Εν έτη 2012, o Sacha Baron Cohen, γνωστός και ως Borat, πρωταγωνίστησε σε μια εξαιρετική κωμωδία με το όνομα «The Dictator».

Για τους 5-6 που δεν την έχουν δει, η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός δικτάτορα μιας χώρας της Αφρικής, που κάνει ό,τι του καπνίσει.

Ο Aladeen λοιπόν, όπως είναι το όνομα του κινηματογραφικού δικτάτορα, αντικαθιστά λέξεις με το όνομα του, εκτελεί όποιον διαφωνήσει μαζί του, έχει θέσει εαυτόν ως τον καλύτερο σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να λάβει μέρος άνθρωπος και ό,τι άλλο του κατέβει στο κεφάλι.

Προφητική ταινία για την εποχή. Προφητική γιατί τότε εμφανίστηκε ένας πραγματικός Aladeen που ακούει στο όνομα Kim Jong Un.

Η ταινία -που στην πραγματικότητα βασίστηκε πάνω στις συμπεριφορές του πατέρα του Kim, Kim Jong-Il- είναι ίσως ό,τι πιο κοντινό μπορεί να δει κάποιος για το σημαίνει ο σύγχρονος δικτάτορας της Βόρειας Κορέας.

Πολλά από αυτά που κάνει έχουν προκαλέσει γέλιο κατά καιρούς.

Επέβαλλε στα νεαρά αγόρια να υιοθετήσουν την απαίσια κώμη του αντί για ένα από τα 10 αντρικά επιτρεπτά κουρέματα της Β. Κορέας -είναι και fashion icon, μεταξύ άλλων-, έδωσε εντολή να δείξουν ότι η Β. Κορέα έφτασε στον τελικό του τελευταίου Μουντιάλ -ότι δεν συμμετείχε, δεν έχει καμία απολύτως σημασία, Kim είναι, ό,τι κι αν πει σωστό είναι.

Μέχρι και εγχειρίδιο για το πόσο προικισμένος είναι επέβαλε να διδάσκεται στα σχολεία, λέγοντας ότι έμαθε να οδηγεί στα 3, κέρδισε ιστιοπλοϊκό αγώνα στα 9 και είναι εξαιρετικός ζωγράφος και συνθέτης. Παρθενιά, να φανταστώ, την είχε χάσει με την νοσοκόμα που τον ξεγέννησε, επειδή τόλμησε να τον ξεγεννήσει, λες και χρειαζόταν βοήθεια.

Επίσης, απαγόρευσε με στρατιωτικό νόμο την χρήση του ονόματος του από οποιονδήποτε συνονόματο του στην χώρα, με αποτέλεσμα την αναγκαστική αλλαγής ονόματος σε όσους το είχαν! Άδικο να του ρίξεις; Πως τολμάνε να ακούνε και άλλοι στο όνομα του!

Μην ξεχάσουμε, βέβαια, και τη sic εμφάνιση του σε πρωτογενείς μονάδες παραγωγής ανά την χώρα, φορώντας καπέλο a la Monkey D. Luffy, με την αιτιολογία ότι χρειάζεται να τις εποπτεύσει ο ίδιος επειδή «οι αγρότες αυτής της χώρας δεν έχουν βάλει στο μυαλό τους τους άθλους της ηγεσίας, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται νόστιμες χελώνες, που αποτελούν πολύτιμο τονωτικό από τους παλαιούς καιρούς». Χελωνονιντζάκια, φυλαχτείτε. Η απειλή σας πλέον είναι ο Kim, όχι ο Shredder.

Επειδή είχε καιρό να εμφανιστεί, είπε να ξαναχτυπήσει διατάζοντας την αλλαγή ώρας. Τα ρολόγια λοιπόν, κατ’ εντολή του Kim, θα πηγαίνουν μισή ώρα πίσω από τις 15 Αυγούστου και μετά! Μέχρι και ο χρόνος του ανήκει στην Β. Κορέα, ό,τι θέλει τον κάνει.

