Η κοινωνία μας είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής καλουπιών χωρίς μεγάλη ποικιλία. Από τη στιγμή που θα εκφράσεις την επιθυμία σου να είσαι ευτυχισμένος, το εργοστάσιο θα σου πουλήσει το καλύτερο κομμάτι του, όπως θα σε ενημερώσει, και θα σε κάνει να χωρέσεις μέσα σε αυτό.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα σταθούν τυχεροί και το καλούπι θα έχει ακριβώς τα σχήμα του σώματός τους. Θα νιώσουν άνετα και πραγματικά ευτυχισμένοι μόλις μπουν μέσα σε αυτό. Θα αισθάνονται πως η μορφή τους πριν από αυτό ήταν απλά ένα ακανόνιστο, χαοτικό, σχήμα. Θα παρασύρουν με τον ενθουσιασμό τους κι άλλους ανθρώπους φέρνοντας έτσι νέους  πελάτες στο εργοστάσιο.

Δυστυχώς δε θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι βέβαια. Κάποιοι θα μπορέσουν να χωρέσουν μέσα στα καλούπια αλλά με μια μικρή δυσκολία. Θα νιώθουν σαν να φορούν παπούτσια που τους στενεύουν. Δε θα τα πετάξουν μα θα περιμένουν ν΄ ανοίξουν με τον καιρό. Ο  καιρός θα περνάει όμως και τα πόδια τους θα αποκτήσουν τόσες πληγές που πια δε θα μπορούν να περπατήσουν με αυτά. Έτσι θα αναγκαστούν να τα βγάλουν.

Υπάρχουν κι εκείνοι που θα κάνουν το τμήμα πωλήσεων του εργοστασίου να θέλει σύσσωμο να παραιτηθεί. Θα έχουν ενημερωθεί γι’ όλα τα σχέδια καλουπιών. Θα τα έχουν δει στους φίλους και τους συγγενείς τους μα θα ξέρουν πως είτε δε χωράνε εκεί μέσα, είτε περισσεύουν. Έτσι θα τα απορρίψουν και θα αποφασίσουν, απόλυτα συνειδητοποιημένα, να μείνουν ξεκαλούπωτοι.

Τότε το τμήμα μάρκετινγκ του εργοστασίου θα προσπαθήσει να παρέμβει και να ξεκινήσει το promotion. Θα συνεργαστεί με τους ευτυχισμένους πελάτες του και όλοι μαζί θα εκθειάζουν τα άνετα, υπέροχα, μοναδικά καλούπια που το εργοστάσιο κατασκευάζει χρόνια με συνέπεια κι αφοσίωση. Τα λόγια τους όμως δεν θα πείσουν τους αποφασισμένους ξεκαλούπωτους. Το εργοστάσιο κι οι ευτυχισμένοι πελάτες του θα βρουν τη λογική εξήγηση γι’ αυτή τους την άρνηση. Είναι προβληματικοί πιθανότατα ή δεν έχουν την εμπειρία και την ωριμότητα να αντιληφθούν πόσο αξιόλογα κι απαραίτητα είναι τα καλούπια τους. Έτσι θα τους αφήσουν στην ησυχία τους, αφού πρώτα τους ενημερώσουν πως θα μετανιώσουν για την απόφασή τους μα θα είναι πολύ αργά γιατί τα καλούπια που προόριζαν για εκείνους θα έχουν ήδη πουληθεί. Οι δρόμοι τους θα χωρίσουν για πάντα.

Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τις ζωές μας ενδιαφέρουσες. Πόσο βαρετός και μονότονος θα ήταν ένας κόσμος με ίδιους ανθρώπους! Η ευτυχία είναι υπόθεση καθαρά προσωπική. Κάποιοι την έχουν συνυφασμένη με τη δημιουργία οικογένειας και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο ένας είναι πιο άξιος σεβασμού, πιο έξυπνος ή πιο προβληματικός από τον άλλο. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι θες κι αν αυτό που θες μπορείς να το κάνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθεις ευτυχισμένος.

Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ονειρεύεται να κάνει οικογένεια γιατί γνωρίζει πως δεν μπορεί ή δε θέλει να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο αξίζει την εκτίμηση και το θαυμασμό όσο εκείνος που δημιουργεί μια ευτυχισμένη οικογένεια. Είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους γύρω του και η ζωή του δε βασίζεται σε καταπιεσμένα «θέλω». Δεν προσπαθεί να πλάσει μια ψεύτικη εικόνα ώστε να είναι αρεστός στους άλλους. Επιλέγει να στηρίξει τις επιθυμίες του και να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα  κάποιες φορές, που θα τον αναγκάζει να απολογείται απλά και μόνο γιατί διαφέρουν τα όνειρα του από των φίλων του ή των συγγενών του.

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό ή λάθος όταν κάποιος ονειρεύεται την ιδανική ζωή για εκείνον και στο μυαλό του έχει ταξίδια, καριέρα και διαφορετικούς συντρόφους κι όχι γάμο, παιδιά και οικογενειακή θαλπωρή. Λάθος είναι όταν ονειρεύεται τα πρώτα και τελικά κάνει οικογένεια ή το ανάποδο. Λάθος είναι να κάνει οικογένεια γιατί πρέπει. Λάθος είναι να αυξάνει τις πωλήσεις του εργοστασίου με αντάλλαγμα την ευτυχία του. Λάθος είναι να προσπαθεί  να ταιριάξει σε ένα καλούπι που ξέρει από την αρχή πως θα το σπάσει.

Άλλωστε όπως είπε ένας αμερικανός συγγραφέας,  η απόκτηση παιδιών σε κάνει γονιό, όσο η απόκτηση πιάνου πιανίστα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος όλοι οι άνθρωποι να γίνουν σύζυγοι και γονείς. Δεν είναι μόδα, δεν είναι ανάγκη. Πρέπει να είναι επιλογή. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ευτυχισμένους ανθρώπους, καλουπωμένους εξ’ ανάγκης έχει αρκετούς.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.