Η Κυριακή, είναι κατά κύριο λόγο η μέρα της ξεκούρασης και των μεγάλων αποφάσεων. Κυριακή γίνονται οι εκλογές, Κυριακή και οι συνελεύσεις της πολυκατοικίας. Με τα δύο γεγονότα να συναγωνίζονται στα ίσια σε τραγελαφικά στιγμιότυπα και τους συμμετέχοντες να ακολουθούν πάνω κάτω μια συγκεκριμένη νόρμα. Ανεξάρτητα της διεύθυνσης που βρίσκεται το οίκημα.

Έτσι, αφού κρεμαστεί σημείωμα-έκτακτο ανακοινωθέν, συνήθως ανορθόγραφο και με κεφαλαία γράμματα στον πίνακα ανακοινώσεων πάνω από τα γραμματοκιβώτια, που παρεμπίπτοντος μόνο με λογαριασμούς γεμίζουν πλέον, συγκαλείται συνέλευση των ενοίκων από τη διαχείριση με σκοπό να συζητηθούν θέματα καυτή πατάτα για την πολυκατοικία.

Αυτή λοιπόν είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσεις το απόγευμά σου ευχάριστα και να γελάσεις με την καρδιά σου. Ένοικοι διαφόρων ηλικιών και κατηγοριών συγκεντρώνονται και προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους, ας το πούμε πολιτισμένα.

Έχουμε λοιπόν και λέμε.

Συντονιστής της συζήτησης και ειρηνοποιός στις όποιες διαφορές είναι ο διαχειριστής, ο οποίος βαθιά μέσα του πιστεύει πως είναι και ο κλειδοκράτορας της πολυκατοικίας. Τις περισσότερες φορές είναι από τους παλαιότερους ενοίκους και ιδιοκτήτης του σπιτιού που μένει γι΄ αυτό και πλασάρει τη γνώμη του ως επίκληση στην αυθεντία.

Εξαιτίας της εμπιστοσύνης των υπολοίπων και εν μέρει τεμπελιάς για να αναλάβουν τα καθήκοντα του, έχει την ψευδαίσθηση πως κατέχει θέση εξουσίας και θεωρεί τον εαυτό το πιο σημαντικό μέλος της ομήγυρης. Γι΄ αυτό ακριβώς συνήθως κανονίζει τις συγκεντρώσεις στα όρθια στην πυλωτή και όχι μέσα στο διαμέρισμά του.

Μια άλλη πολύ γνωστή κατηγορία είναι αυτού που διαφημίζει τον εαυτό του ως τον οικογενειάρχη παράδειγμα προς μίμηση. Με τη γυναικά του να αποτελεί περισσότερο κομμάτι του σκηνικού -ανάθεμα αν καταφέρνει να σταυρώσει καμιά λέξη- και με παιδιά κάπου γύρω στην ηλικία του δημοτικού ή στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, όλες του οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν σχετικά με την προστασία της οικογένειας.

Έτσι θα προτείνει να εκτυπώσεις χαρτί με αριθμό γραμματοσειράς 32 που θα προειδοποιεί να μην μπαίνουν ασυνόδευτα τα παιδιά στο ασανσέρ και να το κολλήσεις στη πόρτα του. Ή θα ζητήσει να αλλαχθεί αμέσως η λάμπα που κάηκε πριν μίση ώρα. Και ας καίνε άλλες πενήντα και ο διάδρομος είναι πιο φωτεινός από στάδιο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σκοντάψει κάνα παιδί στο ίσιωμα ή να παραφυλάει ο Φρέντι Κρούγκερ στις γωνίες.

Υπάρχει βέβαια και η πολύ αγαπημένη σε όλους γειτόνισσα πρακτορείο Ρόιτερς, η οποία έχει κρατήσει ολοκληρωμένο ιστορικό, -τύφλα να έχει ο Μοζίλα-, με το ποιος μπήκε, πού και πότε. Ο σκοπός της συμμετοχής της είναι, κάθε φόρα που παίρνει κάποιος το λόγο, να πληροφορεί λεπτομερώς τους υπόλοιπους για τα γεγονότα της ζωής του.

Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό το θέατρο του παραλόγου κρατάει και η νεόπλουτη ψηλομύτα, που, ούσα εκτός τόπου και χρόνου μιλάει για πράγματα που δεν ανταποκρίνονται οικονομικά στην Ελλάδα του σήμερα. Ζητάει να παραγγείλουν κάνα δύο τόνους πετρέλαιο γιατί χειμώνας πλησιάζει και θα ξεπαγιάσουν, να βάψουν την πρόσοψη της πολυκατοικίας γιατί έρχονται οι επισκέπτες της και ντροπιάζεται και να πάρουν φυτά εσωτερικού χώρου για να στολίσουν την είσοδο.

Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η ανθρώπινη μετενσάρκωση του γκρινιάρη, που έρχεται μαζί με μια λίστα παραπόνων για τη φασαρία, την καθαριότητα, τα κοινόχρηστα και τις μύγες που πετάνε και ενοχλούν. Όπως και το αντίπαλο δέος αυτού, τους ήσυχους παρατηρητές που είναι συνήθως καινούργιοι ενοικιαστές, φοιτητές ή νιόπαντρα ζευγάρια.

Και επειδή Κυριακή πλησιάζει και η τηλεόραση παίζει μόνο επαναλήψεις, κοίταξε τι έχει το πρόγραμμα της δική σου πολυκατοικίας, προμηθεύσου ποπ-κορν και καλή συνέλευση. 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.