Εθελοντική αιμοδοσία bro. Μη νομίζεις, και εγώ δεν είμαι κανένας τρελός εθελοντής. Ίσα ίσα που κάποιες φορές είμαι πολύ αντίθετος. Εξηγούμαι. Όταν ο εθελοντισμός έχει να κάνει, για παράδειγμα τον καθαρισμό ενός πάρκου ή μιας παραλίας, είμαι αρνητικός, κάθετος. Ο λόγος; Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα για την εκάστοτε δημοτική αρχή. Ας κόψει τα γούστα ο δήμαρχος και ας κάνει τη δουλειά του. Να τοποθετήσει κάδους και να προσλάβει προσωπικό ή ας του επιβάλλει το αυτονόητο. Να δουλέψει. Εννοείται βέβαια, πως πάντα φροντίζω να μην βρομίζω τον χώρο που επισκέπτομαι, είτε αυτός είναι πάρκο, είτε είναι παραλία. Μαζεύω πάντα τα σκουπίδια μου και τα πετάω έστω και αν ο κάδος βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά.

Στο θέμα μας τώρα.

Η εθελοντική αιμοδοσία, που λες, είναι μια άλλη έκδοση του εθελοντισμού. Αρχικά έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή.

Κάθε μέρα σπαταλάμε, γιατί περί σπατάλης πρόκειται, αρκετά παραπάνω χρόνο σε ασήμαντες δραστηριότητες. Οπότε τη δικαιολογία δεν προλαβαίνω, αλλού, εντάξει; Είναι ζήτημα δέκα λεπτών και μπορείς να σώσεις μια ανθρώπινη ζωή. Αύριο μπορεί να είσαι εσύ στη θέση του ανθρώπου που χρειάζεται το αίμα, μην είσαι κάφρος.

Δες και τα θετικά που προσφέρεις και στο δικό σου οργανισμό. Πρώτον, ανανεώνεις το αίμα σου, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αρκετά ευεργετικό. Δεύτερον, εξετάζεται το αίμα σου για ασθένειες άκρως επικίνδυνες για την δική σου ζωή και μάλιστα δωρεάν. Κάποιες από αυτές είναι ο HIV,  οι μορφές ηπατίτιδας Α, Β και πλέον και η C. Ναι, και τελικά θα σου φύγει και το άγχος για εκείνο το τρελό πάρτι που δε θυμάσαι αν πήρες προφυλάξεις.

Η διαδικασία, που είναι πολύ απλή και μπορείς να την επαναλάβεις έως τέσσερις φορές το χρόνο, έχει ως εξής. Ξυπνάς το πρωί, τρως κάτι ελαφρύ και φτάνεις στον προκαθορισμένο χώρο αιμοδοσίας. Μπορεί να είναι κάποιο νοσοκομείο, μια πλατεία ακόμη και ένας σύλλογος. Εκεί θα σε πάρει από το χεράκι ένας νοσηλευτής – νοσηλεύτρια και θα σε οδηγήσει στο ιατρικό προσωπικό. Εκεί ο ιατρός θα τρυπήσει ελαφρά το δαχτυλάκι σου για να βγει λίγο αιματάκι για τις πρώτες εξετάσεις. Δεν πονάει, μην ανησυχείς, φλώρε. Έπειτα θα σου μετρήσει την πίεση και θα σου δώσει να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την διαδικασία. Δηλαδή αν έχεις κάποια μεταδοτική ασθένεια, εάν έχεις κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη πρόσφατα, αν έχεις κάνει δερματοστιξία (τατουάζ) τον τελευταίο χρόνο κτλ. Δεν είναι περιέργεια, απλά έτσι καθορίζεται ο βαθμός επικινδυνότητας του αιμοδότη. Να είσαι ειλικρινής.

Στην συνέχεια, θα σε πάρει πάλι από το χεράκι η νοσηλεύτρια και θα σε μεταφέρει στο δωμάτιο αιμοληψίας. Μην φοβάσαι μπέμπη, θα σου κρατάει το χεράκι σε όλη τη διαδρομή. Εκεί θα ξαπλώσεις σε ένα κρεβάτι και κάποιος άλλος νοσηλευτής θα σου τρυπήσει το χέρι, εσωτερικά του αγκώνα με μια βελόνα. Η βελόνα αυτή συνδέεται με ένα σωληνάκι που καταλήγει στον ασκό. Όχι του Αιόλου, αυτή τη σακουλίτσα που καταλήγει το αίμα. Καλά κατάλαβες, ασκός ονομάζεται. Μην αρχίσετε τώρα τις αηδίες, δεν μπορώ τις βελόνες, έχω φοβία και σάχλες. Εσύ κούκλα μου έχεις δώδεκα τρύπες στα αυτιά σου, μια στον αφαλό και μία στη μύτη. Με βελόνα γίνονται και αυτές και μάλιστα με πιο χοντρή. Εσύ βρε φλώρε, πώς θα πας φαντάρος που μου φοβάσαι τις βελόνες; Φοβούνται τα παλικάρια ωρέ; Κλείσε τα ματάκια, πάρε μια βαθιά ανάσα και τελείωσε. Σε δέκα λεπτά είσαι έτοιμος. Καθ' όλη την διάρκεια, ένας ιατρός παρακολουθεί τον χώρο και ανά πάσα στιγμή μπορείς να του ζητήσεις βοήθεια αν κάτι δεν πάει καλά. Θα διακόψει την αιμοδοσία σου πριν το ζητήσεις. Με το πέρας της διαδικασίας θα σε κεράσουν κρακεράκι και χυμούλη, μπέμπη.

Αυτό ήταν, είσαι πλέον αιμοδότης. Δυνητικά έχεις σώσει μια ζωή. Το αίσθημα αυτό θα το νιώσεις ακριβώς εκείνη την στιγμή, που όλο το προσωπικό θα σε ευχαριστεί για την προσφορά σου.

Πάρε μαζί σου όσο περισσότερους φίλους μπορείς. Εδώ μετράει και η ποσότητα. Άσε που μπορεί να γνωρίσεις και κάνα γκομενάκι γιατί θα πουλήσεις ευαισθησία για τον συνάνθρωπο. Πιάνουν αυτά. Στην χειρότερη των περιπτώσεων πάνε και μόνος σου και είμαι σίγουρος πως την επόμενη φορά, σίγουρα θα έχεις καταφέρει να ψήσεις και κάποιον ακόμη.

Εν κατακλείδι και πέρα από το χιούμορ, είναι κάτι τόσο απλό που σίγουρα θα σώσει μια ζωή. Πάψε να είσαι σταρχιδιστής, έχουμε πήξει από δαύτους. Σε προκαλώ λοιπόν, την Κυριακή 15/02/2015 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης έχει αιμοδοσία, εγώ θα είμαι εκεί και μάλιστα μόνος, έλα και εσύ. Μπορεί να βρεθούμε και να περάσουμε μαζί το δεκάλεπτο. Και μόνο το γεγονός πως υπάρχει πιθανότητα να με γνωρίσεις θα έπρεπε να σε δελεάζει, κωλάκι.

Δώσε μια στιγμή, σώσε μια ζωή.

Καλά μυαλά λοιπόν.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.