Γυναίκες είμαστε άρα μιλάμε ανοιχτά. Κι αν είσαι άντρας κάτσε να κρυφοκοιτάξεις λίγο απ’ την κλειδαρότρυπα αν και καθόλου δε θα σου αρέσουν αυτά που θα ακούσεις. Είναι εκείνες οι μέρες του μήνα που κάνουν απόβαση οι Ρώσοι, που αιμορραγούμε και βογκάμε και γκρινιάζουμε γιατί αναπνέουμε. Έτσι είμαστε από κατασκευής. Τι να κάνουμε τώρα;

Κάθε κύκλος μιας φυσιολογικής γυναίκας διαρκεί 28 μέρες. Πάντα παίζουν, ωστόσο, και δυο-τρεις μέρες πριν ή μετά. Γι’ αυτό και συμβαίνουν κι ατυχήματα. Διότι όσο και να το περιμένεις, άνθρωπος είσαι, ξεχνιέσαι. Μπορεί να ξεχάσεις πως έρχεται η ημερομηνία σου, μπορεί να ξεχάσεις να ψωνίσεις τα απαραίτητα, μπορεί να μη σε προειδοποιήσει το κορμί σου ή το έτερον σου ήμισυ. Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε.

Ξημερώνει, λοιπόν, μια ωραία μέρα και βγαίνεις απ’ το σπίτι σου ανενόχλητη και παντελώς ανυποψίαστη για το κακό που θα σε βρει. Ξάφνου, εκεί που δεν το περιμένεις και περπατάς ανέμελη, δουλεύεις ή ακόμη χειρότερα έχεις βγει ραντεβού, συνειδητοποιείς πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν είσαι ερεθισμένη, δεν κατουριέσαι πάνω σου συνήθως, άρα; Άρα την πατήσαμε. Σου ήρθε περίοδος.

Τώρα βρήκε; Μπας και κάνω λάθος; Κάνεις μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς και παρότι φωστήρα στις πράξεις δε σε λες, καταλήγεις πως ήρθε η ώρα σου. Είσαι αδιάθετη κι απολύτως εκτεθειμένη στα βλέμματα και τους χλευασμούς του κόσμου. Ψυχραιμία. Δεν υπάρχει θηλυκό σε τούτο τον πλανήτη που δεν το έχει πάθει. Παίρνουμε ανάσες και σκεφτόμαστε πρακτικά.

Δε θέλω να φέρεις την καταστροφή. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα γίνεις ρεζίλι, για την ακρίβεια ρεζίλι των σκυλιών, αλλά τι να κάνουμε τώρα που εγώ πρέπει να σου χρυσώσω το χάπι; Θα επιβιώσουμε κι από δαύτο το κακό γιατί εμείς είμαστε σαν τις κατσαρίδες.

Κι έχουμε και λέμε. Όπου κι αν είσαι, προσπαθείς να απομακρυνθείς με αργές κινήσεις σαν να σε κοιτάει αρκούδα στα μάτια έτοιμη να σου επιτεθεί. Καλά στο λίγο πιο fast forward. Σε ελεύθερη μετάφραση δεν κινείσαι, τρέχεις, περπατάς σαν να σε κυνηγάνε διότι η έντονη κίνηση θα επιταχύνει τη διαδικασία του να λερωθείς και να γίνεις θέμα συζήτησης. Άρα σιγά- σιγά φροντίζεις να απομονωθείς σε κάποια τουαλέτα.

Τσεκάρεις τσάντα για να δεις μπας και ξέμεινε καμιά σερβιέτα ή ταμπόν από παλιά αλλά επειδή είσαι γνωστή ανεπρόκοπη, δε βρίσκεις τίποτα. Κοιτάς τριγύρω και το μάτι σου πέφτει στο χαρτί τουαλέτας. Ποτέ άλλοτε δεν το κοίταξες με αυτό τον τρόπο. Είσαι εσύ κι αυτό και μαζί θα σώσετε την παρτίδα. Θα κόψεις μπόλικο- δε θέλω τσιγγουνιές- και θα το τοποθετήσεις στο εσώρουχό σου. Δεν είναι ώρα για ντροπές μάνα μου!

Άβολη η αίσθηση, χειρότερη η κατάσταση αλλά ας όψεται η ανάγκη. Δεν τελείωσες ακόμη. Για να σιγουρέψεις το αποτέλεσμα θα συνεχίσεις να κινείσαι αργά ή δυνατόν να παραμείνεις καθιστή σε μια καρέκλα μέχρι να μπορέσεις να γυρίσεις σπίτι ή να φτάσεις στο πλησιέστερο σουπερμάρκετ. Αν φοράς και μια ζακέτα, ακόμη καλύτερα. Τύλιξέ τη γύρω από τη μέση σου, όπως βάζαμε τις μπλούζες στα σχολεία και παίξτο trendy. Πολλοί θα σε δουν, κανένας δε θα καταλάβει.

Με λίγη τύχη και με την ελπίδα πως δεν αιμορραγείς ασύστολα απ’ την πρώτη στιγμή, θα τα καταφέρεις και θα κρύψεις μία σερβιέτα σε διάφορα σημεία από φόβο να μη σου ξανατύχει.

Κι αν γελάς με την κατάντια μας μωρέ άνθρωπε είναι γιατί δεν είσαι γυναίκα και δεν ξέρεις πως είναι να σκέφτεσαι τετρακόσια πράγματα το δευτερόλεπτο. Κι εν πάσει περιπτώσει, αν είσαι άντρας και διαβάζεις αυτό το κείμενο, έχε πάνω σου κι εσύ μια σερβιέτα για ώρα ανάγκης. Τόσο δύσκολο είναι;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.