Αν είσαι από εκείνους που τη βρίσκουν με την οδήγηση και διαθέτεις και όρεξη, φέτος ετοιμάσου να κόψεις χιλιόμετρα. Είτε με το Ι.Χ. είτε με κάποιο τροχόσπιτο, φούλαρε καύσιμα, πάτα το γκάζι κι άσε το δρόμο να σε οδηγήσει (μπορείς βέβαια να το σχεδιάσεις και λιγάκι, πράγμα το οποίο συστήνω).

Ο λόγος για το road trip. Έναν εναλλακτικό τρόπο ταξιδιού που τολμούν πολλοί και σίγουρα δεν περνούν άσχημα, διότι συνήθως όποιος δοκίμασε, ξαναδοκίμασε. Το road trip είναι ακριβώς αυτό που λέει και η λέξη. Ένα οδικό ταξίδι και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις.

Αφού βγάλεις τον προϋπολογισμό σου, επέλεξε προορισμό. Στο μυαλό σου είσαι ήδη με το πόδι στο γκάζι. Σε τι όχημα όμως θα πατήσεις το γκάζι; Σε Ι.Χ. ή σε τροχόσπιτο; Τροχόσπιτο δεν έχει ο καθένας και στο Ι.Χ. θα πιαστεί ο κώλος σου και δε θα έχεις και πουθενά να φρεσκαριστείς.

Αν έχεις λοιπόν λίγο χρήμα να διαθέσεις (μοιράσου με φίλους, θα σου ‘ρθει πακέτο) σου προτείνω να νοικιάσεις ένα τροχοσπιτάκι. Μη σου ακούγεται εξωπραγματικό. Σκέψου πως αν νοικιάσετε τροχόσπιτο θα γλιτώσετε όλα τα έξοδα διαμονής και θα έχετε και την επιλογή να μαγειρεύετε αντί να τα σκάτε για να τρώτε έξω και συνήθως -έλα, παραδέξου το- μόνο βλακείες.

Με ό,τι όχημα όμως κι αν επιλέξεις να κάνεις ένα οδικό ταξίδι (μπορεί εσύ να γουστάρεις μηχανή ή ποδήλατο, όπως βολεύεται κανείς) σου προτείνω να μην το κάνεις μόνος. Το road trip θέλει παρέα. Εκεί είναι όλη η γλύκα και η πλάκα. Θα λέτε καμιά βλακεία να περνάει η ώρα, θα αράζετε όπου γουστάρετε και θα χαζεύετε τα τοπία και τους ανθρώπους Θα βγάζετε ηλίθιες φωτογραφίες με γκριμάτσες και πανέμορφες φωτογραφίες τοπίων που δε θα βλέπατε από τόσο κοντά αν είχατε επιλέξει να ταξιδέψετε με κάποιο άλλο μέσο.

Γιατί το να είστε εσείς οι οδηγοί σας δίνει ελαστικότητα στο ωράριό σας και σας αφήνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Δεν έχετε να τρέχετε αγχωμένοι για να προλάβετε το τάδε λεωφορείο και το δείνα τρένο. Ούτε να περιμένετε μια ώρα πριν στο αεροδρόμιο. Ξυπνάτε χαλαρά, ό,τι ώρα σας κάνει κέφι, παίρνετε το πρωινό σας κι έπειτα πάλι τους δρόμους.

Η μουσική παίζει τσίτα τραγούδια που γουστάρετε κι όταν είστε κουρασμένοι χαμηλώνει. Ξέρω πως η οδήγηση, όσο και να αρέσει, καμιά φορά κουράζει, γι’ αυτό το να πάτε παρεούλα είναι ακόμη καλύτερη ιδέα. Όταν τα δικά σου μάτια θα κλείνουν, θα αναλάβει ο συνταξιδιώτης σου. Αν νιώθετε και οι δυο κουρασμένοι, κάντε στην άκρη και ρίξτε κάνα δίωρο υπνάκο.

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, θα έχετε περάσει από τόσα άλλα μέρη που θα μπορούσαν να αποτελούν προορισμό, που θα απορήσετε γιατί οι άνθρωποι ξεκινάνε με συγκεκριμένο προορισμό στο ταξίδι τους, αφού στο δρόμο τους υπάρχουν τόσοι ακόμη προορισμοί που είναι κρίμα να μη δουν.

Πολλές φορές αυτοί οι προορισμοί έχουν να σου δώσουν εικόνες μοναδικές από μέρη που δεν τα έχει αλλοιώσει ακόμη ο τουρισμός και παραμένουν αυθεντικά.

Αν λοιπόν γουστάρετε να οδηγείτε, να ταξιδεύετε και να δείτε πράγματα που ειδάλλως δε θα βλέπατε, δοκιμάστε να κάνετε ένα road trip. Μόνο προσέξτε, να οδηγείτε προσεκτικά, να τηρείτε τον Κ.Ο.Κ. και τα όρια ταχύτητας, να μην προκαλείτε, να μην πίνετε και κυρίως να είστε φιλικοί και πρόθυμοι να γνωρίσετε κόσμο. Άλλωστε, θα σας χρειαστεί όταν θα ρωτήσετε κάποιον για οδηγίες.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.