Όσο η μέρα μεγαλώνει και το καλοκαίρι βρίσκεται επί θυρών, οι φοιτητές, συνεπείς και μη, διανύουν την τελευταία περίοδο προ εξεταστικής περιόδου. Μέσα Ιουνίου και ο ήλιος ντάλα, διαβάζεις το πρόγραμμα της εξεταστικής και βρίζεις που θα μείνεις μέσα να διαβάσεις τόμους βιβλίων, αντί να γυροφέρνεις στα σοκάκια χαράματα σαν να μην έχεις δικό σου σπίτι.

Εν αντιθέσει, ο καιρός σου δημιουργεί μία εύθυμη διάθεση να βγεις έξω, να γυρίσεις το επόμενο πρωί και να πιεις παράλληλα όλον τον Βόσπορο. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα δεν έχει ωράρια, ούτε περιορισμούς στις εξόδους. Αλλά ο φοιτητής δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει υπομονή για να περάσει τα μαθήματα της καλοκαιρινής εξεταστικής.

Αν κάτι είναι αναγκαίο να αλλάξει στο ακαδημαϊκό έτος, ανεξαρτήτως όλων των ελλείψεων, είναι η καλοκαιρινή εξεταστική που αποτελεί αγκάθι στην καρδία των Ελλήνων φοιτητών. Να μπει, παραδείγματος χάριν, τέλη Μαΐου, όπου η μέρα έχει μεγαλώσει αλλά σου είναι αδύνατον ακόμα να βάλεις το κοκαλάκι σου στη θάλασσα. Το πολύ να μπεις μέχρι τα γόνατα, ισχυριζόμενος ότι μπήκες σχεδόν ολόκληρος.

Είναι ιεροσυλία να κλειστείς σε ένα σπίτι για να διαβάσεις περί ανέμων και υδάτων, όταν ο ήλιος βρίσκεται εκεί να σου υπενθυμίζει τι χάνεις. Όσο είναι χειμώνας, οι συνθήκες Σιβηρίας και η συνήθειά σου στο εύκρατο κλίμα της Ελλάδας, σε κρατούν δέσμιο μέσα στους τέσσερις τοίχους είτε το επιθυμείς είτε όχι. Εκεί, αναγκαστικά και μόνο, θα ανοίξεις το βιβλίο θεωρώντας το αμαρτία να κάτσεις σπίτι και να κάνεις το απόλυτο τίποτα.

Ένας ακόμη ισχυρός λόγος για να απαγορευτεί η καλοκαιρινή εξεταστική είναι φυσικά και ο οικονομικός. Δεδομένου ότι τελειώνεις τη βάναυση αυτήν εξεταστική μέσα Ιουλίου αναγκάζεσαι να πας διακοπές όταν τα δωμάτια λόγω υψηλής ζήτησης έχουν διαμορφώσει τις τιμές τους αδιανόητες για τα ελληνικά δεδομένα. Ευτυχώς δηλαδή που στα χαρτιά θεωρείσαι φοιτητής και τρέχεις να εκμεταλλευτείς τυχόν εκπτώσεις σε εισιτήρια, καφέδες και ό,τι άλλο είναι δυνατόν.

Μιλώντας υποθετικά, εάν η εξεταστική ήταν οποιαδήποτε άλλη περίοδο εκτός από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού θα ήταν μακράν καλύτερο. Είτε θα διάβαζες όλο το Πάσχα, σκεπτόμενος ότι σε περιμένει ένα γεμάτο καλοκαίρι, είτε θα διάβαζες τέλη Αυγούστου, αφότου είχες περάσει ένα ξέφρενο καλοκαίρι. Τώρα όμως, με βάση τα τωρινά δεδομένα, το Πάσχα προσπαθείς να γευτείς όσον το δυνατόν περισσότερο την ελευθερία σου με τη σκέψη ότι μέσα Ιουνίου είναι απαραίτητο να στρωθείς και να διαβάσεις.

Στο μυαλό του φοιτητή που πλησιάζει η καλοκαιρινή του εξεταστική κυριαρχεί μόνο η σκέψη για καλοκαιρινά μπάνια και ξενύχτια. Ουδεμία σκέψη για διάβασμα. Ξεσάλωμα,  ποτό μέχρι το πρωί και ουδείς περιορισμός στις εξόδους. Σκέφτεται πιθανούς προορισμούς, αν δεν έχει ήδη κλείσει εισιτήρια και αναμένει εύθυμος τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τις ώρες που υποτίθεται οφείλει να περάσει μαθαίνοντας τύπους και κάνοντας εργασίες, νοσταλγεί το περσινό και το προπέρσινο καλοκαίρι.

Με το μυαλό να φεύγει κατά τη διάρκεια του «διαβάσματος», λίγα-λίγα μαζεύονται και τα μαθήματα για Σεπτέμβρη. Φτάνεις λοιπόν στο σημείο να έχεις σπαταλήσει ηλιόλουστες μέρες για να αναλογίζεσαι τα καλοκαίρια, αλλά εν τέλει Σεπτέμβρη μήνα καταλήγεις να (ξανά)δώσεις εφτά μαθήματα. Κάπως έτσι χάνεις μεγάλο μέρος του καλοκαιριού στην Ελλάδα, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από αδιανόητο.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι για ούζο, μπίρες και παραλία μέχρι να γίνεις αστακός από την έλλειψη ευσυνειδησίας ώστε να βάλεις αντηλιακό. Είναι τα γιαούρτια στους ώμους, οι ψημένες μύτες και τα κρύα μπάνια κάτω από την ντουζιέρα. Και σε όλα αυτά μέσα, στα ρεζιλίκια, τα μεθύσια και τα νυχτερινά καμώματα του καλοκαιριού, το μόνο που χρειάζεται είναι μίαν καλή παρέα να σε συντροφεύει. Κανένα βιβλίο της σχολής, καμία ακατανόητη εργασία. Καμία ρήτρα σε μάθημα. Η καλοκαιρινή εξεταστική μόνο από αρνητικά διακατέχεται και κανένας λόγος δεν υπάρχει να υφίσταται με τέτοιο καιρό Ιούνιο μήνα. 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.