Στις μέρες μας, συχνά πυκνά ακούμε να αναφέρεται η λέξη «εθισμός», μαζί με διάφορες ουσίες και συμπεριφορές να τη συνοδεύουν.

Με τον όρο εθισμό, μιλάμε για μια κατάσταση όπου ένα πρόσωπο έχει συνεχώς την ανάγκη να λαμβάνει μια συγκεκριμένη ουσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζει στερητικά συμπτώματα, όπως άγχος ή εκνευρισμό.

Όλες αυτές οι εξαρτήσεις λοιπόν, παρουσιάζονται κάτω από πολλές και διάφορες μορφές:

Πρώτη και ίσως περισσότερο ακουσμένη, αυτή των ναρκωτικών.

Με τοξικές ουσίες όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη, η μεθαμφεταμίνη, το έκστασι και αλλά πολλά παραισθησιογόνα, εκατομμύρια άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, έχουν βρεθεί να χάνουν την ζωή τους από τη χρήση τους.

Για το λόγο αυτό, είναι και από τις λίγες ίσως εξαρτήσεις, που μας ενημερώνει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ και οι γονείς προσπαθούν να αποτρέψουν τα παιδιά τους με τη γνώστη πια συμβουλή, για τα κλαμπ που ρίχνουν ναρκωτικά στα ποτά, λες και το αλκοόλ δεν είναι από μόνο του ικανό να προκαλέσει εθισμό.

Νόμιμο και εύκολα διαθέσιμο, σε κάβες, σούπερ και μίνι μάρκετ, συνήθως αργούμε να καταλάβουμε πότε κάποιος έχει περάσει την γραμμή του ήπια εχθές λίγο παραπάνω ή είμαι γερό ποτήρι και έχει πια φτάσει στην απέναντι όχθη.

Με τη θνησιμότητα και εδώ να είναι κάτι παραπάνω από πιθανότητα, η άμεση απεξάρτηση αυτών που νοσούν εμφανίζεται επιτακτική.

Εκτός όμως από το αλκοόλ και ο καπνός κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά, με την Ελλάδα να λαμβάνει και αρνητική πρωτιά στο τομέα κάπνισμα, μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Με επιπτώσεις όπως εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και προβλήματα γονιμότητας, γίνονται πολλές προσπάθειες ώστε να ελαττωθεί αυτού του είδους η κακιά συνήθεια από τον πληθυσμό, με διάφορες αντικαπνιστικές καμπάνιες, αλλά και το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους.

Πέραν όλων αυτών δεν θα μπορούσε να παραληφθεί και η δυνατότητα εθισμού σε συνταγογραφούμενα χάπια. Με την ψευδαίσθηση πως η υπογραφή του γιατρού αποτελεί και λευκή επιταγή στην ελεύθερη χρήση, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να εθιστούν σε φάρμακα, κυρίως παυσίπονα, που τους είχαν αρχικά χορηγηθεί, ως τρόπος αντιμετώπισης ιατρικών προβλημάτων.

Και ενώ όλες οι παραπάνω εξαρτήσεις, έχουν οι ίδιες θανατηφόρα αποτελέσματα σε αυτόν που υποκύπτει, δεν είναι λίγες οι φορές που ο εθισμός από τον τζόγο κάνει τον παίκτη όχι μόνο να χάσει ολόκληρη την περιουσία του σε ένα και μόνο ποντάρισμα, αλλά και να οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

Με τους άλλους εθισμούς να έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και κάμποσες δεκαετίες, αυτός στο διαδίκτυο αποτελεί αν μη τι άλλο ένα ακόμα σημείο των καιρών της τεχνολογίας.

Άνθρωποι που σπαταλάνε ώρες ολόκληρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, βρίσκονται τελικά να υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, κούραση ακόμα και απάθεια, με την θεραπεία σε αυτή την κατάσταση να βρίσκεται πίσω από τη σοφή φράση «Παν μέτρον άριστον».

Η νευρική ανορεξία είναι άλλη μια πάθηση η οποία έχει αρχίσει να προβάλλεται τα τελευταία μόλις χρόνια, παρ’ όλα αυτά είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν πως στον αντίποδα της στέκει η ψυχαναγκαστική υπερφαγία, δηλαδή ο εθισμός στο φαγητό.

Και αν όλα τα παραπάνω κάπου, κάπως, κάποτε έχουν βρεθεί στα αυτιά σου, υπάρχουν και εκείνοι οι εθισμοί που είναι λιγότερο διαδεδομένοι, όπως αυτοί με τα πάντως είδους εισπνεόμενα, από κόλλα, βενζίνη, μέχρι και υγρό αναπτήρα, ενώ ο πιο ιδιαίτερος θάνατος που έχει καταγραφεί είναι από υπερβολική δόση εισπνοής αποσμητικού χώρου.

Κοινός τόπος όλων αυτών των εξαρτήσεων είναι τα ενυπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία συνήθως προκαλούνται από αγχωτικά και στρεσογόνα περιβάλλοντα.

Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από όλα αυτά, πρέπει πρώτα από όλα να αποδεχτούμε πως πάσχουμε από κάποιο πρόβλημα και ύστερα να απευθυνθούμε στα διάφορα κέντρα απεξάρτησης, όπου η ψυχοθεραπεία, θα μας βοηθήσει να βρούμε την αίτια και σε συνδυασμό με τυχόν φαρμακευτική αγωγή να καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από αυτήν.

Γιατί κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ζει φυλακισμένος, ακόμα και αν έχει χτίσει ο ίδιος τη δική του φυλακή.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.