Κάθε νέα σχολική χρονιά σηματοδοτεί συνήθως και την αρχή μιας νέας σεζόν. Είναι τότε που αρχίζεις να ακούς παιδικές φωνές στο δρόμο νωρίς το πρωί, που ακούς τα κουδούνια ανάμεσα στις διδακτικές ώρες, που βλέπεις παντού πιτσιρίκια με σχολικές τσάντες, που ξεπουλάνε τα φαρμακεία αντιψειρικά προϊόντα και φάρμακα που καταπολεμούν κρυολογήματα και ιώσεις. Ή που τουλάχιστον νομίζουμε πως καταπολεμούν ό,τι νομίζουμε πως έχουμε.

Δυστυχώς πολλοί δε γνωρίζουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ κρυολογήματος και ίωσης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές, απλά δε γνωρίζουν ποιες είναι αυτές. Μιας και διανύουμε δύσκολες εποχές λοιπόν, πολλοί καταφεύγουν στο φαρμακείο ζητώντας ό,τι νομίζουν πως θα τους ανακουφίσει από τα συμπτώματα, χωρίς πρώτα να επισκεφθούν γιατρό.

Επειδή τα συμπτώματα πολλές φορές μπορεί να είναι κοινά, είναι αρκετά δύσκολο να δοθεί σωστή διάγνωση μόνο από τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα συχνά ο ασθενής να λαμβάνει λάθος φαρμακευτική αγωγή.

Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά τεστ που γίνονται τις πρώτες ημέρες για να διαγνωστεί με βεβαιότητα η γρίπη. Σε γενικές γραμμές η γρίπη θεωρείται πιο βαριά από ένα κοινό κρυολόγημα και ως εκ τούτου έχει και πιο έντονα συμπτώματα (πυρετός, πονοκέφαλος, αδυναμία).

Υπάρχουν βέβαια κάποια σημάδια που περιγράφει η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και μπορούν πολλές φορές να φανούν χρήσιμα στο να διαχωρίσει κανείς το κοινό κρυολόγημα από την ίωση.

Απ’ ότι φαίνεται και η ίωση και το κρυολόγημα μοιράζονται τα συμπτώματα του πονοκέφαλου, της καταρροής και του πονόλαιμου. Η ίωση όμως φέρει περισσότερα και συνήθως πιο έντονα συμπτώματα και εκεί φαίνεται η διαφορά.

Πυρετός, πονοκέφαλος, καταρροή, πόνοι στο σώμα, αδυναμία/ κόπωση, πονόλαιμος και βήχας περιγράφουν συνήθως πλήρως τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει μια ίωση. Ενώ σπάνια- μιας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του κρυολογήματος- θα υπάρξει φτάρνισμα σε ίωση.

Από την άλλη σπάνια κάποιος ασθενής με κρυολόγημα μπορεί να παρουσιάσει πυρετό ή να νιώσει κόπωση και αδυναμία. Μπορεί επίσης να υπάρξουν μερικές φορές που θα κάνει βήχα, αλλά δεν είναι έντονος σε αντίθεση με της ίωσης που μπορεί μέχρι και να προκαλέσει ζημιές στο εσωτερικό του φάρυγγα, και σπανιότερα μπορεί να νιώσει ήπιους πόνους στο σώμα.

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί συχνά είναι ότι βλέποντας συνήθως τα συμπτώματα να μην υποχωρούν θεωρεί ότι έχει ίωση και σπεύδει στο φαρμακείο να αγοράσει αντιβίωση, η οποία όμως δεν είναι δραστική απέναντι στις ιώσεις. Δες γιατί εδώ.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κρυολογήματα και ιώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα. Ο ασθενής χρειάζεται ξεκούραση, καλή ενυδάτωση, εισπνοές ατμού (ειδικά στην περίπτωση του κρυολογήματος), πρέπει να αποφεύγει τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και φυσικά το κάπνισμα.

Και επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, μην ξεχνάτε να αποφεύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα, να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα, να κρατάτε απόσταση από τους άλλους όταν ασθενείτε οι ίδιοι για να τους προφυλάξετε, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα σας όταν φτερνίζεστε και βήχετε, να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφεύγετε να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, διότι πολύ συχνά οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Προσοχή! Αν εκτός των παρακάτω συμπτωμάτων αισθανθείτε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, βαριάς μορφής εμετό, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και εκδηλώσετε πολύ υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.
 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.