Υπάρχουν πολλά πράγματα, που γίνονται ακούσια στο ανθρώπινο κορμί και είναι άκρως εκνευριστικά. Την κορυφή της εν λόγω λίστας και μετά από μάχη, κυριολεκτικά, σώμα με σώμα με τις κράμπες, καταλαμβάνει ο λόξιγκας.

Ο αγαπημένος μας λόξιγκας, λοιπόν, είναι μια σπασμωδική αναπνευστική κίνηση. Συνήθως εμφανίζεται μετά από ένα γεύμα ως εναλλακτικό επιδόρπιο, ειδικά αν τρως γρήγορα ή πικάντικα και καυτερά πιάτα. Επίσης, παράγοντα εμφάνισής του αποτελεί και η κατανάλωση αλκοόλ ή ποτών που έχουν ανθρακικό, ή υπάρχει πιθανότητα να σε πιάσει και ύστερα από γέλιο μέχρι δακρύων.

Όποιος, λοιπόν, έχει ταλαιπωρηθεί απ’ αυτό το επίμονο βάσανο, καταλαβαίνει απόλυτα το πόσο σπαστικό μπορεί να γίνει. Γιατί εκεί που κάθεσαι χαλαρά και ωραία, ξαφνικά σε πιάνει ένα πρώτο δειλό χικ και καταλήγει να ξεχνάει να σταματήσει. Κι αν είσαι μάλιστα από τους άτυχους που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή σε δημόσιο χώρο, δεν ξέρεις και τι να κάνεις για να του βάλεις ένα τέλος και να πάρεις μια ανάσα με την ηρεμία σου.

Ενοχλεί πρώτα απ’ όλα εσένα που λέξη δεν μπορείς να σταυρώσεις και έπειτα έχεις και τους άλλους τριγύρω να σε κοιτάνε με το πλάι του ματιού τους και να κρυφογελούν. Αφού, λοιπόν, έχεις φτάσει στο αμήν και νιώθεις τα μέσα σου να τραντάζονται σαν να είσαι σε σεισμογενή ζώνη, ξεκινάς όλα εκείνα τα γιατροσόφια που έχεις ακούσει ότι βοηθάνε, με την ελπίδα να μην είναι ένα ακόμα ράδιο αρβύλα.

Η πρώτη σου επιλογή είναι να κρατήσεις την αναπνοή σου. Κάπου λένε για δέκα δευτερόλεπτα, εσύ για σίγουρα αποτελέσματα παίρνεις μια βαθιά ανάσα κλείνεις μύτη και στόμα και περιμένεις. Περνάει η ώρα και για να μην γίνεις και μαβί, ξεκινάς σιγά σιγά να παίρνεις αέρα. Και πάνω που λες δόξα τον Κύριο, λειτούργησε το πείραμα, έρχονται ξαφνικά δέκα χικ μαζεμένα όλα δικά σου, για να αναπληρώσουν και το διάστημα της έκτακτης διακοπής.

Αφού, λοιπόν, αυτή η προοπτική ήταν τζίφος, προχωράς στο plan b, να πιεις νερό, ένα ποτήρι μονορούφι. Πίνεις το πρώτο τίποτα, το δεύτερο ούτε, συνεχίζεις με το τρίτο καμία αλλαγή. Σ’ αυτή τη φάση εκτός του ότι το στομάχι σου έχει αρχίσει να αναγουλιάζει από το πολύ υγρό στοιχείο που το γέμισες με τη μια, σε έχει πιάσει συχνοουρία και έχεις κάνει την τουαλέτα πολυθρόνα, ενώ η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να σε ανακηρύξει πελάτη του μήνα και να σε βάλει στην διαφημιστική της αφίσα.

Επόμενο τρικ στη λίστα το τρόμαγμα. Το να βάλεις κάποιον να πεταχτεί μπροστά σου από τη γωνία και να σου κάνει «μπου» δεν πρόκειται να πιάσει, αφενός γιατί κάπου βαθιά μέσα σου το περίμενες,  αφετέρου γιατί έχεις τελειώσει το δημοτικό. Μπορείς πάλι να ανοίξεις δελτία ειδήσεων ή το κανάλι της Βουλής για να απολαύσεις όλη αυτή την κινδυνολογία που κυκλοφορεί, αλλά το πιο πιθανό είναι να σε πιάσουν τα γέλια από τις φάτσες των τάχα ειδικών, που θα δεις στα παράθυρα.

Συνεχίζεις ακάθεκτος με τη χάρτινη σακούλα και τις αναπνοές. Βγάζεις από μέσα τις μπανάνες που αγόρασες προχθές από το μανάβικο και αρχίζεις τα «εισπνοή-εκπνοή», σαν να είσαι σε μάθημα ανώδυνου τοκετού, διαφορά όμως δε βλέπεις. Με την υπομονή σου να κοντεύει να εξαντληθεί ξεκινάς ακόμη και να ρωτάς για αριθμούς μετρώντας τα γράμματα της αλφαβήτας, γιατί, όπως μας έλεγαν οι γιαγιάδες, όταν έχεις λόξιγκα πάει να πει ότι κάποιος σε... μελετάει.

Για εγγυημένα αποτελέσματα πάντως, μπορείς να φας ένα κουταλάκι ζάχαρη, εκτός αν είσαι σε δίαιτα ή αν έχεις αγοράσει στέβια από το σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση σου προτείνω να κάνεις υπομονή και πού θα πάει, θα περάσει.Τώρα αν περάσουν 48 ώρες και ακόμα κρατάει γέρα, καλά θα κάνεις να επισκέφθεις ένα γιάτρο, για να σου πει εκείνος τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να σταματήσει. 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.