Το καλοκαίρι καταφτάνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει κι οι παραλίες έχουν ήδη γίνει αγαπημένος προορισμός ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ηλιοθεραπεία, παιχνίδια στην παραλία, κολύμπι κι ατέλειωτες βουτιές, είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τις ώρες που θα περάσουμε και φέτος το καλοκαίρι στις παραλίες που θα βρεθούμε.

Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που αυτή η εποχή δεν τους ταιριάζει. Άνθρωποι που μπορεί να απολαμβάνουν να κοιτάζουν τη θάλασσα άλλα όχι και να έρχονται σε άμεση επαφή μαζί της. Κάποιοι άλλοι που γεννήθηκαν σε περιοχές που δεν υπάρχει κοντά τους θάλασσα και παρέμειναν εκεί σε όλη τους τη ζωή με αποτέλεσμα να μην έμαθαν ποτέ να κολυμπούν. Άλλοι, που κάποτε  την απολάμβαναν μα για κάποιους λόγους κατέληξαν να τη φοβούνται.

«Δε φοβήθηκα ποτέ να μπω στη θάλασσα μέχρι τη στιγμή που ο αδερφός μου σε κάποιες καλοκαιρινές μας διακοπές βρήκε σαν παιχνίδι να με βουτήξει μέσα στη θάλασσα και να μην με αφήνει να ανέβω στην επιφάνεια. Πραγματικά ένιωσα ότι πνίγομαι. Χτύπαγα τα πόδια και τα χέρια μου και προσπαθούσα να βγω μα δεν μπορούσα  γιατί ο αδερφός μου ήταν μεγαλύτερος και είχε πολύ περισσότερη δύναμη από εμένα. Τελικά μας είδαν οι γονείς μας και ήρθε ο πατέρας μου και με έβγαλε έξω σε μισολιπόθυμη κατάσταση. Από τότε όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να ξαναμπώ στη θάλασσα.»

«Μ’ αρέσει πολύ να βλέπω τη θάλασσα αλλά φοβάμαι να μπω. Φοβάμαι τι υπάρχει στον βυθό. Και μόνο η ιδέα πως μπορεί να ακουμπήσω τα φύκια ή να υπάρχει κάποιο ψάρι στο σημείο που κολυμπώ είναι αποτρεπτικά ακόμα και για να δοκιμάσω να μπω στη θάλασσα.»

«Όσο καθαρή και να φαίνεται μια θάλασσα εγώ πάντα σιχαίνομαι να μπω. Πιστεύω πως στην πραγματικότητα είναι βρώμικη. Τα πλοία που περνάνε, όλος αυτός ο κόσμος που κολυμπάει καθώς και τα σκουπίδια που κατά καιρούς μεταφέρονται είναι αρκετά για να ενισχύσουν την άποψη μου και να με κάνουν να μην θέλω να κολυμπήσω.»

Αυτά είναι κάποια παραδείγματα ανθρώπων που αποφάσισαν πως το κολύμπι δεν τους προσφέρει στιγμές χαλάρωσης, χαράς και απόλαυσης και έτσι το έχουν αποκλείσει σαν δραστηριότητα από τη ζωή τους. Σε κάποιους μπορεί να φαίνονται υπερβολικοί και να θεωρούν πως οι φόβοι τους είναι αδικαιολόγητοι και πρέπει να ξεπεραστούν. Όπως και να έχει όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους επικρίνει, αφού κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως ακριβώς νιώθουν ή πόσο προσπάθησαν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και δεν τα κατάφεραν.

Στον αντίποδα αυτών, υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που δεν έχουν αίσθηση του φόβου ή εκείνοι που έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θεωρούν πως έχουν τον έλεγχο και αποκλείεται να τους συμβεί κάτι κακό, με αποτέλεσμα να ενεργούν σαν άτρωτοι.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πάνε να βουτήξουν στη θάλασσα έχοντας καταναλώσει ποσότητες φαγητού ή αλκοόλ ή και άλλων τοξικών ουσιών, εκείνοι οι οποίοι θα αγνοήσουν τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης και θα κολυμπήσουν πέρα από αυτές, στην περιοχή που κινούνται ταχύπλοα ή βάρκες, εκείνοι που θα βουτήξουν σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα θεωρώντας ότι αρκεί το ότι είναι επιδέξιοι κολυμβητές, καθώς και αυτοί που αποφασίζουν  να κάνουν βουτιές από ψηλά σημεία ενώ δεν γνωρίζουν το βάθος ή τη σύσταση του βυθού.

Τέλος υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που κάποιες φορές υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, παιδιά που ξεφεύγουν από την προσοχή των γονιών τους και άνθρωποι που πάσχουν από διάφορες παθήσεις -όπως νόσο Parkinson, επιληψία- και είναι επικίνδυνο να πηγαίνουν στην θάλασσα για κολύμπι μόνοι τους.

Έτσι λοιπόν, με βάση επίσημα στοιχεία, η περιστοιχισμένη από θάλασσα Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα της Ευρώπης σε πνιγμούς. Τα περιστατικά πνιγμών το καλοκαίρι του 2014 παρουσίασαν αλματώδη αύξηση σε σχέση με αυτά του 2013. Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τα μέσα Αυγούστου ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 176 άτομα. Μόνο το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου έχασαν από πνιγμό τη ζωή τους, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,16 άνθρωποι.

Η ευεργετική και ευχάριστη δραστηριότητα της κολύμβησης μπορεί να μειώνει το άγχος, να βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή, να είναι απολαυστική καθώς και ωφέλιμη για κάποιες παθήσεις – όπως για καρδιαγγειακά προβλήματα ή αρθρίτιδα που μπορεί να έχει κάποιος- μα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας για να μην γίνεται επικίνδυνη.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.