Αν ψάρωσες νομίζοντας ότι βρήκες άρθρο με σεξουαλικές ιδέες  για τη χτυπημένη από βαρεμάρα σχέση σας θα σε στεναχωρήσω. Αυτά αλλού.

Παιχνίδια ρόλων φαντασίας διαβάσατε στον τίτλο.

Μιλάω για τα παιχνίδια εκείνα που δεν απαιτούν μηχανήματα, κονσόλες, υπολογιστές. Το μόνο αναγκαίο για τους παίχτες είναι ένα τραπέζι, καρέκλες, χαρτιά, μολύβια και μερικά πολύεδρα ζάρια. Όλα γίνονται στη φαντασία σου. Μες το μυαλό σου τα απεικονίζεις και εκεί είναι το μυστικό της επιτυχίας τους.

Όλα ξεκίνησαν με τα παιδικά που βλέπαμε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στην τηλεόραση. Εκείνα τα υπέροχα πρωινά που ετοίμαζες δημητριακά και στρωνόσουν μπροστά στο κουτί, όταν ακόμα δεν ήταν τόσο χαζοκούτι.

Ιστορίες ηρώων από άλλες πραγματικότητες με απίστευτες δυνάμεις που προστάτευαν τους αδύναμους και ριψοκινδύνευαν τα πάντα για να σώσουν τους αγαπημένους τους.

Εγκληματίες που ήθελαν να καταστρέψουν ό,τι στέκεται στο πέρασμά τους έπρεπε να βρεθούν αντιμέτωποι με όσους είχαν τη δύναμη και το καθήκον.

Χανόμασταν για ώρες με τις περιπέτειες και γκάφες τους.

Κάποια στιγμή όμως αυτά κόπηκαν και τη θέση τους πήραν μαγειρικές και ταξιδιωτικές εκπομπές. Εμείς αρπάξαμε τα comic και χαζεύαμε στις εικονογραφημένες σελίδες.

Όμως θέλαμε ακόμα εκείνη την αδρεναλίνη που μας στέρησαν και κάπου εκεί, κοντά στα δεκάξι ανακαλύψαμε τα pen and paper παιχνίδια. Η λύτρωση μας κέρασε σπαθιά, μάγους και κάστρα. Έπρεπε να παλέψουμε τους Δράκους και να αρπάξουμε τους θησαυρούς απ’ τα χέρια των goblins.

Μυθικά αντικείμενα περίμεναν σκονισμένα στα διάφορα κελιά των μπουντρουμιών να τα διεκδικήσουμε. Μαγικές δυνάμεις κρυμμένες στα σκοτάδια της ψυχής να ανακαλύψουμε.

Οι επιλογές απεριόριστες. Απ' το να σηκώσεις μια πέτρα και να σπάσεις το τζάμι της ταβέρνας μέχρι να ανέβεις στα παγωμένα Βουνά της Τρέλας.

Και όταν κουραστήκαμε να πετσοκόβουμε τέρατα και θηρία πήγαμε σε πιο σοβαρά και δραματικά σενάρια. Το σκηνικό πολύ κοντά στην πραγματικότητά μας. Η ίδια Γη, η ίδια μίζερη κατάσταση όμως τώρα με όλους τους τρόμους την νύχτας να είναι τόσο αληθινοί όσο και η οθόνη του υπολογιστή που κοιτάς τώρα. Λυκάνθρωποι, βρικόλακες, μάγοι και δαίμονες είναι οι πιο συνηθισμένοι ρόλοι που μπορείς να πάρεις.

Καταστάσεις όμοιες με τις πραγματικές και επιπλέον να δώσεις βαρύτητα στο πως θα παίξεις σωστά το χαρακτήρα σου. Σύμφωνα πάντα με αυτό διάλεξες να υποδυθείς στην αρχή. Και όσο πιο κοντά έπραττες με τον ψυχισμό του ρόλου που δημιούργησες, τόσο πιο γρήγορα γινόσουν δυνατότερος.

Τα rpg έχουν πολλά μαθήματα να δώσουν στη σημερινή κοινωνία.

Όταν μπορείς να επιλέξεις αυτό που θες να είσαι και να γίνεις τότε καταλαβαίνεις πως αυτό δεν θα σου δοθεί έτσι απλά. Μαζί με τα προνόμια θα υπάρχουν και οι ανάλογες απαιτήσεις.

Για αρχή είναι ένα μέσο οπού μπορείς και εκφράζεις τη φαντασία που έκρυβες μέσα σου και να ζήσεις στιγμές ατελείωτης γαματοσύνης.  

Ο φόβος ήταν είναι και θα είναι πάντα στο μυαλό σου. Πουθενά αλλού. Όταν το μόνο που έχεις να χάσεις είναι ένας (φανταστικός) χαρακτήρας, μια δημιουργία του μυαλού σου δεν πολυσκέφτεσαι για να πράξεις το σωστό της περίπτωσης. Έχεις γίνει ο παρατηρητής μέσα στον χαρακτήρα.

Όμως το μεγαλύτερο μάθημα  είναι πως όντως όλα είναι δυνατά.

Θυμάσαι τη φράση των γονιών σου; «Αν θες πραγματικά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα» ; Και μετά τίποτα;

Μας αποκάλυψαν το μυστικό της ζωής όταν δεν είχε καμιά άξια για μας. Όταν δεν ξέραμε τι θέλαμε. Δεν είχαμε ζήσει καταστάσεις για να δούμε τους ήρωες μέσα μας. Τότε που  χρειαζόμασταν παραδείγματα και πρότυπα. Όχι φιλοσοφίες και βαθυστόχαστα ρητά.

Τα παιχνίδια ρόλων σου προσφέρουν ελευθερία να κάνεις το καλό και το κακό. Το ήθος πάντα θα είναι εργαλείο και όπως ένα μαχαίρι μπορεί να βοηθήσει ή και να καταστρέψει.

Αυτή η ελευθερία σου δίνει να καταλάβεις ποια είναι η κλίση σου σαν άνθρωπος. Να στοχεύσεις εκεί για να γίνεις ακόμα καλύτερος και σε όσα αδύναμα έχεις για να γίνεις πιο ολοκληρωμένος.

Θα σου δώσει να καταλάβεις πώς πρέπει να ζεις τη ζωή σου μέσα από τις δικές σου πράξεις που πρέπει να αποσυμβολίσεις μόνος σου. Βάση αυτών που καταλαβαίνεις για σένα (κι αυτό εσύ θα το αποσυμβολίσεις, μη χαίρεσαι)

«Μόνο εσύ μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου. Κανείς άλλος.»

Οι rpgάδες ανήκουν στην κατηγορία των gamers. Όμως είναι στην κορυφή παίρνοντας επάξια τον τίτλο των highly interactive gamers. Που σημαίνει ότι η διαδραστικότητα φτάνει στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο.

Κλασσική ατάκα:

«Κάθεσαι και παίζεις παιχνίδια. Αρνείσαι να ζήσεις τη ζωή σου».

Κλασσική απάντηση με automatic success +25dmg;

«Παίζω παιχνίδια γιατί επιλέγω να ζήσω πολλές».

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.