Δεν ξέρω για εσάς, αλλά δεν περνά μέρα που να διαβάσω ή να δω ειδήσεις και να μην εκνευριστώ. Κάθε φορά το ίδιο συναίσθημα. ένας κόμπος στο λαιμό, ένα σφίξιμο στο στομάχι. Μα είναι δυνατόν ρε γαμώτο, εφτά μπάτσοι να προσπαθούν να συλλάβουν ένα φτωχό καστανά γιατί δεν είχε τις απαραίτητες άδειες; Μιλώ για μπάτσους και όχι αστυνομικούς, γιατί μόνο ένας μπάτσος θα έκανε αυτό το πράγμα και ο μπάτσος από τον αστυνομικό έχουν τεράστια διαφορά. Τη στιγμή που τα διάφορα λαμόγια που έχουν φάει ένα σκασμό λεφτά από μίζες και λοιπές παρανομίες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο Κουφοντίνας ήταν ο άνθρωπος ή πράκτορας των τζιχαντιστών και στήθηκε όλο αυτό το ντροπιαστικό σκηνικό;

Προς Θεού δεν ευνοώ την παρανομία, ούτε είμαι υπέρ του να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Οι νόμοι είναι εκεί για να εφαρμόζονται από όλους. Ούτε δέχομαι σαν δικαιολογία το κλασικό «επειδή το κάνει αυτός και δεν τιμωρείται, δικαιούμαι να το κάνω κι εγώ.» Αλλού είναι το πρόβλημα. Η επιλεκτική εφαρμογή της δικαιοσύνης. Τα περί της δικαιοσύνης που είναι τυφλή τα ακούω βερεσέ. Η δικαιοσύνη στραβώνεται ανάλογα με την περίπτωση. Άλλη αντιμετώπιση έχει ο φτωχός καστανάς και άλλη ένας που διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και διασυνδέσεις. Από πού και ως πού να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγόριας; Είναι λες και άλλοι νόμοι ισχύουν για τις λεγόμενες ελίτ και άλλοι για εμάς τους υπόλοιπους.

Μα γι’ αυτό έχουν αποθρασυνθεί όλοι αυτοί και έτρωγαν με τις κουτάλες. Η ατιμωρησία είναι διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής αλλά και της κυπριακής κοινωνίας. Φάγανε, φάγανε ώσπου στο τέλος δεν έμεινε τίποτα. Οι περισσότεροι συνεχίζουν αμέριμνοι να ζουν τις ζωάρες τους και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Άσε που το θεωρούν και δικαίωμά τους τις περισσότερες φορές.

Αυτή η αλαζονεία τους δεν πηγάζει μόνο από την ατιμωρησία είναι και η ηθική υποστήριξη που τους παρέχουν ορισμένοι. Γίδια δε θα τους πω γιατί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Μπορώ να ξεχάσω τις «αυθόρμητες» διαδηλώσεις για τον Ευφραίμ, για να πω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Δεν έχω δει όμως κανένα από αυτούς  να διαδηλώνει για το φτωχό καστανά.   

Αλλά ποιος θα τους δικάσει; Αφού αυτοί που εφαρμόζουν τη δικαιοσύνη είναι μέρος του προβλήματος. Μην ακούω βλακείες περί δίκαιης απονομής δικαιοσύνης και τρελαθώ. Αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Το τι σκάνδαλα έχουν ξεχαστεί και παραγραφεί νόμιμα παρακαλώ, δεν περιγράφεται. Αν βρεθεί και κανένας χριστιανός να θέλει να κάνει σωστά την δουλειά του, τις περισσότερες φορές τον κλαίνε οι ρέγγες.     

Εάν κατάλαθος οδηγηθεί και κανένας στα δικαστήρια, πάντα θα δηλώσει αθώος και θύμα σκοτεινών δυνάμεων που δρουν εναντίον του. Τις περισσότερες φορές μας παίζουν και τους επαναστάτες που να τους πάρει και να τους σηκώσει. Καλά εντάξει, υπάρχουν φορές που βγαίνουν σκάνδαλα στη φόρα για να πλήξουν συγκεκριμένους ανθρώπους. Οι οποίοι καταλήγουν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος και το ίδιο το σύστημα που τους δημιούργησε τους αφήνει στο έλεος του θεού. Όχι φυσικά πως είναι και Άγιοι για να εξηγούμαστε.

Μιλάω τόση ώρα για νόμους, δικαιοσύνη, δικαστικό σύστημα και κουραφέξαλα. Νόμοι που ψηφίζονται από τους ίδιους όπως θέλουν και όπως τους βολεύει. Νομοθεσίες που συντάσσονται με τέτοιο τρόπο για να ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Εξαρτάται ποιον εξυπηρετεί το κάθε κόμμα και ποιες διασυνδέσεις έχει ο κάθε ο πολιτικός. Όλοι με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν. Αν κάτι δεν τους αρέσει, είναι ικανοί να επικαλεστούν και την τελευταία τελεία στην τάδε παράγραφο του τάδε άρθρου του συντάγματος, για να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητα της νομοθεσίας. Η οποία παρεμπιπτόντως πάει περίπατο όταν ψηφίζονται, λέω εγώ τώρα μνημονιακά νομοσχέδια.

Έχουν και τη βουλευτική ασυλία τους, πανάθεμά τους. Ακόμα ένα τεράστιο ζήτημα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Θα ήθελα να δω τι θα ψηφίζανε αν ξέρανε πως δεν τους καλύπτει καμιά ασυλία. Αλλά αυτά συμβαίνουν μόνο σε μια ουτοπική κοινωνία, και η δική μας μόνο τέτοια δεν είναι.

Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, το αίσθημα της αδικίας δε νομίζω να το αισθάνομαι μόνο εγώ, δεν είμαι δα και τόσο παράλογος. Τώρα είναι που τη χρειαζόμαστε την δικαιοσύνη.  Ένας Άκης πήγε στην φυλακή και αυτός στα VIP. Ως και εδώ έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Στην Κύπρο φυλακίζονται φτωχοί άνθρωποι για μικρές οφειλές προς το κράτος. Ας τολμήσω εγώ να μην πληρώσω φόρους και θα κάνω παρέα στον Καπετανάκη. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες στην Κύπρο που δεν έδωσαν ούτε και σεντ στο φόρο ακίνητης περιουσίας, κυκλοφορούν αμέριμνοι και δεν τους ακουμπά κανένας.  Αν αυτή είναι η δικαιοσύνη σας, να την βράσω. 

Πηγή Φωτογραφίας: http://img11.deviantart.net/792b/i/2014/031/4/d/justice_is_blind_by_pendaly-d74jtdi.jpg

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.