Έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό μια πολύ έντονη συζήτηση σχετικά με τη yoga και τη θρησκεία. Υπέρμαχοι του χριστιανισμού θεωρούν ότι η yoga είναι θρησκεία και δε θα έπρεπε να ασχολούνται μαζί της οι χριστιανοί ορθόδοξοι διότι απομακρύνονται από το Θεό.

Με απλά λόγια. Είμαι χριστιανή ορθόδοξη άρα δεν μπορώ να γυμναστώ κάνοντας yoga διότι αν γυμναστώ μ’ αυτό τον τρόπο θα γίνω ινδουίστρια, βουδίστρια ή οτιδήποτε άλλο.

Δουλειά δεν είχαμε γι’ άλλη μια φορά κι ασχολούμαστε με ανοησίες, για να μην το πω αλλιώς και χαλάσω την εικόνα μου.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική σειρά.

Τι είναι yoga;

Yoga είναι ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας το οποίο πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τον Θεό, μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, κύρια του διαλογισμού.

Η λέξη yoga σημαίνει πολλά πράγματα μεταξύ των οποίων συνένωση, συνύπαρξη, ένωση. Ωραία μέχρι εδώ;

Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, λοιπόν, πήρε κάποια στοιχεία της φιλοσοφίας αυτής και τα ένωσε με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ορθοσωμικής και χαλάρωσης. Κι έτσι έχουμε τη yoga ή την power yoga που διδάσκεται στα γυμναστήρια, σε χώρους ευεξίας κι όχι μόνο.

Όλο αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στον κόσμο και τους ανθρώπους της εκκλησίας. Όταν κάποιος είναι χριστιανός ορθόδοξος απαγορεύεται, δια ροπάλου, να ασκείται με yoga.

Τι άλλο θα ακούσουμε;

Είναι δυνατόν να αλλαξοπιστήσει κανείς κάνοντας γυμναστική; Είναι δυνατόν να φύγει κάποιος από το χριστιανισμό επειδή χαλαρώνει με ανατολίτικη μουσική και τεντώνεται προς τον ήλιο; Είμαστε με τα καλά μας;

Η πίστη του καθένα είναι πολύ προσωπική υπόθεση κι αν είναι όντως ισχυρή και υπάρχει ριζωμένη μέσα του δεν πρόκειται να την ταρακουνήσει καμία yoga και κανένας διαλογισμός.

Οι γυμναστές, οι δάσκαλοι, οι προπονητές που διδάσκουν yoga σκοπό έχουν την ενδυνάμωση του σώματος και τη χαλάρωση. Δε νομίζω να έχουν καμία όρεξη να κάνουν την όποια Μαρία βουδίστρια και όποιο Γιώργο ινδουιστή. Έχουν άλλες δουλειές.

Εσείς όλοι που τάσσεστε κατά αυτής της γυμναστικής έχετε κάτσει ποτέ να αναρωτηθείτε τι κάνουν οι ερημίτες; Να σας πω εγώ τι κάνουν. Μέσα από την επαφή με τη φύση, την ολιγάρκεια και την εσωτερική συζήτηση με το Θεό φτάνουν σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα. Συγγνώμη που σας το χαλάω αλλά αυτό κάνουν κι οι ινδουιστές μοναχοί μέσα απ’ αυτό που ονομάζεται διαλογισμός.

Αλλά για να μην μπερδευόμαστε. Άλλο η γυμναστική άλλο η θρησκεία.

Και ξέρετε ποιο είναι το πιο αστείο όλων; Ότι αν ονομαζόταν η yoga κάπως αλλιώς δε θα πείραζε κανέναν. Γι’ άλλη μια φορά κολλάμε σε λέξεις και στην επιφάνεια των πραγμάτων.

Έτσι, όμως, δεν πάμε μπροστά, δεν πάμε πουθενά.

Εγώ είμαι χριστιανή ορθόδοξη και κάνω και yoga. Ο δικός μου ο Θεός δε με κατέκρινε ακόμη και δε νομίζω και να το κάνει, δηλαδή.

Λίγο αν άνοιγε το μυαλό θα γινόταν πλήρως αντιληπτό ότι οι πειρασμοί εκεί έξω είναι άλλοι. Αν είναι κάποιος ν’ απομακρυνθεί από το Θεό, όποιο Θεό πιστεύει, θα το κάνει καθημερινά και μέσα από τις πράξεις του. Δε χρειάζεται να κάνει yoga.

Και μια εργασία για το σπίτι.

Η Ελένη είναι υπάλληλος, μητέρα, βοηθάει άπορα παιδιά χωρίς να το ξέρει κανείς, δεν ασχολείται με την καμπούρα του γείτονα, δε δημιουργεί καυγάδες, χαμογελάει, δεν πηγαίνει στη εκκλησία όποτε πρέπει αλλά όποτε το αισθάνεται και κάνει yoga.

H Σοφία είναι υπάλληλος, μητέρα, όλη μέρα κοιτάει έξω από κουρτίνες, κάνει φιλανθρωπίες πάντα επώνυμες, πηγαίνει στην εκκλησία αλλά δεν έχει καταλάβει λέξη από τα εκκλησιαστικά κείμενα, δε μιλάει με την πεθερά της και δεν κάνει yoga.

Ποια από τις δύο είναι καλύτερη πρέσβειρα του χριστιανισμού;

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα εκφράσετε γνώμη για θρησκείες, γυμναστικές κι ό, τι άλλο, μελετήστε τα πράγματα.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.