Αν κάνεις μια βόλτα στα μαγαζιά θα καταλάβεις πως πλέον τα ρούχα δε φτιάχνονται για όλα τα μεγέθη. Εδώ και πολύ καιρό τα ρούχα δημιουργούνται για άτομα με βάρος κάτω του φυσιολογικού. Πολύχρωμα παντελονάκια με ταμπελίτσα «skinny» σουλατσάρουν σε όλες τις κρεμάστρες των γνωστών μαγαζιών κάνοντας τις πελάτριες να μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που φάγανε εκείνο το τελευταίο κεκάκι.

Μόδα. Μια από τις χειρότερες –για εμένα– λέξεις. Τι είναι η μόδα; Ιδέες του ενός που υιοθετούν οι υπόλοιποι, χωρίς να είναι απαραίτητα σωστές. Η μόδα λοιπόν πλέον υποστηρίζει πως για να είσαι ωραίος πρέπει να είσαι αδύνατος. Όχι φυσιολογικός, αδύνατος.

Δεν είναι λίγες οι κοπέλες που προσπάθησαν να μοιάσουν. Η ανάγκη να ταιριάξεις και ίσως να ξεχωρίσεις, πάντα με θετικό τρόπο, οδηγεί το ανθρώπινο μυαλό σε ακραίες πράξεις.

Κάπως έτσι ποτίζουν δηλητήριο την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων, κάπως έτσι γεμίζει η χώρα με άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Ακούγοντας τη φράση «διατροφικές διαταραχές» το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι η ανορεξία, όμως το κακό δεν περιορίζεται εκεί.

Αρχικά έχουμε τη βουλιμία:

Υπάρχουν δύο τύποι βουλιμίας, ο εκκαθαριστικός (περιοριστικός) και ο μη-περιοριστικός.  Ο πρώτος χαρακτηρίζεται από υπερφαγία την οποία ακολουθεί προσπάθεια πρόκλησης εμετού ή λήψη καθαρτικών ακι διουρητικών φαρμάκων. Τα άτομα δηλαδή τρώνε ασταμάτητα, χωρίς να νιώθουν αίσθημα κορεσμού ενώ μετά έχουν τύψεις για αυτά που καταλανώσανε, γεγονός που τους κάνει να θέλουν επανορθώσουν. Στο δεύτερο τύπο το άτομο χρησιμοποιεί  άλλες ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η αποχή από το φαγητό, ή η υπερβολική άσκηση, χωρίς να παρατηρείται  η επιστράτευση συμπεριφορών όπως ο αυτοπροκαλούμενος εμετός ή κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών ή εμετικών.

Η ανορεξία: Τα άτομα τα οποία πάσχουν συνηθίζουν να περιορίζουν την τροφή τους προσλαμβάνοντας ελάχιστες θερμίδες ανα ημέρα. Πολλές φορές μάλιστα, όπως και στη βουλιμία, οι ασθενείς χρησιμοποιούν μεθόδους εκκαθάρισης.

Το νυχτερινό σύνδρομο: το νυχτερινό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από πρωινή ανορεξία και νυχτερινή υπερφαγία, θα μπορούσε να σημειωθεί ως παρακλάδι της βουλιμίας.

Η ορθορεξία: θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει και εμμονή με την υγιεινή διατροφή αφού σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται μεγάλη ενασχόληση με το είδος του φαγητού που καταναλώνει το άτομο. Μετράει θερμίδες, τρώει μόνο ό,τι προσφέρει η φύση ενώ ακολουθεί απολύτως αυστηρό πρόγραμμα.

Άσχημο πράγμα να μην μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου μόνο και μόνο επειδή σε έχουν πείσει πως δεν είναι αρκετά καλός. Κανείς δε θέλει να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να βλέπει τον ίδιο είκοσι κιλά παραπάνω, επειδή το μυαλό του του παίζει παιχνίδια.

Τι άτιμα που είναι τα μυαλά, μα οι άνθρωποι που τα κουβαλάνε είναι χειρότεροι. Γιατί να κάνεις μια δωδεκάχρονη κοπελίτσα να μη θέλει να βγει από το σπίτι της επειδή δεν είναι πενήντα κιλά και είναι πενηνταπέντε; Γιατί να υποχρεώνεις τη δεκαεφτάχρονη να κάνει δίαιτα ένα χρόνο για να χωρέσει σε ένα τζιν που εσύ να δημιουργήσεις στον οίκο μόδας σου; Γιατί να επιλέγεις νεκρά μοντέλα και να κάνεις κάθε μικρό κορίτσι με μάγουλα να ντρέπεται;

Από την παιδική ηλικία σε κάνουν να πιστεύεις πως οι αδύνατες είναι οι πιο καλές, οι πιο όμορφες, οι πιο τυχερές. Οι κούκλες σου ήταν ψηλόλιγνες με μακρί μαλλί και εσύ έμοιαζες με μικρό τουλουμπάκι όταν έπαιζες μαζί τους.

Δεν είμαι εδώ για να σου πω πως το σώμα σου είναι μια χαρά όπως είναι, γιατί θα στο έχουν πει και άλλοι και λογικά δε θα τους πίστεψες. Είμαι εδώ για να σου θυμίσω πως η ζωή είναι για ανθρώπους με σάρκα και όχι μόνο με οστά και όσοι προσπαθούν να σου πουν το αντίθετο μάλλον έχουν σκελετωθεί εγκεφαλικά από καιρό.

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι κάτι αθώο, μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε θάνατο. Σε περίπτωση που έχει κάποια συμπεριφορά παρόμοια με τις παραπάνω, μη διαστάσεις να επισκεφτείς καποιον ειδικό.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.