Διαβάστε και δε θα το πιστεύετε…

Εδώ κι αρκετά χρόνια, πέραν των site που τρολάρουν δημοσιεύοντας αναληθείς ειδήσεις (hoaxes), έχουν ξεπεταχτεί πάμπολλα άλλα, τα οποία απευθύνονται σε παθητικούς αναγνώστες, που με θέματα επιπέδου tabloid, τους πατρονάρουν και τους κάνουν να διαδώσουν αστειότητες που οποιοσδήποτε με λίγες ρανίδες κριτικής σκέψης, θα αντιλαμβανόταν πως πρόκειται για ανουσιολογίες. Κι από ό,τι φαίνεται, υπάρχει αρκετό κοινό, που επιλέγει να μη φιλτράρει καμία πληροφορία και να εμπιστεύεται ό,τι διαβάζει αναρτημένο στο internet.

Λες και το κάθε ένα από αυτά τα blog της πλάκας, έχουν πληροφοριοδότες στη CIA, στο FBI, στη NASA μέχρι και στη ΔΕΗ… Αλλά τόσο κόβει στο μέσο χρήστη. Με βάση κάποιο κοινωνικό φαινόμενο, ή μια μεμονωμένη είδηση, ετοιμάζεις ένα άρθράκι της πλάκας, κοτσάρεις κι έναν τρανταχτό τίτλο που φέρει στην αρχή του λέξεις τύπου «Αποκλειστικό», «ΣΟΚ», «Συγκλονιστικό»  και τα λοιπά, κι έχεις στη διάθεσή σου μια λαοθάλασσα αμοιβάδων που θα πιστέψουν αμαχητί τα πάντα.

Κι επειδή πολλοί προφανώς αρέσκονται στη συνομωσιολογία και τους αεροψεκασμούς, ή παίρνουν στα σοβαρά Παΐσιους και Λιακόπουλους, τα εν λόγω portal, χαίρουν αρκετών κοινοποιήσεων και like. Ποστάρουν δηλαδή ένα σωρό αναλήθειες και υπάρχει κόσμος (πέραν των minion του site) που τις αναπαράγει, δίχως δισταγμό. Πολλούς δε, δεν τους νοιάζει καν η πηγή. Διαβάζουν τον προαναφερθέντα τίτλο κι απευθείας διαδίδουν και σχολιάζουν παράλληλα, διότι άμα δεν εκφέρεις άποψη στο διαδίκτυο, είναι σαν να μην υπάρχεις, little kitten. Με τόσο μαζεμένο IQ, είναι να απορεί δηλαδή κανείς το πώς η ανθρωπότητα δε μένει ακόμη σε σπηλιές. Με Wi-Fi μεν, αλλά σε σπηλιές…

Άλλο κοινό στοιχείο όλων αυτών των ιστοσελίδων είναι τα παντελώς βλαμμένα ονόματα που έχουν βάλει, τα οποία είναι επίτηδες έτσι, ώστε έμμεσα να προδιαθέτουν τον αναγνώστη. Με κάτι url τύπου «uber-monadiki-alitheia.gr», «hellas-alert-code-red.niaou», «ethnic-forces-of-the-apocalypse.god», «aetos-petaei-ksana.grrr» και «enallaktiko-pornidio.blogspot.γαβ», ταλανίζουν αδέσποτα κι εύπιστα μυαλά, προωθώντας έμμεσα απόψεις που αποπροσανατολίζουν από την ουσία, πλασάροντας πληροφορίες οι οποίες αναζωπυρώνουν τον προβατισμό και την περιορισμένη σκέψη.

Θα το δικαιολογούσα άπαξ και το φαινόμενο αυτό συναντιόταν αποκλειστικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν σαφή εικόνα για το ποιόν του διαδικτύου και του πώς λειτουργεί. Έλα όμως που γίνεται κατά κόρον κι από νεότερες γενιές, κάτι που σημαίνει πως η οικογένεια, ο περίγυρος και το σχολείο, έχουν αποτύχει παταγωδώς σε ό,τι αφορά την έννοια της «παιδείας». Και κάπως έτσι, δεκάδες χρήστες καθημερινά, μεταμορφώνονται άθελά τους σε παπαγαλάκια, μεταφέροντας απόψεις που περισσότερο βοηθούν στην αποχαύνωση και την κοινωνική πόλωση, παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Κι αυτό δε θα ήταν τόσο σημαντικό, άπαξ και το internet δεν είχε τη δύναμη που διαθέτει. Σε μια εποχή που η τηλεόραση αποτελεί τη σημαία της παραπληροφόρησης, πολύς κόσμος απευθύνεται στο internet για να μάθει πράγματα. Όταν όμως, ελλοχεύουν τέτοιου είδους site, τότε, δεν παίζει ρόλο το μέσο, μιας και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, με τη διαφορά πως οι «ειδήσεις» που υπάρχουν online είναι ακόμη πιο αφιλτράριστες και περισσότερο χύμα, λόγω της (εύλογης) ελευθερίας που παρέχεται.

Ανυπόγραφα κείμενα, δίχως πηγές και άλλα αντ’ άλλων απόψεις, κάνουν διαδικτυακό πανηγύρι και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε μνημόνιο, γιατί τα πολιτικά άκρα ζουν και βασιλεύουν, γιατί έχει γεμίσει υπαλλήλους το δημόσιο και γιατί ο Καρβέλας παίζει stoner.

Τουτέστιν, άπαξ και δε μάθεις από μόνος σου να χρησιμοποιείς το ρημάδι το μυαλό σου, τότε θα είσαι για πάντα έρμαιο κι ανδρείκελο οποιουδήποτε μέσου ενημέρωσης. Κι επειδή ο τίτλος αυτού του άρθρου, έταξε μια αλήθεια, ιδού: «Ξύπνα, Ηλίθιε».

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.