Οι άνθρωποι για να συμβιώσουν αρμονικά μέσα στο κοινωνικό σύνολο αλλά και να προοδεύσουν, πρέπει να διαθέτουν αρετές που να τους δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους.

Μία από αυτές τις αρετές είναι και η συνέπεια. Με αυτήν εννοούμε την τήρηση των λόγων του ανθρώπου.

Η συνέπεια έχει αντίκτυπο περισσότερο στους γύρω μας αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Όσο αναφορά τον ίδιο τον άνθρωπο, η συνέπεια οδηγεί στην αυτοκριτική, στον αυτοέλεγχο, στον αυτοσεβασμό και την αυτοκυριαρχία. Αποτελέσματα όλων αυτών των προτερημάτων είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ο υπερφίαλος ατομισμός και ο εγωισμός. Δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις στη ζωή του με υπευθυνότητα, σύνεση και ειλικρίνεια.

Όταν κάποιος είναι συνεπής με τους γύρω του, καλλιεργεί τη συνεργασία, τον αμοιβαίο σεβασμό, την αποφυγή του ψέματος και την υποκρισία.

Αντίθετα, ο ασυνεπής αναγκαστικά φτάνει στο σημείο να ψεύδεται, γιατί προσπαθώντας να καλύψει μια ασυνέπειά του, προκαλεί σειρά από άλλες ασυνέπειες, που δικαιολογώντας τις θα πρέπει να πει ένα σωρό ψέματα. 

Αυτοί που είναι συνεπείς, είναι συνεπείς και απέναντι στους νόμους του κράτους και τους θεσμούς. Όχι από φόβο για ενδεχόμενες ποινές αλλά από την υπευθυνότητα που τους υπαγορεύει η συνέπεια που ακολουθούν στη ζωή τους.

Η συνέπεια βοηθάει και στην ηθικοποίηση των ατόμων. Στις μέρες μας κυριαρχεί καιροσκοπισμός και εκμετάλλευση κι έτσι ο συνεπής ξεχωρίζει καθώς επιδιώκει να έχει αρχές και αρετές που τις τηρεί δίχως να τις παραβιάζει για ιδιοτελείς σκοπούς, που κυριαρχούν στην κοινωνία.

Μεγάλη σημασία για την συνέπεια, έχει και η ηρεμία στον ψυχικό κόσμο του ατόμου.

Το συνεπές άτομο δε ζει με άγχος και αγωνία μήπως αποκαλυφθεί η αντινομία μεταύ λόγων και πράξεων. Αισθάνεται ικανοποίηση και ψυχική ηρεμία αφού κατάφερε να ανιτσταθεί και να μην παρασυρθεί από παράλογες επιθυμίες και σκοπούς.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η συνέπεια χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Ένα από τα πιο σημαντικά αίτια είναι το καταναλωτικό πνεύμα που παρατηρείται στα άτομα της εποχής μας. Οράματα υλικού ευδαιμονισμού δεν  αφήνουν πλέον περιθώρια γι’ αυτήν την αρετή. 

Είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί η χρεοκοπία των ηθικών αξιών. Άτομα χωρίς ηθική βούληση δεν διστάζουν να λένε ψέματα, να εκμεταλλεύονται καταστάσεις και ανθρώπους και πάνω απ ‘όλα να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Μεγάλη ευθύνη έχουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία δεν προβάλλουν πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς και συνέπειας, παρά μόνο ηρωοποιούν ανθρώπους που κατόρθωσαν να επιτύχουν στόχους με απάτες, ψεύδος και τρόπους ανορθόδοξους.

 Ο ασυνεπής άνθρωπος δυσκολεύεται να επιτύχει αφού βρίσκεται σε μια διαρκή αναταραχή που του προκαλεί άγχος, γιατί συνεχώς είναι εκτεθειμένος στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται αλλά πάνω απ ‘όλα στον εαυτό του. 

Η συνεχής ασυνέπεια προκαλεί μια συναισθηματική αναισθησία, που οδηγεί με μια κατάσταση αδιαφορίας. Η αδιαφορία δεν είναι τόσο ασήμαντη όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί.

Αδιαφορώ σημαίνει πρώτα δεν ενδιαφέρομαι για τους συνανθρώπους μου, για το περιβάλλον μου και το χειρότερο, δεν ενδιαφέρομαι ούτε για τον ίδιο τον εαυτό μου. 

Η συνέπεια είναι σεβασμός στον ίδιο τον εαυτό μας και στις αρχές μας. 

Η διατήρηση της συνέπειας είναι τόσο ωφέλιμη και χρήσιμη που οποιαδήποτε θυσία είναι ασήμαντη μπροστά στη ψυχική ισορροπία που θα μας προσφέρει.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.