Δεν ξέρω εάν η απόφαση του να ζήσεις με έναν σκύλο στο σπίτι είναι αιτία βελτίωσης της ζωής σου, μία παρέα για τη μοναξιά ή απλά ένας πολύ καλός φίλος. Σίγουρα, αποτελεί συγκερασμό πραγμάτων. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως από την πρώτη μέρα που θα βρεθείτε, από την πρώτη κιόλας εκείνη τη στιγμή που θα κοιταχτείτε, θα σου αλλάξει τη ζωή.

Θα σου φάει εξαρχής τα πάντα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι, από παπούτσια, κάλτσες έως και το τασάκι με τα τσιγάρα και τις στάχτες ως αποκορύφωμα. Θα τον βλέπεις να τρώει το τραπεζάκι, την κάσα, ακόμη και εσένα και ούτε τις μισές φορές δε θα μπορείς να ενδώσεις στον θυμό σου. Γιατί κάθε φορά που θα το κάνεις, μαλώνοντάς τον, θα σε κοιτάει με τα σκυλίσια αυτά μάτια που είναι δώρον άδωρον ότι θα υποκύψεις και θα τον αγκαλιάζεις σε διάστημα λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων. Άμα ξεκινήσει και το κλαψούρισμα, θα νιώσεις και τύψεις που τον μάλωσες και ας σου έφαγε την εργασία για το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά.

Σε ακούει πριν ακόμη περάσεις το κατώφλι του σπιτιού, πριν ακόμη μπεις στο ασανσέρ και ξεκινάει να γαβγίζει και να κουνάει χαρωπά την ουρά του που θα σε δει. Δεν υπάρχει ούτε ένα άλλο ον στον κόσμο που να χαίρεται τόσο πολύ που βρίσκεσαι μαζί του εκείνη τη στιγμή. Ακόμη και το βράδυ, όντας νυσταγμένος με τα μάτια κουρασμένα, μόλις αντιληφθεί πως γύρισες θα έρθει να σε καλωσορίσει με την παρουσία του.

Εκεί κάπου θα τρέξει να σου πάρει τη θέση στο κρεβάτι, εάν ήδη δεν τον έχεις βρει να κάθεται σαν αυτοκράτορας, δίχως να ενδιαφέρεται εάν χωράς εσύ. Θα σε σπρώξει για να βρει χώρο να κουρνιάσει δίπλα σου ή και πάνω σου. Θα απλωθεί τόσο που θα είσαι έτοιμος να πέσεις από το κρεβάτι. Με λίγα λόγια, πρώτα σου κλέβει την καρδιά και έπειτα το κρεβάτι.

Θα το τραβάς για να μπει στο νερό για να μάθει να κολυμπάει αλλά, σε τελικό στάδιο, αυτό θα μπαίνει πιο γρήγορα από ότι εσύ. Κάθε σκυλί είναι ανόμοιο από όλα τα άλλα, ακριβώς όπως είμαστε και εμείς οι άνθρωποι. Αλλά αντικατοπτρίζουν λίγο-πολύ στοιχεία του κηδεμόνα τους. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα παιδιά, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Το σπίτι παράλληλα θα γεμίσει με τρίχες, ενώ το πλυντήριο θα βουλώσει κάποια στιγμή. Πολλές φορές θα τρως τρίχες και θα βλασφημάς προσπαθώντας να τις βγάλεις. Αλλά ποτέ δε θα σταθεί επαρκής λόγος για να μη γυρίσεις να το χαϊδέψεις και να το τραβολογήσεις τόσο που θα πέσουν παραπάνω τρίχες από όσο υπολογιζόταν.

Παρόλα αυτά τα δεινά και μη, θα είναι πάντα, κάθε μέρα της ζωής σου, ο πιο πιστός σου φίλος: θα προσπαθεί να σε καταλάβει ακόμη και εάν δεν μπορεί επακριβώς, θα γέρνει το κεφάλι ώστε να προσπαθήσει να κατανοήσει τι λες. Άλλες φορές θα καταλαβαίνει με τον δικό του αλλοπρόσαλλο και σκυλίσιο τρόπο και απλώς θα είναι εκεί για ‘σένα. Όσο παλαβός και άταχτος και αν είναι, θα έρθει πάντα να σου ζητήσει χάδια όταν σε δει, παιχνίδι όταν γυρίσεις.

Δεν είναι εύκολο να κρατάς έναν σκύλο, καθώς παράλληλα με την αγάπη που σου προσφέρει έχεις και εσύ ευθύνες απέναντι στον ίδιο. Είναι και αυτός, παράλληλα με τον καλύτερο και πιο πιστό σου φίλο, παιδί με τη μεταφορική έννοια. Άλλα, άπαξ και αγαπάς τα σκυλιά, θα βρεις έναν τρόπο να συνδυάσεις την υποχρέωση και δεν υπάρχει περίπτωση να μετανιώσεις την παρέα που σου προσφέρει. Ίσα-ίσα, δε θα μπορείς δίχως αυτήν.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.