Έχω απλωθεί σε μια τεράστια μαξιλάρα πλάι στο κύμα και σιγοψήνομαι στον ήλιο σαν λιαστή ντομάτα,. Την ώρα απολαμβάνω μια ακόμη σπιτική λεμονάδα, ακούω τους διπλανούς μου να διαφωνούν για το ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψει κανείς.

«Καμία και όλες» πετάγομαι αδιάκριτα και κάπως έτσι αρχίζει μια συζήτηση που δύσκολα τελειώνει. Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις δεν υπάρχει ακατάλληλη εποχή για να το κάνεις.

Έχει να κάνει καθαρά με το γούστο σου και τον προορισμό σου. Κάποιοι αγαπούν τον χειμώνα και απολαμβάνουν το μουντό φόντο του ουρανού, γιατί όχι και την βροχούλα ή το χιόνι; Άλλοι πάλι απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, οπότε προτιμούν τις καλοκαιρινές διακοπές. Και φυσικά υπάρχουν και οι παντός καιρού ταξιδιώτες που δε το βάζουν κάτω καμία εποχή του χρόνου.

Υπάρχουν προορισμοί που είναι must όλο τον χρόνο και άλλοι που συνδυάζονται καλύτερα με συγκεκριμένες εποχές. Για παράδειγμα, ένα παραθαλάσσιο μέρος κάνει άψογο σετάκι με το καλοκαίρι και το πάντα απαραίτητο αξεσουάρ, τον ήλιο. Κάποιο μη παραθαλάσσιο μέρος το κολακεύουν περισσότερο τα γήινα ζεστά χρώματα, στα οποία φροντίζει να το ντύνει το φθινόπωρο ή αντιθέτως τα πολλά και έντονα χρώματα που φέρνει η άνοιξη μαζί της κάθε που το επισκέπτεται.

Από την άλλη ένα ορεινό μέρος ποζάρει καλύτερα στα λευκά και είναι ιδανικό για εκείνους που αγαπούν τα χειμωνιάτικα αθλήματα όπως το σκι και το snowboard.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Κάθε άνθρωπος τη βρίσκει αλλιώς και σκέφτεται άλλα πράγματα για το ταξίδι που θα κάνει από ότι οποιοσδήποτε άλλος. Οπότε η ερώτηση είναι καθαρά υποκειμενική, όπως προανέφερα.

Δεν έχει όμως να κάνει μόνο με το μέρος και με το ποια εποχή του πάει καλύτερα, αλλά και με το πώς προτιμάει ο καθένας να δει και να γνωρίσει ένα μέρος. Όπως και στο ντύσιμο, ο καθένας κάνει τους δικούς του συνδυασμούς, έτσι κι εδώ. Και φυσικά ο συνδυασμός συμπληρώνεται και από άλλους παράγοντες πέραν του καιρού που συνοδεύει κάθε εποχή.

Αν ξεφύγεις όμως από τη σκέψη της κατάλληλης εποχής για ταξίδι, θα συνειδητοποιήσεις πως ακόμα κι αν είσαι λάτρης συγκεκριμένων μηνών και δραστηριοτήτων που μάλιστα συνδυάζονται μαζί τους, αυτό που πραγματικά έχει σημασία όταν ταξιδεύεις είναι να το κάνεις όταν έχεις όρεξη. Όταν το γουστάρεις και όταν έχεις καλή παρέα, ακόμα και αν αυτή η καλή παρέα είναι ο εαυτός σου.

Γιατί τότε θα περάσεις πραγματικά καλά όπου κι αν είσαι. βρέξει-χιονίσει, είτε φοράς μαγιό και κάνεις βουτιές είτε ψήνεις κοψίδια σε ένα χωριό με 30 κατοίκους, είτε κάνεις σλάλομ σε μια χιονισμένη βουνοπλαγιά είτε ράφτινγκ στον Αχέροντα.

Η κατάλληλη εποχή για να ταξιδεύεις οπότε είναι εκείνη που θα περάσεις καλύτερα. Εκείνη που θα γελάσεις με την ψυχή σου, θα μοιραστείς ωραίες ιστορίες, θα γευτείς νέες γεύσεις και θα κάνεις πράγματα που δεν κάνεις κάθε μέρα.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.