Η βιομηχανία της ομορφιάς στηρίζεται στη γυναίκα και μόνο, είναι κοινό μυστικό. Βρες κάτι καινοτόμο, πρωτοποριακό, σαγηνευτικό, που να αφορά τη γυναίκα και που να μην την εντυπωσιάσει ή να μη θέλει να το δοκιμάσει, κυρίως όταν αφορά την ομορφιά και τη βελτίωση της εξωτερικής της εμφάνισης. Και αυτό, οι επαγγελματίες του είδους το γνωρίζουν άριστα και το εφαρμόζουν άψογα και στην πράξη. Ένδυση, υπόδηση, τσάντες, αξεσουάρ, μαλλιά, καλλυντικά, γυμναστήριο, αισθητικές επεμβάσεις, όλα στο κύριο μέλημα της και φυσικά, της βιομηχανίας του marketing. Γιατί η γυναίκα είναι το ωραίο φύλο, πάντα ήταν και, φυσικά, με το πέρασμα ετών και τη διεκδίκηση της θέσης που της αρμόζει στην κοινωνία, στην εργασία και στο σπίτι, κατέκτησε και αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα στην ομορφιά. Η σύγχρονη γυναίκα πάντα επένδυε ένα σεβαστό και διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στον βωμό της προσωπικής της ομορφιάς και βελτίωσης, μέχρι και την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης όπου και προέβη σε πολλές περικοπές.

Σε περιόδους κρίσης, παραδόξως, οι πωλήσεις του κραγιόν (και όχι μόνο) αυξάνονται. Η στροφή των γυναικών σε προϊόντα ομορφιάς σε περιόδους ύφεσης είναι γνωστή ως «lipstick effect» και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά το μεγάλο κραχ, στις αρχές του 1930. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε στις Η.Π.Α. μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, ενώ πολλά από τα χαρακτηριστικά του εντοπίζονται και στην εποχή της σύγχρονης οικονομικής κρίσης. Ο ορισμός του «lipstick effect» ανάγεται σε μία πρόταση: όσο πιο αβέβαιο είναι το μέλλον μίας οικονομίας, τόσο περισσότερο οι γυναίκες επιδιώκουν να σπαταλούν χρήματα σε προϊόντα που τις κάνουν να νιώθουν όμορφες και περιποιημένες, να νιώσουν καλύτερα.

Ένα κραγιόν είναι ικανό να βελτιώσει την εικόνα μίας γυναίκας, ιδίως όταν ο τραπεζικός της λογαριασμός είναι άδειος. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο η γυναικεία περιποίηση κρίνεται πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά, καθώς θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης. Σε χαλεπούς καιρούς, όπως αυτός που διανύουμε, μία καλή εξωτερική εμφάνιση είναι δυνατόν να εξασφαλίσει μία καλύτερη επαγγελματική θέση. Μία ακόμη διατυπωμένη και, αναπόφευκτα, σεξιστική τοποθέτηση, είναι ότι το γυναικείο φύλο προσπαθεί πάντοτε, κυρίως σε τέτοιες περιόδους κρίσης, όπου μια επαγγελματική θέση απειλείται πιο εύκολα, να ανταγωνίζεται τις θέσεις που καταλαμβάνονται από άνδρες φορώντας περισσότερα καλλυντικά και πιο προσεγμένα ρούχα.

Σαφώς και τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν ή όπως εμείς, ειδυλλιακά, θα θέλαμε να είναι. Την εποχή μετά κρίσης πολλές γυναίκες έχασαν κάθε ενδιαφέρον για καλλωπισμό, όταν προτεραιότητά τους ήταν και είναι η οικονομική ασφάλεια, η εύρεση εργασίας, το μέλλον των παιδιών τους, η στήριξη του συντρόφου τους. Παρ' όλα αυτά, σε μία επισφαλή οικονομία, οι πωλήσεις τέτοιων προϊόντων αυξάνονται καθώς η ανάγκη βελτίωσης της διάθεσης, ακόμη και με φθηνές αγορές, εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Και όταν όλα αλλάξουν προς το καλύτερο, πάλι η ίδια τάση θα μας ακολουθεί. Η αίσθηση εκείνη του να νιώθεις όμορφη, αρεστή, ελεύθερη - γιατί μορφή ελευθερίας είναι να εξακολουθείς να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, να του χαρίζεις μικρές απολαύσεις, έστω και με μικρούς περιορισμούς - πάντα θα υποβόσκει, πάντα θα υπάρχει στον γονιδιακό μας μικρόκοσμο.

Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε και παραμένουμε γυναίκες, γιατί πάντα θα ζητάμε όλα όσα δικαιωματικά και επάξια μας ανήκουν και, αν ακόμη και σε περιόδους άγχους, πίεσης ή ύφεσης, αγοράζουμε εκείνο το κραγιόν, το κάνουμε επειδή θέλουμε να χτίσουμε έξω στην κοινωνία την εικόνα μίας ζωντανής και όχι αποθαρρυμένης γυναίκας.

Ένα παλαιότερο άρθρο των New York Times, γράφει: «Δύσκολοι καιροί, αλλά τα χείλη σου φαίνονται υπέροχα». Δεν έχω παρά να συμφωνήσω.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.