Ένα λαμπερό αστέρι έχει εμφανιστεί ξαφνικά πάνω από την Ελλάδα και φωτίζει ένα μικρό νησί στο Αιγαίο εδώ και αρκετές μέρες. Τρεις σοφοί αστρονόμοι από τη Συρία το βλέπουν κι αρχίζουν να αναρωτιούνται τι είναι αυτό το αστέρι και γιατί εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά από το πουθενά. Πρόκειται για ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο. Μετά από πολύ μελέτη και σκέψη αποφασίζουν να πάνε στην Ελλάδα και να εντοπίσουν το σημείο το οποίο φωτίζεται περισσότερο από αυτό το περίεργο αστέρι. Είναι κάτι που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ έως τώρα στην επιστημονική τους καριέρα.

Δυστυχώς, τα σύνορα είναι κλειστά και δεν μπορούν να βγάλουν ούτε βίζα ούτε διαβατήριο για να πάνε στην Ελλάδα. Αποφασίζουν να κάνουν αυτό το μεγάλο ταξίδι με τα πόδια. Δεν μπορούν να χάσουν αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία να μελετήσουν ένα πρωτοφανές αστρονομικό φαινόμενο.

Το ταξίδι είναι μεγάλο μέχρι να φτάσουν στα παράλια και μετά πρέπει να περάσουν και θάλασσα. Ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν κάποιο πλεούμενο, για να τους  μεταφέρει στο σημείο όπου έχουν υπολογίσει ότι το αστέρι φωτίζει περισσότερο. Ένας ψαράς τελικά αναλαμβάνει να τους μεταφέρει λαθραία στο σημείο αυτό, αφού του δίνουν ένα χρυσό φακελάκι με χαρτονομίσματα, τα μόνα που τους είχαν μείνει μετά από το πολυήμερο ταξίδι τους.

Φτάνουν αισίως στο μέρος που θέλουν. Το αστέρι τους καθοδηγεί και είναι η πυξίδα τους. Είναι ένα μικρό νησί στο Αιγαίο. Εκεί βλέπουν το αστέρι τους από την πιο κοντινή απόσταση που μπορούν. Βγάζουν όλα τα εργαλεία τους, τηλεσκόπια, μετρητές, για να υπολογίσουν την απόσταση του αστεριού από τη γη και να εξηγήσουν το μυστήριο φαινόμενο της εμφάνισής του. Μετά από πολύωρες μετρήσεις ανακαλύπτουν ότι το αστέρι φωτίζει περισσότερο σ’ ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο, σε μία ακτή. Ακολουθούν τα σημάδια και φτάνουν στην ακτή όπου το φως του αστεριού είναι σχεδόν εκτυφλωτικό.

Αντικρίζουν μπροστά τους δεκάδες ανθρώπους να προσπαθούν να ζεσταθούν και να συγκροτηθούν μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι σαν το δικό τους. Το αστέρι τούς φωτίζει και τους ζεσταίνει. Οι σοφοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να θαυμάσουν το περίεργο φωτεινό αστέρι. Ανακαλύπτουν όμως στην πορεία ότι δεν έχουν έρθει εδώ για το αστέρι, αλλά για να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου που μαστίζει τη χώρα τους. Το αστέρι ούτε που το έχουν παρατηρήσει. Νομίζουν ότι έτσι είναι πάντα ο ουρανός της Ελλάδας, πιο φωτεινός.

Ψάχνοντας μέσα στο πλήθος βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους μία γυναίκα τυλιγμένη με τη μαντήλα της να έχει στην αγκαλιά της ένα μωρό και να το ταΐζει γάλα. Ένας άντρας στέκεται από πάνω τους σαν να τους προστατεύει. Κανείς άλλος δε φαίνεται να δίνει σημασία στη νεαρή αυτή μητέρα και στο όμορφο παιδάκι της, που δεν έχει ούτε μία κουβέρτα να το τυλίξει για να μην κρυώσει.

 Οι τρεις σοφοί αστρονόμοι σταματούν να αναζητούν την εξήγηση του μυστήριου αστεριού. Κάθονται και οι τρεις σε ένα βράχο δίπλα στη μητέρα. Βγάζουν από τη τσάντα τους ένα πολύ παλιό βιβλίο που τους είχαν αφήσει κληρονομιά οι προπαππούδες τους πριν από πολλούς αιώνες και αρχίζουν να διαβάζουν ευλαβικά, σαν να νανουρίζουν το μωρό.

Την ίδια στιγμή οι σοφοί ιεράρχες στην Ελλάδα μάχονται για την αποκαθήλωση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και κηρύσσουν πένθος για την ενδεχόμενη ισχύ του.

Φωτογραφία: Νόστιμον ‘Ημαρ

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.