Η αιτιολογία του για την πράξη αυτή έχει να κάνει με το ότι η χώρα του δε θέλει να έχει ίδια ώρα με την Ιαπωνία, που κάποτε εξουσίαζε τα άγια εδάφη της Β. Κορέας, που ο Kim της κάνει την τιμή να πατάει. Ακούς εκεί, τολμάνε και άλλες χώρες να μοιράζονται την ίδια ώρα με την Kimland.

Μέσα στις προσδοκώμενες κινήσεις του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, κατά σειρά απόδοσης, θα μπορούσαν να είναι η επιβολή συγκεκριμένης διασκέδασης (1.25 απόδοση), τοποθέτηση καμερών σε κάθε σπίτι με ωραία γυναίκα μέσα (2,10 απόδοση), αλλαγή της αντίστοιχης λέξης «ευτυχία» ή «γυναικείος οργασμός» με Kim (2.50 απόδοση) και έκδοση δικιάς του σειράς ρούχων, που αναγκαστικά όλοι πρέπει να αγοράσουν (3,00 απόδοση). Η θεοποίηση του και η δημιουργία video game με αυτόν πρωταγωνιστή είναι φραγμένες αποδόσεις, καθώς και είναι σίγουρο ότι θα συμβούν.

Πέραν της πλάκας όμως, μπορεί όσοι δε ζούμε εκεί να τον παίρνουμε στον χαβαλέ -εκτός όταν μιλάει για πυρηνικό πόλεμο, είναι ο μόνος αρκετά βλαμμένος πέραν των Αμερικάνων να το κάνει- αλλά μιλάμε για έναν από τους ίσως χειρότερους δικτάτορες της σύγχρονης ιστορίας.

Φήμες θέλουν να έχει πετάξει τον θείο του στα σκυλιά επειδή ζήτησε μίζα (αν και στην πορεία διαψεύστηκε) και προσφάτως να εκτέλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του, δε διαψεύστηκε ποτέ ότι εκτέλεσε με φλογοβόλο τον υπουργό άμυνας της κυβέρνησης του επειδή ήταν φίλος του προαναφερθέντος θείου και τόλμησε να διοικεί το υπουργείο που του είχε ανατεθεί όπως ο θείος, εκτέλεσε όλους όσους ενεπλάκησαν στην κατασκευή ενός κτιρίου που κατέρρευσε, ενώ ακούγεται ότι όποιος τολμήσει και διαφωνήσει μαζί του δεν φυλακίζεται απλά, αλλά εκτελείται πάραυτα.

Για την προπαγάνδα που υπάρχει στην Β. Κορέα, ούτε λόγος. Ακόμα και η Μιανμάρ φαίνεται να τους ζηλεύει. Μέχρι και ανακοίνωση στον στρατό να είναι έτοιμος σε κατάσταση συναγερμού ανά πάσα ώρα και στιγμή για ενδεχόμενο πόλεμο με τον «εχθρό» εξέδωσε.

Η έχθρα του απέναντι σε Η.Π.Α., Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία είναι γνωστή και με τις πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες παρευρέθηκε, στέλνει αρκετά ισχυρά μηνύματα προς πάσης φύσεως κατευθύνσεις. Και μάλιστα πολύ ανησυχητικά.

Το πάγωμα διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο για εξομάλυνση των σχέσεων Βόρειας και Νότιας Κορέας κάνει την κατάσταση ακόμα πιο τεταμένη, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Kim στην ουσία θα μπορούσε εύκολα να είναι ο Jauffrey από το Game of Thrones όπως συμπεριφέρεται. Ή και χειρότερος.

Ότι αυτός ο άνθρωπος είναι εν δυνάμει από τις μεγαλύτερες απειλές της σύγχρονης εποχής είναι δεδομένο. Ας ελπίσουμε να μείνει στην μνήμη μας ως ο τρελός δικτάτορας που άλλαξε την ώρα στην χώρα του και επέβαλλε σε όλους να κουρεύονται όπως αυτός και όχι ως η αφορμή ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.