Αν κάνουμε μια αναδρομή στα περασμένα χρόνια και πάμε σε ‘κείνα τα χρόνια της αθωότητας και της αγνότητας, τότε που ψάχναμε λευκώματα για να συμπληρώσουμε για να δηλώσουμε τα αισθήματα τα μας και τα όσα μας έκαιγαν, και μας ρωτούσαν «τι είναι ευτυχία;», τι θα απαντούσαμε;

Σίγουρα δε θεωρούσαμε ευτυχία τα πλούτη και την καριέρα ούτε τα πανάκριβα αυτοκίνητα και τις χλιδάτες διακοπές. Τότε για όλους μας η ευτυχία ήταν τόσο απλή έννοια, τόσο προσιτή.

Έτσι θα ‘πρεπε, βέβαια, να ‘ναι και τώρα. Μόνο που μεγαλώνοντας χάνουμε λίγο τον προσανατολισμό μας και δίνουμε βάση κ ι αξία σε πράγματα και καταστάσεις που καλό θα ‘ταν να παραβλέπουμε.

Όσο μεγαλώνουμε εξαιτίας των απαιτήσεων της ζωής, της κοινωνίας γινόμαστε αχάριστοι με τη ζωή μας και δυστυχώς ξεχνάμε πολλά που θα μπορούσαν από μόνα τους να μας κάνουν ευτυχισμένους.

Γιατί η ευτυχία κρύβεται στα απλά, στα πολύ απλά, στα δεδομένα.

Η ευτυχία δεν είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει, είναι αυτό που έχουμε και κάποιες φορές ή κάνουμε ή στ’ αλήθεια δεν το βλέπουμε.

Σκεφτείτε μια μέρα της καθημερινότητας και της ρουτίνας σας, σκεφτείτε τι κάνετε μηχανικά και τι θεωρείτε δεδομένο ότι θα κάνετε. Τώρα φανταστείτε ότι κάτι απ’ όλα αυτά σας το παίρνουν. Νιώθετε το ίδιο;

Ν’ ανοίξω μια μεγάλη παρένθεση και να πω ότι δεν αναφέρομαι στις δύσκολες συνθήκες εργασίας, στα πενιχρά μεροκάματα, στους λογαριασμούς και τους φόρους που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε καθημερινά.

Κατανοώ πως όλα αυτά κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή μας και μας στερούν το χαμόγελο αλλά δε θα ‘πρεπε. Ας βάλουμε μπροστά την όση μας αισιοδοξία κι ας δούμε τι μας κάνει ευτυχισμένους. Έστω και λίγο, αρκεί καμιά φορά.

Ευτυχία είναι ένας καλός καφές το πρωί για ν’ ανοίξει το μάτι, ένα νόστιμο φαγητό κι ένα γλυκό που θα βρεις στο ψυγείο ενώ δεν το περιμένεις.

Ευτυχία είναι όταν ακούς ένα «μπράβο» για κάτι που κόπιασες για να το καταφέρεις.

Ευτυχία είναι ν’ ακούς «σ’ αγαπάω» από ανθρώπους που έχεις στην καρδιά σου, από τους γονείς, τ’ αδέρφια, τους φίλους, τ’ ανίψια.

Ευτυχία είναι η αλλαγή των εποχών, η μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξή κι από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Πόσο μονότονο θα ήταν, για παράδειγμα, ένα διαρκές καλοκαίρι;

Νιώθεις ευτυχία κι ευγνωμοσύνη όταν έχεις το σημαντικότερο όλων, την υγεία, και κάθε μέρα που ξυπνάς στέκεσαι στα πόδια σου και προχωράς.

Ευτυχία είναι ένα ξεχωριστό βράδυ με καλή παρέα, ένα γλυκό μεθύσι, ένα σαββατοκύριακο κάπου αλλού.

Ευτυχία είναι το καινούριο αγαπημένο σου τραγούδι που το ‘χεις λιώσει στην επανάληψη και σου φτιάχνει το κέφι με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Ευτυχία είναι όταν ακούς τη θάλασσα κι ηρεμείς ή όταν περπατάς στη βροχή.

Ευτυχία είναι να προσφέρεις βοήθεια όπου μπορείς.

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα τόσα για το τι είναι ευτυχία αλλά νομίζω καταλαβαινόμαστε. Ο καθένας μας εξάλλου έχει άπειρα δικά του παραδείγματα.

Την ευτυχία μας πρέπει, επιβάλλεται να την κυνηγάμε. Με κάθε τρόπο να θυμόμαστε ό, τι μας δίνει χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε.

Είναι απόλυτα θεμιτό κι ανθρώπινο να χάνουμε που και που το κουράγιο μας και την όρεξη μας αλλά το παν είναι να μην το βάζουμε κάτω.

Έτσι κι αλλιώς η ευτυχία θα μας έρθει γιατί την αξίζουμε.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.