Οι ευκαιρίες για εργασία είναι δίπλα σου


20 Jan 2015

Αποφάσισα να εγκαινιάσω την καινούρια στήλη μου στο Mind Τhe Τrap με ένα θέμα φλέγον, καίριο, επίκαιρο και δύσκολο να αντιμετωπιστεί στην πράξη.

Ένα θέμα που απασχολεί όλον τον ενήλικο πληθυσμό που βρίσκεται σε καθεστώς εξαρτημένης, ως επί το πλείστον, εργασίας : το θέμα της ανεργίας. Και επειδή, ό,τι κι αν λέει ο κος Σαμαράς, η ανεργία δε θα μειωθεί, εκτός αν το να δίνεις σε κάποιον δουλειά με αμοιβή χαρτζιλίκι δεκαεφτάχρονου θεωρείται μείωση της ανεργίας, προχωρώ ακάθεκτη στην ανάλυση

Όλοι έχουμε λίγο πολύ βρεθεί μπροστά σε ανακοινώσεις τύπου, «η εταιρεία είναι αναγκασμένη να πάρει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις». Το πρώτο και αναπόφευκτο σοκ, που βιώνει εκείνος που ακούει μια τέτοια απόφαση, είναι εκείνο του φόβου, που προκαλεί η αλλαγή, το άγνωστο, το νέο ξεκίνημα, η αρνητική ψυχολογία και η βαθιά ύφεση που βιώνει η οικονομία μας.

Σε αυτή τη φάση ένα πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας.

Είναι εκείνο, που θα προστατεύσει πρώτα την ψυχή μας και μετά θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε μέρος του εισοδήματός μας. Η κατάθλιψη καραδοκεί σε κάθε μας βήμα, όμως, κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια να πέσει στο κρεβάτι και στα ψυχοφάρμακα.

Καταρχάς, είναι αναγκαίο να απενοχοποιηθούμε, όσον αφορά καθαυτό το θέμα της απόλυσης και της ανεργίας. Δεν πρόκειται για δικό μας λάθος ή παράλειψη αλλά για μια παθογένεια του οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε.

Οι ικανότητές μας και η αυτοεκτίμησή μας δεν προσδιορίζονται από αυτήν. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί, γιατί αυτό είναι, που θα κάνει τη διαφορά.

Στις μέρες μας ακόμη και το γεγονός, ότι έχουμε πολλά προσόντα και η γνωση, ότι άπειρα τέτοια πλούσια βιογραφικά βρίσκονται στα γραφεία εύρεσης εργασίας για ανειδίκευτο προσωπικό, μπορεί να απειλήσει την, με νύχια και δόντια διατηρούμενη σε υψηλά επίπεδα, αυτοεκτίμησή μας.

Εδώ είναι το σημείο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εποχή των τυπικών προσόντων, για την οποία με τόση επιμονή μας προετοίμαζαν οι γονείς μας στα εφηβικά μας χρόνια, τελείωσε.

Τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη να ανακαλύψουμε τις δεξιότητές μας, τις γνώσεις μας, τον πολυμήχανο Οδυσσέα μέσα μας.

Η εποχή της ασφάλειας του δημοσίου πέρασε, ας υποδεχτούμε την εποχή του ρίσκου. Η εξαρτημένη εργασία έχει πεθάνει και όσοι θαφτούν μαζί της, θα συνυπογράψουν τις συνθήκες υποδούλωσης και σκλαβιάς τους. Ας μην αναλωνόμαστε άλλο έξω από γραφεία πολιτικών και συνδικα-λησταράδων για δίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, που το μόνο που κάνουν, είναι να παρατείνουν την αγωνία μας.

Είναι η εποχή που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υποκαταστήσουμε το κράτος, που υποχωρεί συνεχώς.

Η συμμετοχή μας σε ομάδες, με κοινωνική δράση και αλληλεγγύη, θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό μας και θα μας φέρουν σε επαφή με ανθρώπους κλειδιά, οι οποίοι θα αναγνωρίσουν τις ικανότητές μας. 

Μα το πιο σημαντικό είναι, ότι μέσα από αυτήν την διαδρομή, παραμένουμε ενεργοί και νιώθουμε χρήσιμοι.

Οσο διαρκεί η φάση της ανεργίας, το μυστικό είναι να μην μένουμε σπίτι βλέποντας Αυτιά και Μενεγάκη. Διατηρήστε το πρόγραμμά, σας σαν να δουλεύατε κανονικά. Σηκωθείτε πρωί, ντυθείτε, πηγαίνετε τα παιδιά σας σχολείο, τρέξτε δυο τετράγωνα για να γυμναστείτε, και επιστρέφοντας σπίτι βάλτε ραδιόφωνο και όχι τηλεόραση. 

