Όλοι έχουμε περάσει από εκεί ή εκεί βρισκόμαστε. Εφηβεία, αγαπητοί μου. Τα καλύτερα αλλά ταυτοχρόνως και τα χειρότερα χρόνια στη ζωή ενός ατόμου.

Είναι η χρονική περίοδος όπου ο καθένας μας από Mάικ ο Φασολάκης μετατρέπεται σε φασολιά με ταχύτατους ρυθμούς. Οι άνθρωποι, βέβαια, είναι διαφορετικοί με αποτέλεσμα άλλοι να περνούν εφηβεία στα δεκατρία τους και άλλοι στα δεκαέξι τους. Όμως, το πότε θα την περάσεις δεν αλλάζει τις επιπτώσεις που έχει αυτή πάνω σου.

Πολλές είναι οι φορές που έχουμε ακούσει από την Ελληνίδα μάνα τη φράση «Άσε το παιδί ήσυχο, περνάει εφηβεία.» Γιατί, όμως, αυτό; Κατά την περίοδο αυτή ο οργανισμός ταράζεται αρκετά λόγω των αλλαγών που του συμβαίνουν. Ο έφηβος εκνευρίζεται με το τίποτα και νιώθει πως κανείς δεν είναι ικανός να τον καταλάβει και κυρίως οι γονείς του. Αρχίζει να προβληματίζεται με τον κόσμο γύρω του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Αμφισβητεί κάθε τι μέχρι τότε δεδομένο στην προσπάθεια να δημιουργήσει την προσωπικότητα του. Δεν είναι λίγες, όμως, οι περιπτώσεις που αυτή η αναζήτηση της πραγματικής του προσωπικότητας τον οδηγεί σε σκέψεις πιο σκοτεινές.

Γι’ αυτό και πολλοί έφηβοι παρουσιάζουν διάφορες ψυχολογικές διαταραχές. Συνήθως ξεκινούν ύπουλα, με την απλή επιθυμία του ανθρώπου να κλειστεί στον εαυτό του. Στη συνέχεια μπορούν να εξελιχθούν με διάφορες μορφές αναλόγως το άτομο.

Η πιο συνηθισμένη είναι η διαταραχή άγχους. Οι αυξημένες ορμόνες σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις του σχολείου έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα ποσοστά άγχους. Σήμερα τα ποσοστά των εφήβων που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή ανέρχονται ως και στο 13% από ηλικίες 9 έως και 17 ετών. Εμφανίζεται κυρίως με εκδηλώσεις υπερβολικής ανησυχίας, αγωνίας και μια διάφορες φοβίες. Ακόμα έχει και σωματικές επιπτώσεις, όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία, συχνοουρία.

Στη συνέχεια έχουμε τις διαταραχές διάθεσης ή όπως είναι σε όλους μας γνωστή, κατάθλιψη. Παρουσιάζεται σε ένα 4-8% και συμπεριλαμβάνει θλίψη, στεναχώρια, και πολλά νεύρα. Τα άτομα που έχουν πέσει θύματα αυτού του δαίμονα νιώθουν μια απέχθεια για τον κόσμο έξω από το σπίτι τους με αποτέλεσμα να τους τρομάζουν πολλές φορές οι χώροι με πολλά άτομα. Νιώθουν πως δεν είναι άξιοι ή «αρκετοί» για να ζουν όμορφες στιγμές ή να έχουν ανθρώπους που τους αγαπούν δίπλα τους. Συχνά έχουν αλλαγές στην όρεξη τους με αποτέλεσμα είτε να αποκτούν είτε να χάνουν απότομα βάρος. Το ενδιαφέρον τους για το οτιδήποτε που πριν τους απασχολούσε μειώνεται, ενώ εμφανίζουν συμπτώματα κόπωσης πιο εύκολα.

Αν, όμως, έχουμε κοντά μας ένα άτομο που έχει μπει μέσα σε αυτή τη μαύρη τρύπα γιατί αυτό είναι, μια τρύπα που σε τραβάει μέσα της συνεχώς χωρίς να σου αφήνει κανένα περιθώριο να δραπετεύσεις, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι αυτοκαταστροφικές του τάσεις.

Σ’ ένα προχωρημένο στάδιο αυτά τα άτομα σταματούν να ενδιαφέρονται μέχρι και για την ίδια τους τη ζωή, θυμώνουν με τον εαυτό τους και θεωρούν πως πρέπει να τον τιμωρήσουν. Οι τιμωρίες είναι πολλές και ξεκινούν από το τσιγάρο και το ποτό συνεχίζουν με το χαράκωμα, το κάψιμο και μπορεί να φτάσουν έως και το θάνατο.

Τέλος έχουμε τις διατροφικές διαταραχές (ανορεξία και βουλιμία). Εμφανίζεται κυρίως σε κορίτσια σε ένα 90% των περιπτώσεων. Τα άτομα αυτά έχουν ανασφάλειες και κόμπλεξ με το σώμα τους και αποφασίζουν να το αλλάξουν με κάθε κόστος. Στη συνέχεια, όμως, η απώλεια βάρους τούς γίνεται εμμονή. Στην περίπτωση της ανορεξίας σταματούν να τρώνε με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν χάνοντας όλη τη μυική τους μάζα, ενώ παράλληλα όσο και να χάνουν συνεχίζουν να σιχαίνονται το σώμα τους. Πολλές φορές συνοδεύεται από ορμονικές διαταραχές που χρίζουν φαρμακευτικής θεραπείας. Η υπερβολική απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο. 

Τα χρόνια αυτά είναι δύσκολα, αλλά ίσως να μην φταίνε μόνο τα χρόνια. Ίσως σου συνέβει κάτι αλλά ό,τι και να είναι μην εγκαταλείψεις. Αγάπα τον εαυτό σου γιατί αξίζεις αγάπη, αξίζεις όλα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αν βγεις δυνατός από αυτό. Τώρα δεν το βλέπεις, τώρα το βλέπω εγώ, μα σε λίγο καιρό θα καταλάβεις πως όλα αυτά που τώρα σε πονάνε θα σε κάνουν έναν υπέροχο άνθρωπο.

Προσπάθησε να μην εγκαταλείψεις για λίγο ακόμα. Τα καλύτερα έρχονται.  

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.