«Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος» έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Εννοώντας φυσικά τον πόνο αυτής που θέλει να ομορφύνει και χρησιμοποιεί επώδυνες μεθόδους. Δεν ξέρω αν αναφέρονταν στην αποτρίχωση ή σε κάτι άλλο εξίσου οδυνηρό.  

Στην εποχή μας, η παροιμία αυτή ισχύει και για τον πόνο των άλλων και δη των αθώων ζώων, πάνω στα οποία γίνονται πειράματα δοκιμής καλλυντικών.

Κάθε χρόνο σ’ όλον τον κόσμο βασανίζονται και θανατώνονται εκατομμύρια πειραματόζωα (όπως ποντίκια, κουνέλια, γουρούνια, αλλά και γάτες, σκύλοι και πίθηκοι). Όλα αυτά χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου.

Όμως, δεν είναι λίγα κι αυτά που ταλαιπωρούνται -όχι για να σώσουν ανθρώπινες ζωές- αλλά απλώς για να διασκεδάσουν τη ματαιοδοξία μας, δοκιμάζοντας κρέμες, λοσιόν, μέικ απ και σαμπουάν. Είναι αυτός λόγος για να ταλαιπωρούνται και να θανατώνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια ανυπεράσπιστα ζώα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από μια ακτιβιστική διαμάχη 20 ετών, αποφάσισε τελικά πως είναι πολύ μεγάλη η θυσία. Έτσι, εδώ και δυόμισι χρόνια, από την 11η Μαρτίου 2013 η εισαγωγή και η πώληση καλλυντικών προϊόντων και συστατικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σ’ όλο τον κόσμο, ότι δεν είναι απαραίτητο να θυσιάζονται τα ζώα στο βωμό της ομορφιάς, δίνοντας σήμα και σε χώρες όπως η Κίνα, η Αμερική και η Ιαπωνία που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους, να αλλάξουν τακτική.

Επιπλέον, σημαίνει πως οποιοσδήποτε επιθυμεί να διαθέσει νέα καλλυντικά στην Ε.Ε. θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχουν προηγηθεί πειράματα σε ζώα οπουδήποτε στο κόσμο. Στη χώρα μας  τα πειραματόζωα χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι κυρίως μεταπρατικές. 

Παράλληλα, είναι και σ’ αυτόν τον τομέα σημαντική η δύναμη που έχει ο καταναλωτής. Εάν εμείς οι ίδιοι είμαστε καλά ενημερωμένοι και δεν αγοράζουμε προϊόντα που για την έρευνα και την κατασκευή τους έχουν ταλαιπωρηθεί αθώες ψυχές, οι εταιρείες θα χάσουν κέρδη και θα αναγκαστούν να αλλάξουν τακτική.

Ευτυχώς, πλέον στις μέρες μας είναι στο διαδίκτυο αναρτημένες όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής για να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν πειραματόζωα για να ελέγξουν τα προϊόντα τους έχουν πλέον πιστοποιηθεί και φέρουν στα προϊόντα τους το σήμα με το αυθεντικό λαγουδάκι leaping bunny. Αυτό σημαίνει ότι είναι cruelty-free και ακολουθούν το παγκόσμιο Humane Cosmetics Standard (http://www.gocrueltyfree.org).

Για να το επιβεβαιώσετε, καλό θα είναι να ψάχνετε τις συσκευασίες, να ενημερώνεστε από το site της Peta (http://features.peta.org/cruelty-free-company-search/index.aspx) ή ακόμα και να στείλετε ένα mail προκειμένου να διαπιστώσετε αν η κρέμα που χρησιμοποιείτε είναι κατά βάθος δολοφόνος. Στην περίπτωση που είναι, καλό θα είναι να μην την ξαναγοράσετε γιατί υπάρχουν άλλες που θα σας ομορφαίνουν πιο πολύ, κυρίως εσωτερικά!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.