Οι καλοντυμένες και καλοβαμμένες κυρίες της τηλεόρασης θα βαθύνουν την απογοήτευσή σας και την αίσθηση της αδικίας. Οι κατ’ευφημισμό δημοσιογράφοι τύπου Αυτιά απλά θα καταρρακώσουν την ήδη πληγωμένη ψυχολογία σας. Προσωπικά, δε βρίσκω κανέναν λόγο, γιατί να προκαλέσω αυτά τα συναισθήματα στον εαυτό μου.

Ταυτόχρονα, το βιογραφικό μας πρέπει να κινείται συνεχώς. Φτιάξτε μια λίστα με ιστότοπους εύρεσης εργασίας και προσπαθήστε να το στέλνετε τακτικά με την απαραίτητη συνοδευτική επιστολή, η οποία θα το διαφοροποιεί από ένα απλό βιογραφικό.

Επίσης, πείτε σε όλους, ότι είστε διαθέσιμοι για εργασία. Καμία γνωριμία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Μειώστε τα έξοδά σας αλλά όχι εις βάρος της υγείας σας, η οποία δεν ανταγωνίζεται τα υλικά αγαθά.

Ας μη γκρινιάζουμε για την κοινωνικοοικονομική αδικία που βιώνουμε, αλλά να εναντιωθούμε σε αυτήν με όποιον τρόπο μπορούμε. Στηρίξτε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πολύ περισσότερο αν ανήκετε, ήδη, σε αυτές.

Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε, για να βελτιώσετε τα ελληνικά σας, το επίπεδο των ξένων γλωσσών, την ταχύτητα που δακτυλογραφείτε, τις γνώσεις σας στο excel, το powerpoint, την access.  

Το διαδίκτυο προσφέρει άπειρες δυνατότητες με ελάχιστο κόστος ή ακόμη και δωρεάν κι εσείς διαθέτετε άφθονο χρόνο. Γεμίστε τον με κάτι άλλο εκτός από μαύρες σκέψεις.

Κάθε εργοδότης θα προτιμήσει συνεργάτες ορθογράφους, με καλή γνώση ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Ανακαλύψτε τα όρια σας κάνοντας εργασίες, που μπορεί να μην είναι αυτό που σας ταιριάζει απόλυτα, αλλά αναπτύσσει δεξιότητες και εμπλουτίζει σε γνώσεις και εμπειρία.

Πρόσφατα μια εξαιρετικής ποιότητας φίλη μου, μακροχρόνια άνεργη, μου έλεγε ότι πήγε στα γραφεία της Σχεδίας, του νέου περιοδικού δρόμου που τα πουλάνε οι άνεργοι και άστεγοι και βοήθησε στο τηλεφωνικό κέντρο, ενώ υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους, που θα στηρίξουν το εγχείρημα, ενισχύοντας τον άστεγο στα πρώτα βήματα κοινωνικής επανένταξης.

Οι ευκαιρίες είναι δίπλα μας, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε.

Η εποχή που διανύουμε, είναι κυρίως εποχή τεράστιων αλλαγών. Πρέπει, κυρίως, να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Να μπορούμε να ελισσόμαστε και να είμαστε έτοιμοι για επαγγελματική και γεωγραφική μετακίνηση, αν κρίνεται απαραίτητο.

Η σκληρή αλήθεια είνα,ι ότι δεν θα επιβιώσει ο πιο έξυπνος, αλλά ο πιο προσαρμοστικός. Ας εξασκηθούμε στην κοινωνικότητα, τον αυτοσεβασμό, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, την άρνηση να σκύβουμε το κεφάλι λέγοντας «Yes Sir».

Δύσκολα ένας εργοδότης μπορεί να εναντιωθεί στο πάθος μας για ζωή,για προσφορά, για εργασία. Δύσκολα ένας εργοδότης μπορεί να αντισταθεί στην ποιότητα, το ήθος, τις αξίες.

Και το πιο σημαντικό : η αξία μας δεν εξαρτάται από την ύπαρξη εργασίας. Αυτό που μετράει σε αυτή την ζωή είναι να είμαστε άνθρωποι πάνω απ’όλα.

σχόλια
It's a trap!
Τι φοράω στο ρεβεγιόν;

Πάω σαν λατέρνα
35%
Όπως κάθε μέρα
25%
Μόνο κόκκινο βρακί!
27%
Πιτζάμες και παντόφλες
12%


Το poll θα κλείσει στις: 26/12/2015 19:52
Like us

banners

Copyright © 2014-2015