Ο Ρόμπερτ Έτινγκερ γεννήθηκε το 1919. Το 1976 ίδρυσε το Ινστιτούτο Κρυονικής (Cryonics Ιnstitute) . Βασική φιλοσοφία και λόγος δημιουργίας του εν λόγω Ινστιτούτου είναι η άποψη ότι οι νεκροί πρέπει να καταψύχονται έτσι ώστε, μελλοντικά, η εξέλιξη της ιατρικής να μπορέσει να τους θεαπεύσει κι επομένως να τους «αναστήσει». Η προσδοκία ανακάλυψης φαρμάκων που θα στρέφονταν κατά του γήρατος ή που θα θεράπευαν τις θανατηφόρες ασθένειες στάθηκε ως λόγος ικανός ώστε να στηριχθεί το εγχείρημα αυτό. Τις απόψεις του αυτές ο Έτινγκερ τις είχε μάλιστα συγκεντρώσει, πολλά χρόνια πριν την ιδρυση του Ινστιτούτου,στο βιβλίο του «Η προοπτική της Αθανασίας», που εκδόθηκε το 1964.

Ο Έτινγκερ πέθανε σε ηλικία 92 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε ήδη διαλέξει το φέρετρό του και είχε αφήσει εντολή όταν ερχόταν η ώρα, να στραγγίξουν το αίμα από το σώμα του και να τον καταψύξουν βυθίζοντας τον σε υγρό άζωτο μέχρι τη στιγμή που η ιατρική θα επέτρεπε να «αναστηθεί».  Την τακτική αυτή είχε ακολουθήσει για τη μητέρα του αλλά και για τις δύο πρώην συζύγους του.

Ο Έτινγκερ ήταν ο 107ος άνθρωπος που καταψύχτηκε το 2011 στην Αμερική. Υπολογίζεται ότι 800 ακόμη άτομα βρίσκονται σήμερα εν αναμονή για μία θέση μετά θάνατον στο υγρό άζωτο . Φανταστείτε το σαν εικόνα. Άψυχα κορμά καταψύχονται μεσα σε ειδικούς θαλάμους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία της αποσύνθεσης. «Κυνηγοί της αθανασίας» αναφέρονται από ορισμένους. Μερικοί εξ αυτών απελπισμένοι άνθρωποι των οποίων η πνευματική ή ψυχική ασθένεια δεν επέτρεψε ώστε να αναγνωρίσουν ορισμένα ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα όπως τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι υπόλοιποι όμως, εξίσου για λύπηση, διαφήμισαν μέσω αυτού του συμβάντος το γεγονός ότι η ανθρώπινη αλαζονεία, μα και ματαιοδοξία δεν έχει όρια.

Σήμερα υπάρχουν τέσσερα κέντρα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, τα οποία αναλαμβάνουν την κρυοδιατήρηση ανθρώπινων σωμάτων ή μεμονωμένα του εγκέφαλου και τα ποσά που ακούγονται κυμαίνονται στα 220.000 δολάρια όταν θα καταψυχθεί ατόφιο το σώμα ή 80.000 δολάρια όταν το καταψυχθέν προϊόν είναι μόνο ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το κακό που άρχισε/έκανε ο Έτινγκερ στην ανθρωπότητα με την «εφεύρεση» της κρυογονικής (ή κρυονικής) ήταν πολλαπλό.

Καταρχάς, δημιούργησε μια κερδοφόρα επιχείρηση πώλησης ελπίδας, αφήνοντας πολλούς απελπισμένους συγγενείς νεκρών π.χ. γονείς να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην ταφή και στην κρυογονική με την ελπίδα επιστροφής των πολυαγαπημένων θανόντων τους. Εκτόξευσε στα ύψη το μικρόβιο της υπέρμετρης αλαζονείας ορισμένων διαταραγμένων ανθρώπων που έκτοτε αποφάσισαν ότι θέλουν να ζουν για πάντα και η κρυογονική είναι ο τρόπος. Βεβήλωσε δεκάδες σώματα νεκρών, τη στιγμή που πολλές από τις επικρατούσες θρησκείες υποστηρίζουν ότι μπορεί η ψυχή να είναι αθάνατη, όταν φεύγει από το σώμα, το σώμα, όμως, που μέχρι τότε ήταν ο οίκος της ψυχής, λαμβάνει κάποια τιμή κατά την εξόδιο ακολουθία. Τουλάχιστον δεν βεβηλώνεται σαν κατεψυγμένο λαχανικό.

Το μεγαλύτερο, όμως, από τα κακά που διέπραξε ο Έτινγκερ ήταν το γεγονός ότι υπήρξε πρωτεργάτης όσον αφορά την ιδέα ενός τέτοιου επιχειρηματικού πλάνου. Σήμερα τέσσερα τέτοια κέντρα/μονάδες κρυογονικής λειτουργούν σε ΗΠΑ και Ρωσία, πουλώντας ελπίδα και παράνοια σε ταλαίπωρες ψυχές που ονειρεύονται αθανασία ή απλά την επιστροφή από τον άλλο κόσμο αγαπημένων τους προσώπων. Κι όπως κάθε νέα επιχείρηση με το πέρας του χρόνου, έτσι κι αυτές επεκτάθηκαν ως project, εισάγοντας στα «προϊόντα» τους και την κατάψυξη κατοικιδίων!

Εκατοντάδες μέλη πληρώνουν ετήσια εισφορά με την προσδοκία/απαίτηση να βρεθούν στις δεξαμενές του κέντρου. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να λείπουμε κι εμείς από ένα τέτοιο «ευφυές» πρόγραμμα! Το 2011 στις λίστες μελών που κατέβαλαν εισφορά για μια θέση στην κατάψυξη βρίσκονταν τουλάχιστον δώδεκα Έλληνες 30-40 ετών. Ο αριθμός φυσικά και θα έχει αυξηθεί από τότε. Μόνο εάν το σκεφτούμε χιουμοριστικά θα μπορέσουμε να το αντιληφθούμε. Δώδεκα επίδοξοι  Μπαρμπα-Στάθηδες κυκλοφορούν ανάμεσά μας με δικαίωμα ψήφου!

Τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν είναι αμέτρητα. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ιατρική; Έχει όρια η εμπορευματοποίηση; Πού σταματά η έρευνα στην ιατρική και πού αρχίζει ο τσαρλατανισμός; Πόση βεβήλωση μπορεί να υποστεί ένα άψυχο κορμί; Τί θα συμβεί εάν κάποιος από τους πελάτες-μέλη των κέντρων αυτών σταματήσει για τον όποιο λόγο (π.χ. μια οικονομική καταστροφή) να καταβάλει την ετήσια εισφορά του; Πού θα βρεθούν όλα τα πτώματα εάν αποδειχθεί η απάτη των εν λόγω επιχειρηματιών; Πολλά άλλα ακόμη με αποκορύφωση το εξής.

Υπάρχει όριο στην ανθρώπινη βλακεία;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.