιτότητα στο λαό και πλούτη στους μεγιστάνες και τους διεφθαρμένους. Επιτέλους βρήκαμε κάποιους να συγυρίσουν τα αίσχη, δε συμφωνείτε; Μπουχτισμένοι οι ευρωπαϊκοί λαοί από την ασυδοσία των φιλοαναπτυξιακών κυβερνήσεων, έδωσαν την ψήφο τους στους πατροπαράδοτους φύλακες των ηθών, τα κλασικά και (μη) αγαπημένα συντηρητικά ρεύματα.

Μόνο που οι σύγχρονοι δικτάτορες  έδειξαν εν τέλει το πραγματικό τους πρόσωπο. Όπως άλλωστε γινόταν πάντοτε στην ιστορία. Μαρίες-Αντουανέτες του 21ου αιώνα , συσσώρευση του πλούτου στα χέρια λίγων και εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου για τους υπόλοιπους.  Εκβιασμούς, χειραγώγιση και  «αποφασίσομεν και διατάσσομεν». Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Τον εκβιασμό για τη δήμευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας; Τη δημοκρατικότατη απόφαση του Χάνιμπαλ (ναι, περί κανίβαλου πρόκειται) Καβάκο Σίλβα να αποφασίσει πως μόνο η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο και του Πόρτας είναι καλή για την Πορτογαλία; Την προπαγάνδα και επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα έχει αντιταχθεί σε μηχανισμούς στήριξης και έχει καταφέρει να ορθοποδήσει;

Ή το άλλο το ανέκδοτο με τις αγορές που καταρρέουν κάθε φορά που εμφανίζεται ένα ισχυροποιημένο αριστερό ρεύμα στο προσκήνιο κάθε χώρας; Σε λίγο καιρό δε θα έχει καν σημασία αν είναι αριστερό. Αρκεί να αντιτίθεται στους καλούς μας ηγεμόνες. Μου θυμίζουν, αυτή η Ευρώπη και οι αγορές της, τη φουκαριάρα μάνα που πάθαινε καρδιακό και ζητούσε τα υπογλώσσια κάθε φορά που ο γιόκας μιλούσε για το ότι ήθελε να ζήσει σε δικό του σπίτι με το αίσθημα.

Η κατάσταση βρωμοκοπάει καλτ. Κάθε φορά που ξεμυτίζει κάτι αντίθετο στις απόψεις του παλαιομοδίτικου συντηρητισμού, κατρακυλάνε οι χρηματαγορές, χρεοκοπεί και από μία τράπεζα για να μπουν νέοι φόροι στους πολίτες, που με τη σειρά τους λούζονται από ενοχικά μηνύματα από τα Μέσα Μαζικής Τρομοκρατίας για την άπληστη και αχόρταγη ζωή τους. Οι διαφημιστικές καμπάνιες για μια πιο λιτή ζωή πάνε κι έρχονται, οι νοικοκυρές αναλώνονται στο κυνήγι της προσφοράς του χαρτιού υγείας, οι εργαζόμενοι-ζόμπι παρακαλούν γονυπετείς για έναν ψωρομισθό, γιατί δεν έχουν άλλη εναλλακτική.

Στην αντίπερα όχθη, οι ηγέτες και τα τσιράκια τους ζουν ζωή χαρισάμενη. Κι άμα πέσει η στάθμη της πισίνας στο θησαυροφυλάκιο, ποιος ξέρει ποια χώρα θα πάρει σειρά να απολογηθεί για τον έκφυλο βίο της, να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της;

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ανάμεσα στις δύο όχθες πνίγονται παιδιά.

Για να μην παρεξηγούμαστε, δυστυχώς πολλές χώρες, όπως και η δική μας, δεν έχουν το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Όμως σε καμία περίπτωση αυτό δε θα καταπολεμηθεί με περισσότερη λιτότητα και από –τι έκπληξη!– πρόσωπα εκ Βρυξελλών και βάλε ερχόμενα,  άμεσα εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα προηγούμενων και τωρινών κυβερνήσεων.

Σε αυτή την Ευρώπη δεν υπάρχει χώρος για νέα ρεύματα, ανθρωπισμό, ιδέες και επιστημονική ανάπτυξη.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.