Ο ορισμός του shopping therapy είμαι σίγουρη πως ανακαλύφθηκε από το γυναικείο φύλο.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από εμάς περπατώντας στους εμπορικούς δρόμους με τα χέρια γεμάτα σακούλες που περιέχουν ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά νιώθουμε πως έχουμε κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε.

Είναι πολύ πιθανόν να καταφεύγουμε σ’ αυτού του είδους τη θεραπεία προκειμένου να καλύψουμε κάποιο κενό μοναξιάς που έχουμε. Όμως, η ευχαρίστηση αυτή αποφέρει μόνο ένα βραχυπρόθεσμο όφελος, όπως καταδεικνύει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Στην πραγματικότητα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, κάνοντας μας να ψωνίζουμε για να καλύψουμε το κενό, το οποίο μεγαλώνει επειδή καταναλώνουμε και πάει λέγοντας. Για να μην αναφέρουμε πως με αυτή τη «θεραπεία» δημιουργείται ακόμα ένα μεγαλύτερο κενό, στην τσέπη μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Consumer Research σε δείγμα 2.500 αντρών και γυναικών ηλικίας άνω των 6 ετών, αναφέρθηκε η αμφίδρομη σχέση που έχουν η μοναξιά με τον υλισμό. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε πως «η σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην απόκτηση και κατοχή υλικών πραγμάτων μπορεί να μειώσει την κοινωνική επαφή, αυξάνοντας έτσι τη μοναξιά, η οποία με τη σειρά της καταφεύγει στον καταναλωτισμό ως στρατηγική αντιμετώπισης».

Ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι διαφημίσεις τηλεμάρκετινγκ παίζουν όλο το βράδυ στην τηλεόραση. Προφανώς απευθύνονται στον κόσμο που έχει προβλήματα και άρα αϋπνίες και τελικά τον πείθουν πως η μόνη λύση για όλα αυτά που τον απασχολούν είναι ένα καινούργιο μηχάνημα για κοιλιακούς.

Αν παρατηρήσεις τα βίντεο που δείχνουν όσους υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα, κατά τη διάρκεια των δεκάλεπτων διαφημίσεων, θα διαπιστώσεις ότι οι ήρωες δεν εμφανίζονται ποτέ μόνοι. Αντιθέτως πάντα βρίσκονται μέσα σε μεγάλες παρέες επίσης όμορφων και καλοζωισμένων ανθρώπων και ένας από τους λόγους που είναι αποδεχτοί στη συντροφιά τους είναι φυσικά οι γυμνασμένοι κοιλιακοί τους.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αποφασίσεις να βρεις θεραπεία με τη μέθοδο της κατανάλωσης, προσπάθησε να βρεις σε ποια κατηγορία υλισμού ανήκεις. Καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν τρεις κατηγορίες κατανάλωσης:

Το shopping ως υποκατάστατο της ευτυχίας. Όπου ο καταναλωτής προσπαθεί να καλύψει το συναισθηματικό του κενό γεμίζοντας σακούλες με ψώνια.

Το shopping ως η επίδειξη της ευτυχίας. Στην περίπτωση αυτή, το καινούργιο αυτοκίνητο δείχνει το πόσο κάποιος είναι ευτυχισμένος σε σύγκριση με τον περίγυρό του.

Το shopping ως παράγων ευτυχίας. Εδώ, κάποιος αγοράζει ακριβά και πολυτελή πράγματα επειδή η κατοχή τους τον κάνει ευτυχισμένο. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που -όπως θα λέγαμε- αξίζει τα λεφτά της, καθώς στην πραγματικότητα πετυχαίνει το σκοπό της μειώνοντας τη μοναξιά!

Εάν η αγορά ένα καινούργιου αντικειμένου σε κάνει ευτυχισμένο, επειδή νιώθεις όμορφα όταν το χρησιμοποιείς, τότε το shopping έχει εκπληρώσει τη θεραπεία του. Αν όμως προσδοκάς από ένα αντικείμενο να σου αλλάξει τη ζωή ή πρόκειται να το αγοράσεις μόνο και μόνο για να κάνεις επίδειξη στους άλλους… καλύτερα να μην το κάνεις.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια σκέψου τον λόγο για τον οποίο θέλεις να το κάνεις και… κατανάλωσε υπεύθυνα!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.