Πραγματικά αν νομίζετε πως η βία στα γήπεδα είναι σημερινό φαινόμενο, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Πάντα υπήρχαν χούλιγκαν. δεν εμφανίστηκαν έτσι μια μέρα από το πουθενά.  Κανείς δεν έκανε ποτέ κάτι για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την κατάσταση.  Φωνάζει ο Κοντόνης και ο Ιωνάς εδώ στην Κύπρο πως επιβάλλεται να γίνει η κάρτα φιλάθλου. Μετά τι; Θα σταματήσουν οι κάφροι να πλακώνονται μέσα και έξω από τα γήπεδα; 

Το θέμα είναι άλλου και είναι θέμα παιδείας και από παιδεία σκίζουμε. Εκεί πρέπει να εστιάσουν όλοι, να μαθαίνουμε από μικροί τι σημαίνει πραγματικά το «ευ αγωνίζεσθαι». Η βία υπάρχει παντού, από τον επαγγελματικό αθλητισμό μέχρι τα τοπικά πρωταθλήματα. Δεν έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε την ήττα, πάντα βρίσκουμε χίλιες δυο δικαιολογίες όταν χάνει η ομαδάρα μας. Ο αθλητισμός από γιορτή κατάντησε πεδίο ανταγωνισμού γεμάτο λαμόγια, και κερδοσκόπους. Βλέπεις μικρά παιδάκια που αντί να χαίρονται το παιχνίδι είτε αυτό ονομάζεται ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ να σκοτώνονται στην κυριολεξία για να κερδίσουν. Μόνο που το σκέφτομαι μου έρχεται να ξεράσω.

Εφαρμόσατε νεκρές ζώνες, απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Ούτε και με την κάρτα φιλάθλου θα αλλάξει κάτι.  Τους ξέρετε ποιοι είναι και σίγουρα είναι γνωστοί-άγνωστοι. Δεν έχετε όμως τα κότσια να τα βάλετε μαζί τους. Αν μαζεύατε μερικούς από αυτούς και τους στέλνατε στη φυλακή ή τους απαγορεύατε να βλέπουν την ομάδα τους να δείτε πως θα συνετιζόταν και οι υπόλοιποι. Άμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε οι αθλητικοί παράγοντες. Αν ήθελαν μέσα σε μια νύχτα μπορούσαν να καθαρίσουν τις ομάδες τους από όλα αυτά τα καλόπαιδα. Όχι να μου λένε για τον υπέροχο κόσμο της ομάδας και αλλά κουραφέξαλα. 

Ούτε το να μετατρέψεις τα γήπεδα εκκλησία ή αστυνομοκρατούμενο χώρο βοηθά σε κάτι. Όταν πας να δεις την ομάδα σου και θα βρίσεις και θα φωνάξεις γενικά ρε παιδί μου εκτονώνεσαι σε κόσμια πλαίσια. Όσοι εξακολουθούν να πηγαίνουν γήπεδο θα καταλάβουν τι εννοώ. Με καμιά δύναμη όμως δεν πρέπει να ανοίξεις το κεφάλι του απέναντι γιατί κρατά διαφορετικό κασκόλ από σένα.

Άσε δε που βάζουν πάντα σαν πρότυπο τη Θάτσερ. Αλήθεια τώρα, τη Θάτσερ; Πιπιλάνε την ίδια κουβέντα εδώ και χρόνια λες και η συγκεκριμένη κυρία έχει κάνει και κάτι το ιδιαίτερο. Όλα είναι ένας μύθος που ανακυκλώνεται. Απλά να σκεφτεί κανείς πως η τραγωδία του Χέiζελ έγινε το 1985 και του Χιλσμπόρο το 198,9 τέσσερα χρόνια δηλαδή μετά. Ειδικά στο Χιλσμπόρο όπως αποδείχτηκε σχεδόν είκοσι χρόνια μετά η αιτία δεν ήταν οι μεθυσμένοι χούλιγκαν αλλά την ευθύνη είχε η αστυνομία. Η αλήθεια είναι πως οι Άγγλοι καταπολέμησαν το Χουλιγκανισμό εντός των αγωνιστικών χώρων κατά την δεκαετία του ‘90, μετά τη Θάτσερ. Αν και στην ουσία η βία μεταφέρθηκε εκτός αυτών, γιατί μη νομίζετε, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα σφάζονται. Επίσης εγώ θυμάμαι τους Άγγλους να είναι αρνάκια στην Αγγλία και φόβος και τρόμος όταν πήγαιναν στο εξωτερικό, τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του 2000.

Σίγουρα δε μιλάμε για ανεγκέφαλους, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Όταν σηκώνεται ο άλλος να πάει στο ματς και είναι οπλισμένος λες και πάει στο πόλεμο ξέρει ακριβώς τι πάει να κάνει. Το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι να δει το οποιοδήποτε παιχνίδι. Είναι πάντα προετοιμασμένοι και έτοιμοι για καυγά, δε χρειάζονται καμιά απολύτως πρόκληση από κανένα. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ και δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία.

Έχουμε ξεχάσει πραγματικά πως είναι να απολαμβάνεις ένα αγώνα. Να κάθεσαι την επομένη του ματς  να πίνεις μπίρες και να κάνεις χαβαλέ με τους φίλους σου. Αυτά είναι τα ωραία και όχι τα ραντεβού θανάτου και όλες αυτές οι αηδίες. Ο αγνός φίλαθλος έχει εγκαταλείψει το γήπεδο, οι οικογένειες το ίδιο. Κανείς μυαλωμένος δε ρισκάρει να κινδυνεύει η ζωή του από μερικές εκατοντάδες ηλίθιους. Ήδη η εικόνα με τα άδεια γήπεδα είναι καταθλιπτική. Στο τέλος, να με θυμηθείτε, μόνο όλοι αυτοί οι ουγκάνοι θα πηγαίνουν στα γήπεδα όλοι οι υπόλοιποι θα προτιμούμε την ασφάλεια του καναπέ μας.

Πηγές:

  1. Θέμης Καίσαρης : Το αιώνιο παραμύθι της Θάτσερ και τα αστεία μέτρα, (http://www.contra.gr/Columns/Comment/themis-kaisaris/via/to-aiwnio-paramuthi-ths-thatser-ta-asteia-metra-kai-h-via-poy-egine-kypriako.3869983.html)
  2. Θέμης Καίσαρης : Θάτσερ και ποδόσφαιρο: Παραμύθι χωρίς Δράκο, (http://www.contra.gr/Columns/CaesarSalad/thatser-kai-podosfairo-paramuthi-xwris-drako.2204373.html)
  3. Θέμης Καίσαρης: Χιλσμπορό 23 Χρόνια μετά: Η αλήθεια, (http://www.contra.gr/Soccer/England/xilsmporo-23-xronia-meta-h-alhtheia.1926343.html

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.