Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται περίεργα στο ξένο, που λέει και ο Τζιμάρας(μεγάλη η χάρη του). Και το ξένο δεν έχει να κάνει μόνο με το άγνωστο, αλλά και με το μη οικείο, το διαφορετικό, το μη συμβατικό.

Αυτές τις μέρες στην κοινωνία μας έχει την τιμητική του το bullying. Προχτές(06/3) ήταν και η παγκόσμια ημέρα κατά του bullying.  Γενικότερα έχει ξεσπάσει μια ευχάριστη αντίδραση γύρω από το θέμα, που ελπίζω να συνεχιστεί και να μην ξεχαστεί, όπως οι περισσότερες τάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Πάντα προσπαθούσα να μπω στο μυαλό όσων τραμπουκίζουν. Γιατί το κάνουν; Μου φαινόταν τόσο ηλίθιο να πειράξεις κάποιον χωρίς προφανή λόγο. Πολλοί θα πουν για παραδείγματα από το σπίτι. Άλλοι θα πουν για επιβολή δύναμης. Εγώ θα συμφωνήσω εν μέρει με αυτά, αλλά θα προσθέσω και κάτι ακόμα: το φόβο που προξενεί το διαφορετικό.

Όντας και εγώ ένα περίεργο παιδί, μπορεί να μην επέτρεψα να με τραμπουκίζουν στην εφηβική μου ηλικία, αλλά σίγουρα γνώρισα κάποια περιθωριοποίηση. Υπήρχε όμως μια προδιάθεση για τραμπουκισμό ή περιθωριοποίηση σε όσους ήταν διαφορετικοί.

Για ποιον λόγο να αντιδράς στο διαφορετικό που δεν σε ενοχλεί; Γιατί να πειράξεις το παιδί που δεν είναι ο κλασσικός κάγκουρας με την φράντζα (στην εποχή μου) απλά και μόνο επειδή δεν σου μοιάζει και συμπεριφέρεται διαφορετικά από εσένα;

Με τα χρόνια η απάντηση ήταν πλέον ξεκάθαρη τόσο σε εμένα όσο και στους υπόλοιπους. Για τον λόγο φυσικά ότι δεν υπάγεσαι στο συμβατικό στερεότυπο που υπάρχει σε μια μικροκοινωνία όπως το σχολείο ή μία σχολή. Επειδή βλέποντας σε να είσαι κάτι διαφορετικό, τους κάνεις να αντιδρούν ως προς αυτό που οι ίδιοι είναι. Επειδή πολύ απλά δεν έχουν μάθει να δέχονται ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέραν από τη φράντζα τους.

Λογικό ή μη, παιδιά και νεαροί ενήλικες να συμπεριφέρονται έτσι, δεν θα το αναλύσω. Πέφτει αρκετά μακριά από την ειδικότητα μου και είναι πλέον τετριμμένο με τόσα άρθρα και αφιερώματα που έχουμε δει μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Εγώ απλά θέλω να μιλήσω για αυτούς που είναι διαφορετικοί και το πληρώνουν.

Και θέλω να πω μόνο ένα πράγμα: όσοι στοχοποιείστε από την μάζα μην αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας . Και μην φοβάστε να αντιδράσετε. Αλλά με τον δικό σας τρόπο. Τον διαφορετικό. Αυτόν που σας έκανε στόχο εξ αρχής.

Υπάρχει η άποψη που λένε πάλεψε την φωτιά με φωτιά. Με αυτήν είμαι τελείως αντίθετος σε αυτή την περίπτωση. Αν η αντίδραση πάνω σε έναν τραμπουκισμό είναι ανάλογη, απλά τον τροφοδοτείς. Δεν τον σταματάς. Μπορεί να τον σταματήσεις για εσένα προσωπικά αλλά, πίστεψε με, κάποιος άλλος θα την πληρώσει και δεν θα είσαι εκεί να τον προστατέψεις.

Και στην τελική, αν αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο, απλά χάνεις αυτό που σε χαρακτηρίζει. Την διαφορετικότητα σου. Τον λόγο που σε έβαλαν στο μάτι εξ αρχής. Χάνεις, έστω και για λίγο, την ταυτότητα σου και γίνεσαι αυτό που σε νευριάζει και σε ενοχλεί.

Πολλοί θα διαφωνήσουν λέγοντας «Ναι, οκ, όταν σου τύχει παίχ’το Ευρωπαίος να δούμε την γλύκα». Μόνο που μου έχει τύχει. Και δεν χρησιμοποίησα τα δικά τους όπλα για να αμυνθώ. Χρησιμοποίησα τα δικά μου. Και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι όσοι νιώθουν διαφορετικοί. Όλοι όσοι νιώθουν ότι είναι κάπου που δεν κολλάνε. Όλοι όσοι γίνονται στόχος κάποιων που απλά στην πραγματικότητα τους φοβήθηκαν.

Το διαφορετικό έχει μαγεία, και πίστεψε με, αργά ή γρήγορα θα βρεθείς εκεί που θες και σου αξίζει. Ανάμεσα σε ανθρώπους που να αγαπούν και να εκτιμούν αυτή σου την διαφορετικότητα.

Αλλά μέχρι τότε προστάτεψε την. Υποστήριξε την διαφορετικότητα σου και πάλεψε μαζί με αυτήν για όλα τα προβλήματα που μπορεί να σου προξενούν οι «συμβατικοί» που σε βρίσκουν «περίεργο» και «άξιο πειράγματος». Νιώσε σίγουρος για την διαφορετικότητα σου και σίγουρα θα σε ανταμείψει. Πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζεσαι.

Υ.Γ. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι ακραίες θέσεις, αλλά το σκηνικό με τον παιδεραστή στο Περιστέρι με αναγκάζει να πάρω. Ελπίζω όταν μπει στην φυλακή να βασανιστεί τόσο πολύ που να ξεχάσει το όνομα του. Και το ίδιο να συμβεί σε όλους τους παιδόφιλους και παιδεραστές. Δεν φταίνε αθώα πλάσματα να πληρώνουν την ανωμαλία σας. Εκτρώματα της φύσης.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.