Ποια ήταν η τελευταία φορά που αλείψατε βούτυρο στην πρωινή σας φρυγανιά χωρίς να βλέπετε σε όραμα έναν ημίγυμνο μοντέλο να κραδαίνει σαγηνευτικά τη μαρμελάδα;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε ηλεκτρική χωρίς να κινδυνεύει να πεταχτεί από τη γωνιά του μπάνιου όχι μια κατσαρίδα, αλλά ένα ζουμερό κι άνευ κυτταρίτιδας γυναικείο οπίσθιο, και πότε αγοράσατε ένα πακέτο μακαρόνια χωρίς να σας έρχονται καυτές σκηνές από τις «50 αποχρώσεις του γκρι» στο νου;
Δε μπορείτε να θυμηθείτε και σας κατανοώ. Βλέπετε, από την πρώτη στιγμή που αποφασίσατε να διακοσμήσετε το σαλόνι σας με μια μικρή οθόνη, το σεξ είναι πανταχού παρών κι εσείς τα πάντα πληρών-ων…


Το σεξ πουλάει λένε, κι εσείς το καταπίνετε αμάσητο, λες και δεν είναι γνωμικό της ελεύθερης αγοράς αλλά σοφία αιώνων.


Αγαπάει ο Θεός, όμως, τον κλέφτη τον σεξουλιάρη αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη και οι επιστήμονες έρχονται να μας πουν πως το σεξ όχι μόνο δεν πουλάει (πια) αλλά μπορεί και να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να αγοράσουν ένα προϊόν που είχαν αποφασίσει.


Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο ο λόγος που το σεξ μπορεί γυρίσει μπούμερανγκ στον διαφημιζόμενο είναι πως τόσο μεγάλη είναι η πλύση εγκεφάλου που ο καταναλωτής ασχολείται με την σεξουαλική εικόνα και ουδεμία σημασία δίνει στον υπολογιστή, τη σφουγγαρίστρα, τη χύτρα ταχύτητας ή ό,τι τελοσπάντων προσπαθούν να του πουλήσουν.


Η όλη ιστορία με το σεξ στις διαφημίσεις ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, το 1871 στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν στο πακέτο του καπνού Pearl Tobacco εμφανίστηκε μια γυμνή «παρθένα» για να ακολουθήσουν οι ανταγωνιστές πλειοδοτώντας σε γυμνό. Το τι ακολούθησε, δε χρειάζεται περιγραφή ή τουλάχιστον αρκεί ένα βιβλίο του Μαρκήσιου Ντε Σαντ για να καταλάβει κανείς.


Όμως τώρα, ο καθηγητής Μπραντ Μπούσμαν και η ομάδα του επιμένουν πως τα ευρήματά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά ειδικά για τους διαφημιστές.
«Το σεξ και η βία δεν πουλάνε και στην πραγματικότητα μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που έχουν στο νου τους οι διαφημιστές. Οι τελευταίοι πρέπει να σκέφτονται διπλά πριν μπουν ως χορηγοί σε βίαια και σεξουαλικά προγράμματα και κυρίως πριν προσπαθήσουν να περάσουν τα μηνύματά τους με τέτοια μέσα», τόνισε ο δρ. Μπούσμαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τηλεθεατές έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να θυμούνται τις διαφημίσεις που παίζουν στα διαλείμματα προκλητικών σειρών ή εκπομπών, σε σχέση με εκείνες που προβάλλονται στη διάρκεια οικογενειακών εκπομπών, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα γραφιστικά.


Όσον αφορά, μάλιστα, στο ίδιο το περιεχόμενο των σποτ κι όχι στην ώρα της προβολής τους, οι επιστήμονες ήταν κατηγορηματικοί. «Δε βρήκαμε ουδεμία αύξηση της αποτελεσματικότητας ενός διαφημιστικού σποτ επειδή σ’ αυτό παρουσιάζονται γυμνοί άνθρωποι ή βίαιες σκηνές» δήλωσε ο δρ. Μπούσμαν, επισημαίνοντας μάλιστα πως σε πολλές περιπτώσεις συνέβη το αντίθετο. Δηλαδή οι καταναλωτές έκαναν πίσω, δηλώνοντας πως δεν θέλουν πια να αγοράσουν το προϊόν καθώς ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο του σποτ.

Κι όλα αυτά στον απόηχο της απόσυρσης στη Βρετανία μιας καμπάνιας που διαφήμιζε τα τέλεια κορμιά για το καλοκαίρι και είχε ως αποτέλεσμα όχι να αυξηθούν οι συνδρομές στα γυμναστήρια, αλλά να εξαγριωθεί το κοινό εξαιτίας του έντονου σεξισμού.


Ας ελπίσουμε, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Psychological Bulletin», να φτάσουν και στη χώρα μας.

Όχι πως υπάρχουν λεφτά για αγορές, αλλά μπας και γλιτώσουμε απ’ τη λαίλαπα του σεξ στο βούτυρο και στα δημητριακά.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.