Οι Έλληνες είναι ένας λαός ο οποίος δε χάνει την ευκαιρία για διασκέδαση. Παρά την οικονομική κρίση και την κατρακύλα των μισθών τα κέντρα διασκέδασης, οι ταβέρνες και οι καφετέριες σφύζουν από ζωή. Γι’ αυτό μας ζηλεύουν φυσικά και οι κρυόκωλοι Ευρωπαίοι επειδή δεν μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο ζωής μας.

Γι’ αυτό το λόγο μας χαρακτήριζαν τεμπέληδες και χαραμοφάηδες που ξόδευαν τα λεφτά τους στα μπουζούκια και στους καφέδες. Αν και όλα αυτά αποδείχθηκαν κακοήθειες ορισμένων κύκλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αλήθεια είναι πως άλλοι είναι λόγοι που μας οδήγησαν στην πτώχευση και όχι το πόσα ξοδεύαμε για να περνάμε καλά.  Εντούτοις, η αλήθεια είναι πως ο Έλληνας αποζητά τη διασκέδασή του.

Έχετε ακούσει ποτέ για αγγλική ή γερμανική κουζίνα; Που να ακούσετε αφού αυτοί δεν ξέρουν να μαγειρεύουν σε αντίθεση με τους μεσογειακούς λαούς που είναι ονομαστοί για την κουζίνας τους από τους Λιβανέζους και τους Έλληνες μέχρι τους Ισπανούς.  Σαν μεσογειακός λαός που είμαστε μας αρέσουν τα γλέντια, τα ξενύχτια, η χαλάρωση και το καλό φαγητό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν, φτάνει να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Οι κακεντρέχειες του τύπου «Ποια κρίση ρε μεγάλε, οι καφετέριες είναι πάντα γεμάτες» είναι ανάξιες σχολιασμού. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε να μένουμε στο σπίτι να κλαίμε την μοίρα μας.  Αυτού του τύπου η άποψη είναι ρηχή και στερείται σοβαρότητας.

Μετά από πέντε μέρες δουλειάς, άγχους και ρουτίνας την ψάχνεις την χαλάρωση που μπορεί να σου προσφέρει ένα καφεδάκι με τους φίλους σου.  Μια νυχτερινή έξοδος το Σαββατόβραδο και λίγο αλκοόλ μπορεί να σε αποσυμφορήσει από την πίεση που νιώθεις κατά τις εργάσιμες μέρες.

Η ψυχαγωγία ανήκει σε μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μέσα σε αυτό το χάος που ονομάζεται σύγχρονος τρόπος ζωής την χρειάζεται την ψυχαγωγία του. Χωρίς αυτή πέφτει σε μαρασμό και κατάθλιψη. Αυτό συνεπάγεται πάντα εάν έχει καλύψει την μεγαλύτερη βασική του ανάγκη για να επιβιώσει που είναι το φαγητό και  η στέγη. Γιατί δυστυχώς εν έτη 2015 στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε αρά η ψυχαγωγία δεν αποτελεί την προτεραιότητα τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά όμως και στον τρόπο που διασκεδάζουμε. Παλαιότερα την εποχή των παχιών αγελάδων βγαίναμε έξω και δεν βλέπαμε ούτε τιμές ούτε μας ένοιαζε πόσα ξοδεύαμε. Οι τιμές που υπήρχαν στα κέντρα διασκεδάσεως ήταν εξωφρενικές αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί σχεδόν όλοι είχαν σταθερή δουλειά και σχετικά ικανοποιητικούς μισθούς.

 Η εκμετάλλευση που τυγχάναμε  όλοι ήταν απίστευτη χωρίς κανείς φυσικά να δίνει σημασία. Δεν έλειπαν και οι υπερβολές που όλοι κάναμε, πόσοι από εμάς ξοδέψαμε μέσα σε μια νύχτα μια μικρή περιουσία; Που πηγαίναμε για το πρώτο ραντεβού στο πιο ακριβό εστιατόριο για να κάνουμε καλή εντύπωση.  

Τώρα όμως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που και το κάθε ευρώ μετρά έχουμε γίνει όλοι πιο προσεχτικοί. Αναγκαστικά και οι όσοι ασχολούνται με την ψυχαγωγία έχουν ρίξει τις τιμές τους. Δεν μπορείς πλέον να ξοδεύεις για ένα μπουκάλι ουίσκι 250 ευρώ, ούτε 5 ευρώ για ένα ποτήρι καφέ. Οι τιμές πρέπει να συμβαδίζουν και με την πραγματική οικονομία γιατί αν παρέμεναν στα ίδια επίπεδα δεν θα πατούσε ψυχή στα μαγαζιά τους.

Είμαι της άποψης πως από την στιγμή που έχεις σταθερή δουλειά μπορείς να χαλάσεις και λίγα λεφτά για την πάρτη σου. Γιατί απλά δεν δουλεύεις μόνο για να μαζεύεις λεφτά και να τα βάζεις στην τράπεζα. Η ρουτίνα της καθημερινότητας  πρέπει που και που να σπάζει.

Αυτό είναι κάτι που υπάρχει στην ιδιοσυγκρασία μας σαν Έλληνες και μεσογειακοί τύποι. Φυσικά ο καθένας από εμάς ψυχαγωγείται διαφορετικά, όμως όλοι ψάχνουμε αυτές τις στιγμές χαλάρωσης. Ο Έλληνας όταν μπορεί πάντα  θα ξοδεύει όταν μπορεί για την διασκέδαση του.

Η ζωή θέλει καλοπέραση και όσο τα καταφέρνουμε και μας αφήνουνε εμείς οι Έλληνες θα τη ζούμε και ας αφήσουμε τους άλλους να μένουν καλουπωμένοι στα κοστουμάκια τους και την άνοιά τους. Η ζωή είναι μικρή για να την περάσουμε μπροστά από ένα γραφείο, έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση. 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.