Τα άσχημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα τα έχουμε κατά καιρούς όλοι αναλύσει. Αν θυμηθούμε όμως την έκφραση των αρχαίων ημών προγόνων «ουδέν κακό αμιγές καλού» θα διαπιστώσουμε ότι μέσα σε όλα αυτά που η κρίση μας έφερε είναι και η αύξηση της δημιουργικότητας. Δεν εννοώ μόνο τους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να καλλιεργήσουν τη γη, ή τους άλλους που παρήγαγαν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και πέτυχαν στον επαγγελματικό τομέα. 

Αναφέρομαι στους υπόλοιπους, οι οποίοι καθώς δεν μπορούσαν πλέον να συντηρήσουν τις αυξημένες καταναλωτικές τους συνήθειες αποφάσισαν να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις που είναι φυσικά πιο οικονομικές – χωρίς να στερούνται ποιότητας και δημιουργικότητας. Τον τελευταίο καιρό συναντάω πολλούς που προτιμούν να μάθουν πώς να κατασκευάσουν κάτι μόνοι τους παρά να το αγοράσουν έτοιμο από κάποιο κατάστημα.

Πρόσφατα στη γειτονιά μου άνοιξε ένα κατάστημα που πουλάει είδη πλεξίματος. Ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα όταν είδα πως τις Δευτέρες και τις Τετάρτες το απόγευμα που είναι κλειστό συγκεντρώνονται εκεί νέες γυναίκες και μαθαίνουν να πλέκουν. Έξω από το σχολείο άκουσα πολλές συζητήσεις από μαμάδες που εφέτος έραψαν μόνες τους τις αποκριάτικες στολές των παιδιών τους.

Κάνοντας απλώς μια αναζήτηση στο internet μπορούμε  να ανακαλύψουμε αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμα βιντεάκια για να κατασκευάσουμε εύκολα και απλά αυτό που έχουμε σκεφτεί. Φυσικά υπάρχουν και αμέτρητα ελληνικά και ξένα sites που ασχολούνται μόνο με αυτό. Στην περίπτωση που θέλει κάποιος να το πάει ακόμα πιο μακριά θα ανακαλύψει και άκρως ενδιαφέροντα σεμινάρια που γίνονται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως: πλέξιμο, ραπτική, κόσμημα, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, διακόσμηση, μπομπονιέρας, και σχεδόν οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί.

Τέλος, έχει γίνει πλέον μόδα η αλλαγή χρήσης παλιών και άχρηστων αντικειμένων. Οι σύγχρονοι οικολόγοι επιδιώκουν να επιδιορθώνουν και να μετατρέπουν τα πράγματά τους. Είναι μια τάση που έχει ενισχυθεί από την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης για τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη μας. Έτσι παντού, μπορούμε να βρούμε τρόπους για να ανακυκλώσουμε υλικά που σε άλλες περιπτώσεις θα κατέληγαν στα σκουπίδια και να τα μεταμορφώσουμε σε χρήσιμα και όμορφα αντικείμενα.

Με τις αναλυτικές οδηγίες που υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να κατασκευάσει: γραφείο, τραπέζι αλλά και ολόκληρο σαλόνι από παλιές παλέτες, βιβλιοθήκες με υλικά μια σκάλα και μερικά ράφια, πίνακα ανακοινώσεων από φελλούς κρασιών και οτιδήποτε ακόμα σκεφτεί... Στα ρούχα και τα αξεσουάρ δε οι επιλογές είναι αμέτρητες: μπλούζες που μετατρέπονται σε φούστες, παλιά τζιν που γίνονται ωραιότατες τσάντες, σκουλαρίκια που γίνονται κοκαλάκια για τα μαλλιά… Οικολογικά, οικονομικά και κυρίως δημιουργικά!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.