Μάθημα φορολογικής συνείδησης σκέφτεται να εισάγει από το Σεπτέμβριο ο αξιότιμος Υπουργός Παιδείας, κύριος Φίλης. Παρέλειψε όμως να ανακοινώσει σε ποιες βαθμίδες θα διδάσκεται, σε ποια σχολεία, σε ποιες περιοχές κι από ποιους καθηγητές. Επίσης, θα διδάσκεται μόνο στα δημόσια ή και στα ιδιωτικά σχολεία;

Θα ήθελα πολύ να τον συναντήσω, ώστε να μου λύσει αυτές τις απορίες, γιατί με ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα. Ανυπομονώ για την επίσημη εγκύκλιο που θα σταλεί στα σχολεία με την περιγραφή του αντικειμένου και τη μέθοδο διδασκαλίας. Αδημονώ πραγματικά να μάθω με ποιον τρόπο θα επιλεχθεί το προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή η μόνη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένας κουστουμαρισμένος τεχνοκράτης με χαρτοφύλακα που μπαίνει στην τάξη του Λυκείου φαντάζομαι και αρχίζει να μιλάει στους μαθητές για φόρους, εισοδήματα, εκκαθάριση, ΕΝΦΙΑ, τέλη παρεπιδημούντων, Ε9, Ε3, Ε2 και όλα αυτά τα όμορφα φορολογικά θέματα. Και εννοείται ότι τα εντόνως συνειδητοποιημένα Λυκειόπαιδα θα ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες αυτές τις πληροφορίες και δε θα πέφτει καρφίτσα στην τάξη. Γιατί κάθε πρωτότυπο θέμα τραβάει το ενδιαφέρον τους σαν μαγνήτης.

Πρωτότυπα θέματα διδασκαλίας δε ζητάμε τόσα χρόνια, που να συμβαδίζουν με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δεν παραπονιόμαστε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα παρέχει γνώσεις παρωχημένες και δεν ακολουθεί τα σύγχρονα δεδομένα. Ορίστε, λοιπόν, γίνεται το πρώτο βήμα για την πρωτοτυπία στην ελληνική εκπαίδευση. Αλήθεια έχει καμία άλλη χώρα τέτοιο μάθημα ή θα είμαστε  πρωτοπόροι και σε αυτό; Το νέο αυτό μάθημα θα προσδώσει στο σχολείο μας την πινελιά εκσυγχρονισμού και πρωτοτυπίας που του έλειπε.

Επιπλέον όφελος θα είναι βέβαια και η προσήλωση των μαθητών, οι οποίοι θα αποκτήσουν από νωρίς φορολογική συνείδηση, αφού βασικός στόχος του μαθήματος είναι να καταλάβουν οι μαθητές ότι για τις τρομερές ελλείψεις στο σχολείο τους «για τα χάλια στους δρόμους, τις παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους»

Φαντάζομαι τους μαθητές στο Καστελόριζο, στα ορεινά χωριά της Ηπείρου και σε όλες τις ξεχασμένες παραμεθόριες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, πόσο θα ταυτιστούν με αυτό το μάθημα. Θα γυρίζουν σπίτι το μεσημέρι και θα ρωτάνε τους γονείς τους: «Πλήρωσες την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ; Για να δω τις αποδείξεις. Πήγαινε αμέσως να τα πληρώσεις, γιατί εσύ φταις που δεν έχουμε σχολείο και παιδική χαρά. Εγώ όταν θα μεγαλώσω θα γίνω ευσυνείδητος πολίτης, δε θα κλέβω φόρους και η χώρα τότε θα γίνει παράδεισος. Θα δεις!»

Δεν ξέρω γιατί, αλλά όλη αυτή η σκηνή μου θύμισε μια ταινία που είχα δει κάποτε. Αναφερόταν στη Γερμανία λίγο πριν από το Β΄ Παγκόσμιο και στην εκπαίδευση των νέων της εποχής. Η τότε ναζιστική Γερμανία (μακριά από εμάς) μάθαινε στους μαθητές στο σχολείο να «ρουφιανεύουν», κατά κάποιον τρόπο, τους γονείς τους. Να λένε δηλαδή στο δάσκαλο ποιοι πηγαίνουν στο σπίτι τους, με ποιους μιλάνε στο τηλέφωνο, τι συζητάνε οι γονείς μεταξύ τους. Αυτό γινόταν, ασφαλώς, για να μη διαφθαρεί το υψηλό γερμανικό ιδεώδες.

Ίσως, βέβαια, να είναι και τελείως άσχετος αυτός ο συνειρμός που μου ήρθε εντελώς ασυναίσθητα μόλις διάβασα την ανακοίνωση για το συγκεκριμένο μάθημα.

Κύριε Φίλη μου, διαφωτίστε μας λίγο περισσότερο γιατί έχουμε αγωνία. Μη μας αφήνετε να κάνουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Σίγουρα πάντως όλοι συμφωνούμε ότι η σωστή Παιδεία των παιδιών μας είναι επένδυση. Πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες που ένας άνθρωπος εκεί στο Υπουργείο Παιδείας το κατάλαβε τελικά, το δήλωσε ρητά και επιτέλους επενδύει στην εκπαίδευση.

Ταπεινή μου γνώμη είναι να επεκταθεί το μάθημα και στους ενήλικες ως επαγγελματική κατάρτιση, Δια Βίου Μάθηση. Να προσφέρεται ως σεμινάριο σε εταιρίες, εργοστάσια, επιχειρήσεις. Ό,τι ακόμα προλάβουμε να σώσουμε από τη συνείδηση του φορολογούμενου πολίτη καλό θα είναι.

Και τέλος, αξιοσημείωτη δήλωση είναι ότι δε μας βλέπουν ως υπηκόους αλλά ως πολίτες. Πραγματικά, ποτέ ως τώρα δεν μου είχε περάσει από το μυαλό η λέξη «υπήκοος»! 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.