Λοιπόν πιτσουνάκια, είναι 14 Φλεβάρη. Ελάτε, βγείτε να βροντοφωνάξετε τον έρωτά σας. Δώστε φιλάκια, κάντε αγκαλίτσες και γενικά δείξτε σε όλους πόσο πολύ αγαπάτε το ταίρι σας. Δε μας εκνευρίζει, δε μας χτυπάει στα νεύρα, δε μας κάνει να θέλουμε να σας ρίξουμε από κάποια γέφυρα. Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι εμείς.

Γενικά η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι κακή. Είναι μια χαρά βολική για όλους τους δήθεν ερωτευμένους, για όλους αυτούς που θυμούνται τη σχέση τους μια φορά το χρόνο. Τεράστια «Σ’αγαπώ» γραμμένα σε κάρτες, τοίχους σοκολάτες. «Σ’αγαπώ» που μέρα με τη μέρα θα σβηστούν γιατί μετά τις 14 Φλεβάρη κανείς δε νοιάστηκε να τα εκφράσει.

Τα μόνα που μένουν συνήθως από αυτή τη γιορτή είναι τα δώρα. Ξέρεις ποια λέω. Εκείνα τα αρκουδάκια με τις κόκκινες τεράστιες καρδούλες και οι κάρτες που έχουν τυπωμένες τις αυθόρμητες και προσωπικές ευχές σου. Και τα εσώρουχα, πώς γίνεται να ξεχάσει κανείς τα εσώρουχα. Τα κόκκινα τα σέξι που φωνάζουν «είμαι καρακίτς» από μακριά και που σε καμία σχεδόν δεν αρέσουν αλλά τα φοράνε με περίσσια χαρά χοροπηδώντας από εδώ και από εκεί σαν κοκκινωπές πεταλούδες του έρωτα.

Το χειρότερο από όλα όμως σε αυτή τη γιορτή δεν είναι οι ερωτευμένοι, αλλά αυτοί που την σνομπάρουν. Δηλαδή όλοι. Παντού υπάρχουν και όλοι τους γνωρίζουμε. Είναι οι τύποι που θα σου πουν πως η ημέρα αυτή έχει δημιουργηθεί ως απόλυτα καταναλωτική γιορτή και ο μόνος σκοπός της ύπαρξης της είναι να παρασύρει τα μικρά και αθώα πιγκουϊνάκια να αγοράσουν φουσκωτές καρδούλες και ψεύτικους έρωτες. Η απάντησή μου σε όλο αυτό το καταστροφικό σενάριο είναι απλή. Ναι, είναι αλήθεια. Κανενός αγίου δεν τιμάται η μνήμη επειδή η Πίτσα αγόρασε καινούριο σεξι σετ εσωρούχων με δώρο τις ζαρτιέρες με έκπτωση 50%. οι ιστορίες με τα δώρα ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης είναι αποκλειστικά δημιούργημα της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, αυτός δεν είναι λόγος για να μη γιορτάσεις. Μάντεψε, και τα Χριστούγεννα είναι άκρως καταναλωτική γιορτή. Στολίδια, κορδέλες, πιατέλες, μελομακάρονα, όλα είναι εκεί και είναι και πανάκριβα.

Τουλάχιστον του Αγίου Βαλεντίνου όλα είναι σε προσφορά και κυρίως τα γλυκά. Οι σοκολάτες, κυρίως μετά την τεράστια διαφήμιση (το πιο γλυκό κομμάτι και μπλα μπλα μπλα) έχουν γίνει πλέον χαρακτηριστικό της μέρας αυτής. Οπότε μπορείς να ωφεληθείς από τη χαρά των άλλων χωρίς να χρειάζεται να έχεις κάποιον δίπλα σου. Σοκολάτες, σοκολατάκια, τούρτες βρίσκονται όλα με καμάρι στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων έτοιμες για να σου κρατήσουν συντροφιά το δύσκολο βράδυ που θα κάθεσαι μόνος στο σπίτι αγκαλιά με τον υπολογιστή και το κινητό σου.

Σπάνιο να βρεις άνθρωπο να λατρεύει αυτή τη μέρα, συνήθως τους βγαίνει μια κακία. Σου έχω μια ιδέα για φέτος, τι λες να πάρεις ένα δώρο στον εαυτό σου και να του δείξεις πόσο πολύ τον αγαπάς; Άλλωστε δε γίνεται να έχεις Βαλεντίνο κάθε χρόνο, έτσι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Μα να θυμάσαι πως του Αγίου Βαλεντίνου δε γιορτάζουνε μόνο οι ερωτευμένοι αλλά και τα απωθημένα και οι μόνοι και αυτοί που αγαπούν τους ανθρώπους γύρω τους. Γιορτάζουν και οι χωρισμένοι και ίσως αυτοί να είναι που να πίνουν και περισσότερο. Για αυτό γιόρτασε όπως και να ‘χει. 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.