«Όταν η τσιγκουνιά μπαίνει στο σπίτι, η ευτυχία βγαίνει», λέει μία κινέζικη παροιμία.
Πολιτισμός χιλιάδων χρόνων ο κινεζικός και ποιος να τους αμφισβητήσει;

Άλλοι τους αποκαλούν Σκρουτζ- της γνωστής οικογενείας των παπιών- κι άλλοι αρέσκονται να τους βαφτίζουν Σκοτσέζους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποποιηθούν τη ρετσινιά. Λες και οι τσιγκούνηδες ευδοκιμούν μόνο στο κλίμα των Χάιλαντς.

Όπως κι αν επιλέγει κανείς να τους αποκαλεί, οι τσιγκούνηδες αποτελούν μια διαχρονική μάστιγα που εν μέσω κρίσης έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και μάλιστα με επιχειρήματα.
«Δεν είμαι τσιγκούνης αλλά συνετός. Δε βλέπεις τι γίνεται γύρω μας, σπάταλο γύναιο;», θα σου το θέσει το ρητορικό ερώτημα με βλέμμα θριαμβευτικό ο μέχρι τότε κατηγορούμενος. Κι ύστερα, θα μπουκάρει μετά από σένα στην τουαλέτα για να δει πόσο χαρτί υγείας σπατάλησες!

Ένα, λοιπόν, από τα πάμπολλα κακά των μνημονίων είναι και η θριαμβευτική επάνοδος των απανταχού τσιφούτηδων. Εκείνοι, λοιπόν, που προ Καστελόριζου μέτραγαν και τα λόγια τους (παλιά τους τέχνη κόσκινο, άλλωστε, το δόγμα τρεις στο λάδι, τρεις στο ξύδι…) αφού στη χώρα έκαναν κουμάντο όσοι μάλωναν ποιος θα πρωτοπληρώσει το λογαριασμό και ποιος θα κολλήσει περισσότερα πεντοχίλιαρα στο μέτωπο του κλαρινατζή, βγήκαν απ’ τα λαγούμια τους. 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πήραν και θέσεις «εξουσίας» εμφανιζόμενοι μέσα στις οικογενειακές εστίες και τις παρέες ως οι Μεσσίες που παραδίδουν δωρεάν μαθήματα οικιακής οικονομίας.
 

Αυτό, άλλωστε, ήταν πάντοτε η καραμέλα των τσιφούτηδων. Πως δεν είναι φραγκοφονιάδες και μίζεροι, αλλά ρεαλιστές και φωνές της λογικής.
Αμ δε!

Ο τσιγκούνης, όπως κι αν τον βαφτίσεις ή σε όσες Παναγιές κι αν τον τάξεις για ν’ αλλάξει, τσιγκούνης γεννήθηκε και τσιγκούνης θα πεθάνει. 


Αρρώστια και μάλιστα χωρίς γιατρικό και δεν αλλάζει. Άσε που εκτός απ’ τους Κινέζους απόλυτο δίκιο είχε και η γιαγιά σου που ευχή και κατάρα σου ‘δωσε «άντρα που μετράει και τους κόκκους της ζάχαρης, μην τον παντρευτείς».


Γιατί όσο κι αν θες να παραμυθιάζεις τον εαυτό σου πως ο καλός σου σ’ αγαπά απέραντα κι «έχει μωρέ κι αυτός ένα ελαττωματάκι», ύπνο βαθύ και με κλειστό το φως γιατί ο τσιγκούνης στο ‘κλεισε και έριξε και το γενικό, κοιμάσαι.
Ένας άνθρωπος που αναγκάζει την- κατά τ’ άλλα- αγαπημένη του να περπατήσει μέσα στην κάψα και να μπει στο λεωφορείο να σνιφάρει… μασχαλίλα γιατί κοστίζει η βενζίνη, δεν είναι τσιγκούνης μόνο στα λεφτά. 


Είναι τσιγκούνης σε όλα του. Στη σχέση του, στους φίλους του και στα αισθήματά του. 


Είναι εκείνος που βγαίνει μια φορά το μήνα με την παλιοπαρέα αλλά το αλκοόλ στο αίμα δεν τον χαλαρώνει. Φωνάζει το γκαρσόνι και το υποβάλλει στο βασανιστήριο να του βγάλει ξεχωριστό λογαριασμό γιατί μια σαλατούλα έφαγε μόνο. Τις πατάτες και τη μισή μπριζόλα του διπλανού, ο άλλος την παράγγειλε, άλλωστε. 
Είναι εκείνος που επιμένει πως καλό στην πλάτη θα της κάνει της εγκυμονούσας συζύγου της το χύμα στην άμμο, ενώ ο πραγματικός λόγος είναι πως λυπάται το πεντάευρο για την ξαπλώστρα. 
Είναι εκείνος που καλεί το μισό νησί για μπάρμπεκιου στη βιλάρα του για να κάνει το «κομμάτι του», όμως το κομμάτι κρέας που αγοράζει για να ρίξει στα κάρβουνα δε φτάνει να ταΐσει ούτε τους δύο.
Είναι εκείνος που μόνος του ζει, υποχρεώσεις δεν έχει, αλλά μια φορά το χρόνο που γιορτάζει παίρνει άδεια μην τυχόν κι αναγκαστεί να κεράσει τους συναδέλφους. Κι αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και το αφεντικό δεν υπογράψει το χαρτί, όχι, δεν τους πάει στο μπαράκι αλλά στο κυλικείο του Πανεπιστημίου που τα έχει όλα στο κόστος.

Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα. Και ποικιλία χαρακτηρισμών για εκείνους που έχει η τσέπη τους καβούρια. Μίζεροι, τσιφούτηδες, καρμοίρηδες, σπαγκοραμμένοι και τα συναφή είναι οι ίδιες όψεις ενός νομίσματος που στην άλλη πλευρά έχει τους φιλάργυρους. 
Όπως η απληστία είναι η υπερβολική προσπάθεια να αποκτάς, έτσι κι η τσιγκουνιά είναι η υπερβολική προσπάθεια να μη χάσεις κάτι.

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που κάποιος θα σου πει να ανακυκλώσεις για λόγους οικονομικούς και ουχί περιβαλλοντικούς τη σακούλα των σκουπιδιών και θα στο παίξει ιστορία και λογική με διόλου ευαισθησία, αυτό να θυμάσαι. 
Πως δεν είναι μόνο τσιγκούνης, αλλά και πρωτοξάδερφος του άπληστου.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.